"Yüzbinlerce sektör çalışanı perişan halde"

766
Pandemi süreci ile birlikte birçok sektör zor amanlar yaşarken, süreçten zarar gören sektörlerin başında turizm sektörü geldi. Konuyla ilgili imza kampanyası başlatan turizmciler, hükümetten taleplerini dile getirdiler. Salgın nedeniyle turizm sektörünün zemine çakıldığını belirten turizmciler, sektörde yüzde 99 kayıp olduğunu belirterek; "Yüzde 1 ile devam etmemiz imkansız!" dediler. Sektörün acilen desteklenmesi gerektiği, ofisleri kapatılmış acentelere maddi destek sağlanması, ve çalışanlar yeniden çalışmaya başlayana dek geri ödeme talep edilmemesi... gibi taleplerini sıraladılar. Turizmciler, imza kampanyasında yaptıkları açıklamada; "Covid-19 Salgını sürecinde Seyahat Acentaları haricinde hiçbir sektörde yüzde 99 kayıp yaşanmadı. Yüzde 1 ile devam etmemiz imkansız! Seyahat acentaları ve turizmciler olarak hep birlikte hükümetimizden taleplerimiz var. Bugünlerde dünyayı sarsan salgın nedeniyle turizm sektörü zemine çakılmış durumdadır. Ülkemizde Mart ayından itibaren 2020 yılına ait planları, rezervasyonları, hayalleri ve hayatları alt üst olmuş bir turizm sektörü ve yüzbinlerce çalışanı perişan haldedir" dediler. 
 
"Yüzbinlerce insan yaşamaya çalışıyor"
Yüzbinlerce insanın yaşamını sürdürmek için çaba sarf ettiği belirtilen açıklamada; "Sokağa çıkma yasağı yani tam karantina, uzun süren seyahat yasağı, şehirlerarası seyahat kısıtlamaları; ofisleri kapatılmış seyahat acenteleri, evlerine hapsedilen rehberler, turizm taşımacıları, servisler, şoförler ve turizm sektöründe hizmet sunan daha nice emekçiler... Sahi biz sektör olarak ülkeye yıllık kaç milyar dolar girdi sağlıyorduk? İşsizliğe çare, huzura katkısı olan, milyonlarca insanı etkileyen bu koskoca sektörü kendi haline bırakmak yöneticilerimize yakışmaz! Bu insanlara acil maddi destek sağlanmalı, sektörde hareket başlayana dek geri ödeme talep edilmemelidir. Zira bu insanlar ayakta kalmak, ekmek teknelerini kaybetmemek ve hatta yaşamlarını sürdürebilmek için direnen bir kitledir" dediler. 
 
"Sektör ciddi tedbirlerle desteklenmeli"
Sektörün ciddi tedbirlerle desteklenmesi gerektiği ifade edilen açıklamada; "Sektörde en önemli konulardan biri deneyimdir. Deneyim öyle kolay elde edilebilecek bir şey değil, zaman, bilgi, beceri ve eğitim yatırımıdır. İnsan yaşamındaki en değerli mefhum zamandır. Deneyim zaman içinde elde edildiğine göre, onu elinizdeki en kıymetli varlığınızla oluşturdunuz demektir. Bu durumda yıllardır ülkeye çok yönlü katkı sağlayan bu sektör göstermelik değil, ciddi yaklaşımlar ve tedbirlerle acilen desteklenmelidir. Yoksa yarın çok geç olabilir!" denildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş