Yurt işletmecileri ve emlakçılar dertli

Çanakkale’de çok sayıda üniversite öğrencisinin bulunduğunu ve kiralık konut sıkıntısı çekildiğini belirten yetkililer devlet yurtlarında yer bulamayan ve özel yurtlarda kalmayan büyük bir öğrenci kesimin illegal olarak cemaat evlerinde ve fiziki şartları kötü illegal evlerde kaldığını belirtti...

612
Bir evin 300 TL’den 10 kişiye kiralandığını ve kontratın sadece bir öğrenci adına yapıldığına dikkati çeken ilgililer bu sene ticarethane görüntüsünde olmayan ve bir öğrencinin kalması için alt yapısı oluşturulmayan bu normal ev görünümündeki pansiyonların sayısının 300-400’ü bulduğunu ifade ettiler.
 
 
Selim Yazan: “Yurdumuzda yüzde 55 oranında doluluk oranımız var. Bu sene Çanakkale’de çoğu cemaate ait olmak üzere 300-400 civarında ev yapıldı. Üniversite’nin Ardes Yurdu yüzde yüz dolu. Çanakkale’de kiralık konut olmadığından ve devlet yurtları dolu olduğundan bu sene öğrenciler özel yurtlar yerine illegal yurtları tercih etmeye başladı. Ev görünümünde olan bu yerlerde “kız öğrenciye kiralık” ibaresi yazılıyor, sahipleri bir eve 5-10 öğrenci alıyor. Tek bir kontrat yapıp, kirayı 300 TL’den gösterip, diğer taraftan tek bir öğrenci başına 300 TL talep ediyorlar. Bunlar ticarethane değil, yasal da değil. Denetimi de yok, güvenliği de. Öğrenciler fiziki koşulları son derece kötü olan emniyetsiz olan bu yerlerde rakam biraz daha ucuz diye kalıyor. Bu evlerden merkezde de çok var, Kepez’de de. Bazıları da apart gibi hizmet veriyor.”
 
 
Cahit Kürşat: “Özel yurtlara kayıtlar 1-7 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi. Ama özel yurtlar durgun ve umduklarını bulamadı. Yüzde 50 oranında bir kapasite ile hizmet veriliyor. Ek kontenjan döneminde bu sayı belki biraz daha artar. Kontenjan döneminin yine de bir umut olarak görüyorum.”
 
 
Çanakkale Emlak Derneği Başkanı Lütfi Dara ise Çanakkale’de konut sayısının yeterli olmadığını belirterek tek çözümün konut üretmek olduğunu söyledi. “Çanakkale’de kiralık eve talep çok, ama elimizde ev yok” diyen Çanakkale Emlak Derneği Başkanı Lütfi Dara Terzioğlu Kampüsü’nde okuyan öğrencilerin Barbaros ve Merkez’de, Anafartalar Kampüsü’nde okuyan öğrencilerin ise Cevatpaşa ve merkezde kiralık ev aradıklarını belirterek: “ Ama ne yazık ki elimizde kiralık ev yok” dedi. Kiralık konut sıkıntısı yaşadıklarını kaydeden Dara kiraların ise geçen seneye oranla yükseldiğini ifade etti. Çanakkale’de Merkez’de en düşük kiranın 400 TL olduğunu belirten Dara: “ Çanakkale’de öğrenci sayısına ve potansiyele göre konut sayısı az” dedi. İleriki dönemlerde kentte toplu konutlar yapılacağını söyleyen Dara: “ 1+1 öğrenciye yönelik toplu konutlar yapılması kaçınılmaz. Tek çözümü konut üretmek” dedi.
Paylaş