havadurum

Yunanistanlı öğrenciler yöresel yemekleri öğrendi!

758
Yunanistanlı öğrenciler, Türk ve Çanakkale Yemeklerini öğreniyorlar... Yunanistan`ın başkentinde bulunan Acharnes Mesleki Eğitim Enstitüsü (DIEK Acharnes) ile Çanakkale`de faaliyet gösteren Aktif Gençlik ve Spor Kulübü Derneği`nin ortaklığında geliştirilen proje, 7-22 Kasım tarihleri arasında uygulandı. "Project: Paths of Success" isimli Erasmus+ Mesleki Eğitim Projesi kapsamında Atina`dan Çanakkale`ye gelen 10 aşçılık bölümü öğrencisi ve 1 okul yöneticisi, Türkiye`nin ve Çanakkale`nin geleneksel yemeklerinin nasıl hazırlanacağını öğrendiler. Farklı mekanlarda farklı yemekleri tanıyan proje katılımcıları ayrıca kentin tarihi ve kültürel değerlerini de öğrenme fırsatı buldular. 
Eğitmenler mekanların usta şefleri!
Projenin eğitim çalışmaları Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü, Tusan Otel, Tevfikiye Köyü Globi Cafe, Çetinkaya Fabrika&Kahvaltı Salonu, Melis Pastanesi, Usta Adanalılar Kebab Salonu, Kahyaoğlu Pastanesi ve Grand Anzac Oteli gibi farklı mutfak ve atölyelerde gerçekleşti. Başta Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Osman Demirci, Dünya Gastronomi Şampiyonluğu olan Hasan Çoban ve ÇOMÜ Gastronomi Bölümü Araştırma Görevlisi Ümit Çarboğa olmak üzere, eğitimler mekanların usta şefleri tarafından gerçekleşti.
Öğrenciler, Çanakkale`yi sevdi 
Projeye katılan şef adayları, klasik Türk yemekleri yanı sıra Globi tatlısı, Troya çorbası, ot salatası gibi yöresel tatları nasıl hazırlayacaklarını öğrenirken, farklı yaşlardaki misafir öğrenciler Çanakkale`yi ve Çanakkale halkının sıcakkanlılığını çok sevdiklerini, projede uygulanan programın iş yaşamında kendilerine önemli yararlar sağlayacağını ve bilgiler elde ettiklerini ifade ettiler. Grand Anzac Otel`de konaklama yapan öğrencilerin çoğu, programın iki haftalık bir süreci kapsadığını ancak Çanakkale`de daha fazla kalmak istediklerini belirterek memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Acharnes Mesleki Eğitim Enstitüsü ve Aktif Gençlik ve Spor Kulübü Derneği`nin temsilcilerinden oluşan proje yöneticileri ise projeye destek sağlayan eğitmenlere, çeviri desteği sağlayan gönüllü üniversite öğrencilerine, eğitim yapılan mekanların sahiplerine ve çalışanlarına teşekkür ederek, projedeki ortaklıklarını gelecek yıllara da taşımak istediklerini söylediler.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş