Yine yağmur, yine heyelan!
Çanakkale`de etkili olan fırtına ve sağanak yağışın tetiklediği Çanakkale-İzmir arasındaki heyelan, sürücüleri korkuttu. ÇOMÜ`de görevli Prof. Dr. Doğan Perinçek, güzergahta 5 önemli mühendislik hatası olduğunu ifade ederek, “Bu yaşadığımız sorunlar, son mu? Hayır değil. Bizde `bu kafa` olduğu sürece daha çok sorun yaşayacağız” yorumunu yaptı.
Çanakkale`de önceki akşam etkili olan sağanak yağışın tetiklediği Çanakkale-İzmir karayolundaki heyelanlar, araç sürücülerini tedirgin etti. Daha önce de Çanakkale Viyadüğünde yaşanan heyelanı hatırlayan sürücüler, heyelanın herhangi bir olumsuzluğa sebep olmadan tamir edilmesi gerektiğini ifade ettiler. Konuyla ilgili alanında uzman Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, heyelan alanlarında inceleme yaptı. Perinçek, burada konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında; “Çanakkale-İzmir karayolunun ilk 20 kilometresinde 5 önemli mühendislik hatası yaşadık. Bu yaşadığımız sorunlar, son mu? Hayır değil. Bizde `bu kafa` olduğu sürece daha çok sorun yaşayacağız. Peki nerede bu 5 mühendislik hatası? 1- Güzelyalı heyelanı, 2- Güzelyalı`dan sonra Viyadüğe gelmeden önceki rampadaki heyelanlar 3- Viyadük yakınındaki heyelanlar ve viyadüğün zarar görmesi, 4- Erenköy yakınında yaşadığımız son olay ve dolgu üzerine yapılan karayolunda oturma ve çatlama, 5-İzmir karayolunun yaklaşık 20`nci kilometresinde hatalı istinat duvarı yapımı nedeniyle yolda meydana gelen çatlamalardır. Buradaki sorunların temel nedenleri ise; öncelikle istinat duvarlarını ya yapmıyoruz, ya da hatalı yapıyoruz. Diğer bir hatamız ise, yağmur suyunun gerektiği şekilde kanallarla akışının sağlanmaması ve yağmur suyunun yer altına geçmesine bağlı olarak heyelanların oluşmasıdır. Güzelyalı heyelanı buna örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca, buradaki bir sorunu daha gündeme getirmeden geçemeyeceğim. O da; her seferinde çatlağı yamıyoruz ve problemi bu şekilde çözüyoruz. Burada görülen çatlak da bir hafta önce ve dün yamandı. Ancak tüm yamamalara rağmen, bugün bu çatlak `ben buradayım, uyanın` der gibi büyümeye devam etti ve edecek” dedi.
“Masraf yapmayın, öğrencilerime sorun”
Yetkililerin iki yıldır `göstermelik` sondaj yaparak kayma düzlemini bulmaya çalıştığını da ifade eden Perinçek, “Erenköy Rampasındaki karayolu için, ilk kazılara başlandığında görevlileri uyarmıştım; `burası kil katkılarının fazla olduğu bir kesim, dikkat edin yol yapımı sırasında bile size sorun çıkarabilir.` Uyarılarımız devam etti, sakalımızda var ama kimseye derdimizi anlatamadık. Burada neden heyelan oluyor? Daha önce heyelan yoktu, karayolu çift şerit olduktan sonra neden heyelanlar başladı? Bunun tek bir cevabı var; Mühendislik hatası. Erenköy yolu üzerindeki rampalarda yeniden oluşan heyelanların olduğu alanda istinat duvarı yetersiz ve ayrıca istinat duvarının arkasında sekileme (taraçalama) yapılmadı. Doğa dengesini bulmak için yamaç eğimini kendi azaltmaya çalışıyor. Kayan toprak yetkililere ders verir gibi yola taşmaya devam ediyor, `ben buradayım! siz neredesiniz?` diye soruyor. Yetkililer 2 senedir ne yapıyor. Heyelan her başladığında yola işaret koymakla yetiniyor, ya da göstermelik sondaj yaptırıp, kayma düzlemini bulmaya çalışıyor. Halbuki benim öğrencilerime sorsalar, öğrencilerim masraf çıkarmadan kayma düzleminin derinliğini kendilerine söyleyecekler. Bu heyelan alanı Çanakkale-İzmir yolunun ilk 20 kilometre içinde görülen 5 mühendislik hatasından sadece bir tanesi” şeklinde konuştu.