Yine herkes kutlayacak...

5378 sayılı engelliler yasası ile engellilerin
kamusal alanda erişimlerinin önündeki engellerin kaldırılması için geçici madde ile tanınan 7 yıllık sürede hiçbir düzenleme yapmayıp 3 yıl uzatma alanlar 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle klasikleşmiş sözler ile kutlama mesajlarını birbiri ardına yayınlamayı ihmal etmediler.

165
“Engelli kardeşlerimizin yanındayız”
AKP Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Danış ve İsmail Kaşdemir, yayınlamış oldukları mesajda şunları kaydettiler; “Hükümetimiz göreve geldiği 2002 yılından bu yana, sosyal devlet olmanın birinci şartı olan engellilerimizin önündeki toplumsal engellerin ortadan kaldırılması adına birçok önemli düzenlemeye yer vermiştir. Engelli vatandaşlarımıza uygulanacak olan pozitif ayrımcılığın arttırılması içinse her geçen gün daha ileri adımlar atılmaktadır. Artık ülkemizde eskisi gibi tespit edilemeyen engelli kardeşlerimizin varlığından söz etmemekteyiz. Bizler göreve geldiğimiz günden bu yana onlar bize gelsin başvursun düşüncesiyle değil, biz gidelim o değerli kardeşlerimizi bulalım ve hak ettikleri toplumsal yaşama katkıları için onların yanında devlet olarak bulunalım düşüncesiyle hareket ettik. Ve çok şükür bu yöntemle engelli kardeşlerimizin toplumsal yaşama katılmaları noktasında çok önemli yol kat etmeyi başardık. Tabii ki bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da şehrimizin tüm dinamikleriyle, bürokrasisi ve tüm STK’ larıyla beraber engelli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Engelli kardeşlerimiz için sosyal ve ekonomik hayatlarında tüm engellerin kalktığı, toplumsal duyarlılık ve farkındalığın hizmet alanlarının tümünde yaşandığı daha güzel günlere ulaşmak için tüm gücümüzle kendilerinin hizmetinde olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu duygu ve düşüncelerle engelli kardeşlerimizin 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü en içten dileklerimizle kutlar, başta engelli kardeşlerimiz olmak üzere tüm hemşerilerimize selam ve sevgilerimizi sunarız.”
 
Sosyal devlet ilkesinin gereği engelli vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmektir
Engellilerin insani koşullarda ve ayrımcılığa maruz kalmadıkları bir yaşama ulaşmalarını sağlamak için geliştirilmiş yasal düzenlemelerin ve yasal düzenlemelere uygun kurumsal yapıların en kısa zamanda oluşturulması, buna ilişkin sosyal politikaların geliştirilmesi, kamusal bir hizmet olarak yaşama geçirilmesi, bu alana ayrılan bütçenin yeterli düzeye getirilmesinin gereğine vurgu yapan TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan; “Sosyal devlet ilkesinin gereği olarak, nüfusunun önemli bölümünü oluşturan engelli yurttaşlarının sorunlarına çözüm üretmek, toplumsal yaşamda etkinliklerini genişletmek ve daha iyi yaşam koşulları sağlamak öncelikli görevimizdir” dedi.
 
Soydan şunları kaydetti: “Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır. İnsanların sahip oldukları potansiyeli en iyi biçimde değerlendirerek daha iyi bir yaşam sürmeleri, tüm bireylerin insan hak ve özgürlüklerinden eşit olarak yararlanmaları çağdaş dünyanın gelişmişlik göstergesidir. Sağlık, eğitim, ulaşım, iş ve sosyal güvenlik hizmetlerini engelli-engelsiz tüm yurttaşlarına aynı kalitede ulaştırabilen, "insanın temel değer olduğu" anlayışını benimseyen gelişmiş toplumlar, her alanda ilerlemenin öncü gücü olurlar. Bu doğrultuda atacağımız adımlar, engelli yurttaşlarımızın özgüvenlerini artıracak, toplumsal yaşama etkin biçimde katılmalarına olanak sağlayacak, karşılaştıkları sorunları aşmada, gelecek kaygısı taşımadan yaşama daha sıkı bağlanmalarında onlara ve ailelerine güç verecektir. Haklarını etkin biçimde kullanan, yaşama katılan ve sorumluluklarını yerine getiren engellilerimiz, çabalarıyla toplumun engellilere bakışını değiştirecek, yaşama sevinçleriyle diğerleri için de örnek oluşturacaklardır. Engelli yurttaşlarımıza, küçük yaşlardan başlayarak gereksinimlerini karşılama ve günlük yaşama yönelik beceriler kazandırma, ailelerin bu yönde desteklenmesi; eğitim kurumlarından bireylere, sivil toplum örgütlerinden basın-yayın organlarına kadar hepimizin duyarlılığını ve gönüllü çabalarını gerektiren önemli bir konudur. Tüm vatandaşlarımızı, sivil toplum kuruluşlarımızı bu konuda sadece Engelliler Gününde değil her gün, yaşamın her anında daha duyarlı olmaya ve yürütülen çalışmalara destek vermeye çağırıyor, Dünya Engelliler Günü’nü gönülden kutluyor, saygılarımı sunuyorum.”
 
Kutlu’nun mesajı
AKP Çanakkale İl Başkanı Muzaffer Kutlu’da 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle yayınlamış olduğu mesajda şu ifadelere yer verdi: “Engelli vatandaşlarımızı insanca yaşatacak ortamları hazırlamak, onları topluma kazandırmak bizim en önemli sorumluluğumuzdur. Her sağlıklı insan bir engelli adayı olduğundan engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılık oluşturulmakla mümkün olacaktır. Zihniyetimizdeki engelleri ortadan kaldırmadıkça hiçbir kural, hiçbir yasa engellilerimizin yaşadığı zorlukları tam olarak gideremeyecektir. AK Parti Hükümeti olarak engellilerin yaşam kalitesini yükseltmek için çalışmakta olup, eğitimde, sağlıkta, istihdamda, kısacası yaşamın her alanında engellilerimizin onurlu yaşam mücadelesinde yanlarında olduğumuzu bilmelerini isteriz. Hükümet olarak, engelli vatandaşların sosyal hayata kazandırılması için tüm engelleri kaldırmaya yönelik çalışmaların yanı sıra engelli vatandaşlarımızın yaşama sevincini sağlayacak ve onları hayata sımsıkı bağlayacak çalışmalarımız da devam etmektedir. Engelli olmak bir kusur değildir. Hükümetimiz 2007 yılında yürürlüğe giren düzenlemeyle artık engellilere evde bakım hizmeti vermektedir. Ayrıca bu düzenlemeyle birlikte evde bakım ücreti almaktadır. Bu ödenen tutar bir asgari ücret tutarındadır. Her ay da düzenli bir şekilde ödemesi yapılmaktadır. Bunun yanında İçişleri Bakanlığımız Karayolları Trafik yönetmeliğinde yapılan değişiklik kapsamında özürlülere ait araçların tescil plakaları üzerinde bulunan ayrım işaretleri kaldırılmıştır. AK Parti olarak engellilerin onurlu yaşam mücadelesinde her zaman yanlarındayız. Bu nedenle Dünya Engelliler Günü`nde engelli kardeşlerimin gününü kutluyor, özelikle vicdanlardaki özrün ortadan kaldırılması dileklerimle, saygılarımı sunuyorum.”
 
“Yardım ve şefkat eli mutlaka uzatılmalı"
Milliyetçi Hareket Partisi Çanakkale il Başkanı Efkan Efekan, "Engellilerimizin rahatı ve huzuru için herkes özveride bulunmalı, zorda kalan, çaresizce bekleyen, umutsuzca duran kim varsa yardım ve şefkat eli mutlaka uzatılmalı" dedi. `3 Aralık Dünya Engelliler Günü` dolayısıyla bir mesaj yayınlayan MHP İl başkanı Efkan Erkan "İster doğuştan isterse sonradan olsun, fiziksel veya zihinsel bir engelin yol açtığı mahrumiyetlerin ve sorunların en aza indirilmesi, her şeyden önce insani sorumluluktur. Engelli kardeşlerimizin herhangi bir eksiklik ve zayıflık hissine kapılmalarına müsaade etmeden, onları tümüyle kucaklayıp milletimizin saygın ve eşit bir ferdi olduklarını sürekli hatırlarda tutmak gerekmektedir. Sahip olunan engel değişik neden ve olaylara bağlı olarak ortaya çıkabilecekken, bu haldeki kardeşlerimizin hayatlarını sürdürebilmeleri, ihtiyaçlarını başkalarına muhtaç olmadan karşılayabilmeleri oluşacak sosyal duyarlılık seviyesine yakından bağlıdır. İnsan olmaktan kaynaklanan vazgeçilmez haklara ulaşılması hususunda, engelli vatandaşlarımızın karşılaştıkları zorluklar toplumsal kesimlerin temas, irtibat ve işbirliğiyle bertaraf edilecek ve bu çerçevede insanımızı tümüyle sararak çağın açmazlarına karşı koruyacaktır. Bu duygularla tüm engelli kardeşlerimin, `3 Aralık Dünya Engelliler Günü`nü kutluyor, hepsine, Cenab-ı Allah`tan huzur, mutluluk ve esenlik dolu yıllar diliyorum” dedi.
Paylaş