Yıldırım`dan örgütlenme çağrısı

SES Çanakkale Şube Başkanı Eftal Yıldırım, ebelerin yaşadığı sorunlara değinerek; ?Türkiye`de ebeler kendi iş tanımları dışında başka işlerde de çalıştırılmaya zorlandıkları gibi yasal düzenlemelerin hala yapılmamasından kaynaklı çalışma yaşamlarında atamalarında karşılaştıkları sorunlar bitmek bilmemektedir? dedi.

653
21-28 Nisan Ebeler Haftası ve 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü nedeniyle basın açıklaması yapan SES Çanakkale Şube Başkanı Eftal Yıldırım, sağlıkta dönüşüm uygulamasına sert tepki gösterdi. Yıldırım; ?Sağlıkta dönüşümden ebeler de memnun değildir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin tasfiyesinin ardından aile hekimliklerinde çalışan ebelerin yeni adları Aile Sağlığı Elemanı olmuştur. Kendi mesleğini kapsamayan birçok işi yapmak zorundadırlar. Tedavi hizmetlerinin sunumunda ise devlet ve üniversite hastanelerinde yeterince kadro açılmaması veya çalışma sürelerinin uzun ve ağır olması ebelik mesleğinin sorunlarını arttırmaktadır. Bugün için kamu personeli atamalarının yeterli olmaması ve ithal ebe hemşire alınmasının yolunun açılması, işsiz kalma kaygısını artırmaktadır. Ayrıca kamuda sözleşmeli sağlık çalışanı uygulamasının yaygınlaşması da ebelerin özel sağlık alanında daha fazla emek sömürüsüyle karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır? dedi.
?Türkiye`de, 100 bin kişiye 64 ebe düşüyor?
?Türkiye`de toplam 48 bin 498 ebenin görevli olduğu, ebelerin 43 bin 498`inin Sağlık Bakanlığı, 4 bin 352`sinin özel sektör, 633`ünün ise üniversite hastanelerinde görev yaptığı belirtiliyor. Türkiye`de, 100 bin kişiye 64 ebe düşüyor? diyen Yıldırım; ?Sağlıkta kalkınmışlık göstergelerinde ilk sırasında anne ölüm hızının, bebek ölüm oranının ve salgın hastalıkların azaltılması önemlidir. Birinci basamak sağlığın en başta görevi bunlardır bu görev de ebelerimize aittir. Aile sağlığı merkezlerinde ebelerimiz görev yapmaktadır ücretleri oldukça düşüktür angarya işleri fazladır her aile hekimine bu günün şartlarında iki ebe görevlendirilmelidir? şeklinde konuştu.
?Fiili hizmet zammı payı verilmelidir?
Ağır işten sayılması gereken ebelik mesleğine fiili hizmet zammı payı verilmesi gerektiğini kaydeden Yıldırım şu şekilde konuştu: ?Türkiye`de ebeler kendi iş tanımları dışında başka işlerde de çalıştırılmaya zorlandıkları gibi yasal düzenlemelerin hala yapılmamasından kaynaklı çalışma yaşamlarında atamalarında karşılaştıkları sorunlar bitmek bilmemektedir. Ebelik profesyonel bir meslek olmaktan çıkmakta, sağlık çalışanı olarak görülmeyip, yardımcı sağlık elemanına dönüştürülmektedir. Bunlar yetmezmiş gibi son günlerde artarak devam eden saldırı ve şiddet olayları, can güvencemizin olmadığını ortaya koymuştur. Ebelik ağır işten sayılmalı fiili hizmet zammı payı verilmelidir. Yaşanan bu dönüşüm sürecinde ortaya çıkan bu ağır tablo, bütün sağlık emekçilerinin özel, kamu, taşeron ve kadrolu diye ayırmadan örgütlenmemizi zorunlu kılmaktadır. Ekip ruhu ile iş, ücret ve can güvencemiz, aynı işi yapanların eşit ücret almaları, sağlıklı çalışma koşullarının sağlanması, çalışırken alınan ücretlerin emeklilikte de alınması, haftalık çalışma saatlerinin 35 saat olması, her iş yerinde kreş açılması için mücadeleye devam etmeliyiz. Bu amaçla tüm ebe arkadaşlarımızı sendikamızda örgütlenmeye davet ediyorum.?
Paylaş