havadurum

Yıldırım; “Tıbbi uygulama ilkelerine aykırı”

Sosyal Güvenlik Kurumunun kolesterol ilacı alınabilmesi için seviyeyi 160’tan 190’a yükseltme kararına doktorlar tepki gösteriyor.

429
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), kolesterol ilacı alınabilmesi için seviyeyi 160’tan 190’a yükseltme kararına tepki gösteren SES Çanakkale şube Başkanı Eftal Yıldırım, sendika olarak SGK’nın bu tür uygulamalar ile ilgili sağlık örgütlerine danışmadan karar vermesini uygun bulmadıklarını söyledi.
 
SGK’nın kendi başına aldığı kararların tıbbi uygulama ilkelerine aykırı olduğuna dikkat çeken Yıldırım; “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kolesterol ilaçlarında bilimsel veriler dışında, bunları ödenir yada ödenmez şeklinde belirlemesi zaten bizim tıbbi uygulama ilkelerimize aykırı. Bugün, SGK kendi kıstaslarıyla kar marjını yada masraflarını düşürerek bazı ilaçların tüketimini artırıyor veya azaltıyor. Ama bunun dışında bizim kriterimiz bilimsel kriterlerdir. Bu ilaçların kullanılması gerçekten insan sağlığı için bilimsel kriter bunu öngörüyorsa bunun gereklerine hekim karar vermeli, bunu SGK’nın belirleme şansının normalde olmaması gerekir. Ama bunu bir takım maliyet hesapları ve bir takım ilaç şirketlerinin devreye girmesiyle bazen tüketimi arttırıcı bazen de azaltıcı yönde kararlar alınıyor. Yani bu her zamanki gibi kendi işlerine gelen uygulamalardan bir tanesi. Bir bakarsanız ilerleyen günlerde 190’dan 200’e çıkarmışlar veya 170’e indirmişler. Bunların arkasına baktığınızda ilaç şirketlerinin tüketimindeki miktarların etkili olduğunu görebilirsiniz. Bunlar güncel değişkenlik gösteren konular. SGK’nın kendi başına karar almasını ve bir takım sağlık örgütlerine danışmadan hareket etmesini uygun görmüyoruz. Ancak SGK’nın her zaman yaptığı bir şey bu. Kimseye sormadan kendi başına kararlar alıyor. O yüzden bunu tutarlı bir tutum olarak görmüyoruz ve çok da ilkeli bir durum değil. İnsan sağlığını çok fazla umursadıklarından veya bunu daha ucuza alsınlar diye yaptıklarından değil” dedi.
Paylaş