havadurum

Yılbaşı yaklaşırken kokinanızı almayı unutmayın!

Kokina, yılbaşı yaklaşırken evleri süslemeye başlamaya başladı bile. Bolluk ve bereketin simgesi olduğuna inanılan kokina, yılbaşından önce satın alındığında dileklerin kabul olacağı inancını taşıyor. Çanakkale’de de görmeye başladığımız kokinayı almak için acele edin!

1660

Yeni yıl yaklaşırken, yılbaşı heyecanı Çanakkale sokaklarını sarmaya başladı bile. Sokaklar, yılbaşı için süslenirken, mağazalarda farklı farklı süslerle özenilmiş yılbaşı ağaçları da kendisini göstermeye başladı bile. Mağazalarda yılbaşı ağaçları ve süsleri satılmaya başlanırken, dikkat çeken ürünlerden bir tanesi de kokina… Çanakkale OLAY olarak, Çanakkale sokaklarını gezerek, yılbaşı çiçeği olarak geçen kokina çiçeği hakkında çiçekçilere sorular sorduk.

Bolluk ve bereketin simgesi…

Kırmızı ve yeşilin uyumluyla şimdiden çiçekçilerde rafları süslemeye başlayan kokina, yılbaşı alışverişlerinin vazgeçilmezi haline geldi. Bolluk ve bereket getireceğine inanılan kokina, geçen haftadan itibaren satılmaya başladı. Yılbaşı yaklaşırken kokina almak için elinizi çabuk tutun… Demeti 100 liradan satılan kokinada 6 adet çiçek bulunuyor.

Satışlar yılbaşına kadar devam ediyor

Silcan adı verilen kırmızı meyveler ve tavşan memesi denilen çalı görünümlü bitkinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kokina, Çanakkale esnafında da görülmeye başlandı. Geçtiğimiz haftalarda başlayan kokina satışlarının yılbaşına kadar devam edileceği düşünülüyor. Son güne kadar satın alındığını dile getiren çiçekçilerin tavsiyesi ise satın almak için kent sakinlerinin elini çabuk tutması. Gelecek haftalarda fiyatların daha fazla artabileceğini dile getiren çiçekçiler, kokinadan oluşan demetleri vatandaşlarla buluşturuyor.

Yapımı zor olsa da görüntüsü dikkat çekiyor…

Silcan meyvesiyle ve tavşan memesi çalısıyla hazırlanan kokinanın hazırlanması ise günler sürebiliyor. Silcan meyvesinin tavşan memesi çalısına iğne ve iplikle bağlanmasıyla oluşturulan kokinanın görünümü ise tüm bu uğraşlara değdiğini gösteriyor tezgahlarda…

Nedir bu kokina efsanesi?

Kokina, Yunanca’da kırmızı anlamına geliyor. Kokina çiçeğinin anlamı şans, mutluluk ve bereket olarak geçiyor. Yalnızca Türkiye’de değil, farklı ülkelerde de yılbaşı ile özdeştiriliyor. Ayrıca, görüntüsüyle evlere enerji verdiği inancı oldukça yaygın. Aileye bolluk ve bereket geldiğine inanılan kokina, bir inanca göre bir yıl boyunca solmadığı takdirde o ailenin ev sahibi olacağına inanılıyor. Ancak efsanelere göre, kokinanın yılbaşına girmeden önce alınması gerekiyor.

Kokinanın bakımı nasıl yapılmalı?

Efsanelerde yer alan inanca göre kokina çiçeğinin bir yıl boyunca solmaması kulağa gerçekten bir efsane gelebiliyor. Kokina çiçeğinin bakımı ise oldukça kolay. Kokina çiçeğini radyatör gibi sıcak bölgelere koymaktan kaçının ve özellikle kış aylarında buz gibi olan balkonlarda uzun süre bırakmamaya özen gösterin, böylece çiçeğin renginin solmasını önleyebilirsiniz. Yeşil yapraklarının solmaması için, çiçeği aldıktan sonra bir ay boyunca haftada bir kez sap kısımlarını bir gün süreyle su içinde bekletmeyi düşünebilirsiniz.

(Esra Güller)

Paylaş