havadurum

Yılbaşı armağanları el emeğinden

341
Her yeni yılda olduğu gibi 2023 yılı da yeni başlangıçlar ve umutlar demek. Bu özel günde de insanlar, sevdiklerini mutlu etmenin, özel anların kalıcı olması adına en özel yılbaşı hediyelerini arıyor. Özel ve biricik ürünlerin stantları ise İskele Meydanı`nda kuruldu. Çanakkale Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi tarafından organize edilen ve geleneksel hale gelen "Yılbaşı Pazarı", sevgilerine el emeği göz nuru armağanlar almak isteyenlerin ilk durakları arasındaki yerini aldı. Stantlarda özel tasarım takılardan deri işlerine, keçe tasarım tablolardan deri işlerine, çinilerden kanaviçelere ve aromatik sabunlara kadar bir çok ürün; alıcısını bekledi. El sanatçılarının ise 2023 yılından beklentileri oldukça büyük... işte o sanatçıların 2023 mesajları...
 
"Yıllardır Yılbaşı Pazarı`nı kuruyoruz"
Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclis Başkanı Asude Bayram, genellikle sevdiklerine el emeği ürünler almayı tercih ettiğini vurgulayarak, "6-7 yıldır yılbaşı döneminde tezgahlar açılıyor. Aslında daha büyük bir topluluk. 100-120 kişi var sanat sokağı gurubunda. Hediye almak istediğimde, buradaki arkadaşlarımızı arıyorum. Evde üretiyorlar ve ürünlerini pazarlamaya ihtiyaçları var. Ama yerleri yok. Yıllardır "Sanat Sokağı" mücadelesi veriyoruz. Umarım yakın zamanda buna kavuşacağız" dedi. 
 
"Evde üretim yapan arkadaşları kamuoyuna tanıtmamız gerek"
Devamlı olarak "Sanat Sokağı" kurulması halinde daha büyük organizasyonlara imza atabileceklerini dile getiren Başkan Bayram, "Evde üretim yapan, tasarım ve sanat ürünleri yapan arkadaşlar var. Onları kamuoyuna göstermek, varlıklarını hatırlatmak gerekiyor. Ekonomik yönden desteklemek, sanatın ekonomiye dönmesi için çalışmamız gerekiyor. Hem kent bu ürünlerden yararlansın, bu güzellikleri görün diye hem de kente hareketlilik gelsin istiyoruz. Başka iller, yeni yıl gibi özel günlerde; hareketli oluyor. Bizde böyle özel günlerde arkadaşların ürünlerini değerlendirmeye çalışıyoruz" ifadelerine yer verdi.
 
"Sanatla daha güzel bir dünya..."
Bayram son olarak 2023 yılından umutlu olduğunu anlatarak, "2023 yılından umutluyuz. Tüm dünyada ve Türkiye`de çok güzel gelişmelerin olacağını ve bu gelişmelerden sanatın da etkileneceğini düşünüyorum. Sanata değer verilen, sanatsal ortamların oluşacağını ve hep birlikte daha güzel yaşadığımız bir dünyanın kurulacağını düşünüyorum. Daha güzel bir dünyanın, sanatsız olamayacağının anlaşılacağı bir yıl olmasını diliyorum" dedi. 
 
"Dünyaya huzur gelsin istiyorum"
Karakız El Sanatları ismiyle sosyal medyada yer alan Şadiye Karakaya, çini ve özel tasarım takılarıyla stant açan isimler arasında yerini aldı. Karakaya el emeği stantlarına ilginin büyük olduğunu ifade ederek, "Yılbaşı nedeniyle de ilginin güzel olacağını düşünüyorum. Stantta çok güzel arkadaşlarla beraberiz. Benim için en büyük artısı bu. Güzel bir gün geçiriyoruz. 2023 dünyada barış istiyorum. Huzur, sağlık, para istiyorum. En önemlisi "huzur". Dünyaya huzur gelsin istiyorum" dedi. Geleneksel el sanatlarıyla ilgilenen Karakaya`nın sır altı çini çalışmaları, boncuk tasarımları ve doğal taşlarla çalıştığım el emeği ürünleri stantta yer aldı. 
 
"Doğanın kendi başına kalmasını istiyorum"
Emekli öğretmen Oğulcay Yılmaz ise metal, deri, boncuk ve kanaviçe gibi değişik meteryallerden tasarladığı ürünleriyle, vatandaşın gözlerini dolduran isimler arasındaki yerini aldı. Yılmaz yeni yıldan çevre ve doğa için güzel şeyler beklediğini dile getirerek, "Bu düzende bu durumda 2023`ten bir beklentim yok. Doğanın kendi başına kalmasını, insanların doğadan uzak kalmasını istiyorum. Doğayla olumsuz olarak uğraşan insanların, bundan vazgeçmelerini istiyorum" dedi. 
 
Yeni yılda şifalı sabunlar...
Mumlardan esanslara ve doğal sabunlara kadar birçok ürünün yer aldığı stantta Aroma terapist Merve Tanrıverdi, vatandaşların yeni yılda sevdiklerine doğal ve şifalı ürünler almasının önemine dikkat çekerek, "Doğal kozmetikle ilgileniyorum. Çanakkale`de yetişen zeytinlerle yaptığım doğal sabunlar; sıcak ve soğuk sıkım yöntemleriyle yapılan sabunlar. Günümüzde endüstriyel kozmetik ön planda. Stantta aynı zamanda bu konularda bilgilendirme de yapmak istiyorum. Bölgemizde yetişen lavantaları değerlendirmek için uçucu yağlarını çıkartıyoruz. Bunlardan endüstriyel toniklerden ziyade doğal tonikler elde edebiliyoruz. Aroma terapist tıbbi bitkilerin, zeytinlerin damıtılarak elde edilen yağlarla elde edilen ürünlerin şifası da büyük" dedi.
 
"2023`ten çok umutluyum"
Deri sanatçısı Esra Alıcı ise 2023 yılında el emeği ve kadınların çok daha ön planda olacağını belirterek, "2023`ten çok umutluyum. Kaç senedir çok kötü günler geçirdik. Bundan sonrasının daha iyi olacağını düşünüyorum. El emeği açısından da düşünecek olursak; dünyada çok önü açıldı. Şunu anladık; biz bir şey yapamıyorsak, hayatta kalamayız. Bu dünyada teknoloji her an yok olabilir. Biz ilkçağdaki gibi kalabiliriz. Bir şeyler öğrenmeliyiz. Sadece 2023 değil son birkaç yıldır kadınların daha da güçlendiğini kendilerini fark ettiklerini, ataerki yapının kendilerine yüklediği suçluluktan sıyrıldıklarını düşünüyorum. Gelecek, hep kadınların elindeydi. Bundan sonra hep onların elinde" sözlerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş