"Yıkım eğitimle engellenir"

354
Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremler 10 ili vurdu. Binlerce yurttaş yaşamını yitirirken yüz binlerce vatandaş ise evsiz kaldı. Depremin ardından üniversitelerin uzaktan eğitime geçirilmesi kararına ise tepkiler büyüyor. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği`nin (YKKED) çağrısıyla konuyla ilgili Cumhuriyet Meydanı`nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya CHP İl Başkanı Güler Koçer, CHP Gençlik Kolları Başkanı Tuğberk Güzel, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ile çok sayda vatandaş katıldı. YKKED Çanakkale Şube Başkanı Yüksel Özdemir, "Bu, aynı zamanda bir kuşağı kaybetmek demektir. Yapmayın. Yurtlarından faydalanmak için üniversiteleri uzaktan eğitime zorlamak, depremzedeleri yerleştirmek için her yol denenmiş ve başkaca bir yol kalmamış olsaydı anlaşılabilirdi. Ancak yaşadığımız ve gördüğümüz tabloda depremzede vatandaşlarımızı yurtlardan daha iyi ağırlayacak nice otel zincirleri, kamu kurumları ve misafirhaneleri, boş TOKİ evleri, yazlık tatil siteleri ve konutlar, kamu kampları boşken, KYK yurtlarını ve üniversiteleri boşaltmak, zaten çok aksamış olan eğitime ara vermek; Bu karar, eğitim sistemimize, gençlerimize ve ülkemizin geleceğine maliyeti ağır olan bir karardır" açıklamasında bulundu. Başkan Özdemir`in ardından söz alan Eğitim Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar her türlü çözümün bilimde ve üniversitelerde olduğuna dikkat çekerken, DİSK Emekli-Sen Şube Başkanı İrfan Kütüklü ise gençlerin bilime, Türkiye`nin de bilgili gençlere ihtiyacı olduğunu vurguladı. 
 
"Gücümüz, birliğimizdedir, imece ruhumuzdadır"
Özdemir bu zor günlerin dayanışma ile sona ereceğini ifade ederek, "Tüm Türkiye el ele, yürek yüreğe, dayanışmamızla bu zor günlerin üstesinden geleceğiz. Gücümüz, birliğimizdedir, imece ruhumuzdadır. Biz imece ve dayanışma diyoruz ancak siyasi iktidar, hemen ilan ettiği OHAL yetkilerine dayanarak, hiçbir bilim insanına, gence ya da aydına danışmadan bir kararname ile üniversitelerde uzaktan eğitim kararı vermiş ve ardından Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarından öğrencilerin tahliye işlemlerine başlanmıştır" dedi. 
 
"Her felakette ilk olarak eğitimi feda etmekten vazgeçin"
Eğitim kurumlarının uzaktan eğitime geçilmesine tepki gösteren Başkan Yüksel, "Deprem felaketinin sonuçlarına yönelik çözüm aranırken, ilk gözden çıkarılacak kurumların eğitim kurumları ve üniversiteler olması, çok şey anlatıyor. Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim ve barınma haklarını ellerinden alan sorunlu bir karar ile karşı karşıyayız. Diğer olasılıklar denenmeden üniversiteleri uzaktan eğitime geçirmek ve öğrencileri yerinden yurdundan etmekle, sadece yeni mağdurlar yaratılmış olacaktır" sözlerine yer verdi. 
 
"2023 yılı Türkiye`sinin çözümü bu olamaz"
Özdemir, "Güvenli bölgelerde okullar, üniversiteler ve kamu yurtları öğrencilere açık tutulmalıdır. Eğitim öğretim çok önemlidir ve uzaktan eğitimle olmaz. Öğrencilerimize başka bir barınma olanağı sağlamadan, evlerine dönüş olanağı yaratmadan apar topar yurtlarından çıkartmak, afet yönetimi değildir, yeni mağduriyetler yaratmak demektir. Çalışarak okuyan, barınma sorunlarına zar zor koşullarda kavuşan, zor şartlarda ev tutup kira ödeyen gençlerimizi yerlerinden yurtlarından bir de eğitimlerinden etmek, 2023 yılı Türkiye`sinin çözümü olamaz" dedi.
(Damla Yeltekin)
 
Paylaş