"Yıkılan okullar tamamlanmadı, kalabalık sınıflar tehdit oldu"

1295
Pandemi nedeni ile eğitime uzun süre ara verilirken, bu yıl ise yüz yüze eğitime başlanacağı açıklandı. 6 Eylül`de başlanacak yüz yüze eğitim için İç İşleri Bakanlığı`ndan 81 İl Valiliği`ne genel gönderilmiş, genelgede PCR testi zorunluluğu başta olmak üzere alınması gereken önlemler sıralanmıştı. Çanakkale`de birçok okul geçtiğimiz yıllarda yenileme ve güçlendirme amaçlı yıkılmış ya da tadilata alınmıştı. Yüz yüze eğitime bir haftadan kısa süre kalırken, okullar henüz tamamlamadı. Tadilata alınan okul öğrencileri diğer okullarda eğitim görecek. Eğitim sendikası başkanları konuyla ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulundular. Sendika Başkanları öğretmenlerin önceki gün okula başladığı, ancak hiçbir detaylı önlemin alınmadığını gördüklerini belirttiler. Çanakkale`de zaten sınıf mevcutlarının yüksek olduğunu ifade eden sendika başkanları bitirilmeyen okullar nedeni ile mevcutların olağandan çok daha fazla olacağını ifade ettiler. Yine alınan önlemlerin yeterli olmadığını ifade eden başkanlar, ne yazık ki bu tedbirlerle okullarda salgınla mücadelenin önüne geçilmesinin mümkün olmadığını vurguladılar. 
"Kaygılarımızın haklı olduğunu gördük"
Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Bizler, baştan beri aç kapa değil sürdürülebilir bir eğitim istiyoruz. Özellikle bilim insanları delta virüsün çocuklarda da etkili olduğuna dair ifadeler de bulunuyor. Yeterli önlemler alınmadığında okullardan evlere birçok virüs taşınabileceğine dair gerçek bilgiler var. Dün okullar da denemeler başladı ve bu kaygıların çok da haklı yerinde olduğunu gördük. Birçok okulda geçen yıllarda yeterli önlem ve tedbirin alınmadığını, bunun beraberinde birçok sıkıntıyı getirdiğini biliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı sanki tedbirler alınmış, her şey yolundaymış gibi bir algı yaratmaya çalışıyor ama özellikle pazartesi günü veliler ve çocuklar okula gittiği anda bir gerçekle yüzleşecekler. Okulda sadece temizlik ve maske dışında farklı bir şey ile karşılaşmayacaklarını görecekler. Bunun üstüne Çanakkale de ve birçok ilde yıkılan ve güçlendiren okullar var, başka okullara taşınan okullar var ve kalabalık sınıflara dair, en az kırk kişilik sınıfların sorunlarının nasıl çözüleceğine yani seyreltilmiş sınıflara dair her hangi bir hazırlık yok. Bunlar için öğretmen atamasının yapılması lazım. Hatta okullar da şu an temizlik için yardımcı personel de yok. Eylül`ün ortalarına doğru atamalar olacak, o zamana kadar zaten bulaş yayılmış olacak. Kasım ayında muhtemelen yeni varyasyon olup vakalar yükselecek. Hem veliler de var hem de öğretmenler de tüm bu sorunların kaygısı var. Daha sonra ise okulların yeniden kapanması çok büyük bir umutsuzluk ve hayal kırıklığı yaşatacak. Okulları pazartesi açacaklar ama bir buçuk yıldır yedi milyon çocuk eğitime ulaşamadı. Ve bunlar hiçbir şey yokmuş gibi okula devam edecekler. Telafi eğitimi yapılmalı. Okulların havalandırmasından tutun, fiziki mesafe yani birçok önlem hala yetersiz. Bu şartlar altında gerçekten de çok büyük bir umutsuzluğa kapıldım. Pazartesi bütün öğretmenlerin, 20 milyon öğrencinin bu şartlar da bu eğitimi sürdürmeleri zor olacak ve bu sıkıntıyı da biz Çanakkale de yaşıyoruz" dedi. 

"Yüz yüze eğitim yapılacakmış gibi bir hazırlık göremedik"
Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Serkan Serbest; "2021-2022 eğitim yılına büyük sorunlar ile başlıyoruz. Pandemi süreci Mart 2020`den beri devam ediyor ve bu süreden beri çocuklar uzaktan eğitime tabii tutuldu. Öğretmenler dün itibari ile okula gitti. Gördük ki Milli Eğitim Bakanlığı`nın hiçbir hazırlığı yok. Okullar dezenfekte edilmemiş, tedbirler alınmamış, gerçekten okulların hijyenik koşulları çok kötü durumda. Çanakkale üzerinde böyle büyük sorunlar var. Sınıf mevcutları çok yüksek. Mesela On Sekiz Mart İlkokulu tadilat geçiriyor. Atatürk İlkokulu`nda büyük bir yoğunluk var kırk beş kişilik sınıf var. Gazi Ortaokulu yıkılıp taşındı, eski okullar var hala gerekli tadilat, boyalar yapılmamış. Yani yüz yüze eğitim yapılacakmış gibi bir hazırlık yok. Bakanlıkta bu anlamda gerçekten ciddi bir çalışma yürütmüyor, gördüğümüz o. Bugün itibari ile bazı okullar da öğretmenlere 180 ml`lik küçük tüpler halinde dezenfektanlar dağıtıldı çok komik bir durum. Okulların dezenfektan, maske, ateş ölçümü ile ilgili çalışmaları tam net değil. Zaten pandemi sürecinde uzaktan eğitim ile bir buçuk yılı heba eden Milli Eğitim Bakanlığı bu anlamda gerekli tedbirleri almamış gözüküyor. Ortada bir ciddiyetsizlik var. Öğretmenlerin çoğunun aşılandığı söylense de, mutlaka Milli Eğitim Bakanlığı tüm öğretmenlerin ve öğrencilerin aşılarını tamamlayarak, yeterli önlemleri alıp eğitime devam etmek zorunda. Bakanlık, aşı olmayanları hafta da iki defa PCR testi ne tabi tutacağını söylüyor. Bunu yaşayıp birlikte göreceğiz. Aşı olmamakta inat eden belli bir kesim, kamu çalışanı var. Bunların da mutlaka konuşularak, ikna edilerek aşının bilimsel olarak gerekliliği anlatılarak bu sorunun da giderilmiş olması gerekiliyor. Vaka sayılarına baktığımız zaman halen çok da iyi bir sonucun ortada olmadığını görüyoruz. Aşılama oranının biraz yüksek olmasından dolayı bir güven duygusunun olduğu ve yüz yüze eğitimin yapılacağı ile ilgili bir öngörümüz var. Çanakkale`nin yereline dair Türkiye`nin birçok yerinde okullar eğitim öğretime hazır halde değil. Özellikle kalabalık sınıflar, ikili öğretim yapılan okullar, aynı okul içerisine taşınmış okulların eğitim görmesi gibi sorunlar birçok şeyi kaosa dönüştürecek gibi duruyor. Bu konu da sorun yaşayan öğretmenler, velilerimizin yanın da olacağız. Problem yaşayanların sendikamıza başvurması gerektiğini duyurmak isteriz.
(Eren Aşnaz)
Paylaş