"Yenilenme için ölmemiz mi gerekiyor..."

1332

İzmir`de yaşanan depremin ardından yıkılan binalar ve yüzlerce vatandaşın dayanıksız binalar yüzünden hayatını kaybetmesi, Türkiye`de riskli yapılar ve yapı denetimlerinin yeterince yapılıp yapılmadığı konusunu bir kez daha ülke gündemine getirdi. Çanakkale`nin deprem kuşağı bölgelerinin başında gelmesi ve birçok konutun alüvyal zemin üzerinde olması olası bir depremde oluşabilecek felaketleri ve denetimleri yeniden gündeme getirdi. Yıllardan bu yana kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmeyi bekleyen sosyal konutlar ise Çanakkale`de riskli yapıların başında gelirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından konutların `riskli alan` ilan edilmemesi tedirginliği arttırıyor. Yıllardan bu yana hayata geçirilmek istenen `Sosyal Konutlar Mevkii Kentsel Yenileme Projesi` uğun Çanakkale Belediyesi Meclis toplantısında gündeme gelecek. 

`Riskli yapı` tartışması...
Çanakkale`deki riskli yapıların başında geldiği açıklanan 980 konutluk Sosyal Konutlar için Çanakkale Belediyesi tarafından `Kentsel Yenileme Projesi` hayata geçirilmek istenmiş konuyla ilgili konut sahipleri ile birçok kez toplantı yapılmıştı. Proje, bürokrasi engeline takılmış Çanakkale Belediyesi tarafından Çevre ve Şehircilik gerekli izinlerin verilmesi talebi ile 21 kez başvuru yapıldığı açıklanmıştı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, konutların riskli yapı ilan edilmesi için AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili ile Bülent Turan ile görüşme talep etmiş, görüşme sonucunda Milletvekili Turan yaptığı açıklamalarda konutların riskli alan ilan edildiğini belirterek; "Bundan sonra Çanakkale Belediyesi hangi bina yıkılacak, nasıl süreç işlenecekse, iş belediyededir. Bundan sonra belediye adım atacak biz omuz vereceğiz" ifadelerini kullanmıştı. Çanakkale Belediyesi tarafından ise konuyla ilgili kendilerine herhangi bir bilgilendirme yapılmadığı açıklaması yapılmıştı. 
"Binaların biran önce yenilenmesi gerekiyor"
Son olarak, Çanakkale Kent Konseyi İsmet Paşa Mahalle Meclisi Sosyal Konutlar Kentsel Dönüşüm Çalışma Grubu ve İsmet Paşa Mahalle Muhtarlığı tarafından yapılan çağrı ile Çataltepeliler Dernek Lokali`nde bir araya gelen sosyal konutlar sakinleri tedirginliklerini dile getirmişlerdi. Binaların her depremde daha fazla zarar gördüğünü ifade eden konut sakinleri, durumun biran önce çözüme kavuşmasını istemişlerdi. Sakinler, binaların biran önce yenilenmesi gerektiğini belirterek; "sorunların çözülmesi için bizlerin ölmesini mi bekliyorlar" ifadelerini kullanmışlardı.
(Eren Aşnaz)
Paylaş