havadurum

Yenice’deki kurşun madenleri halkı tedirgin ediyor

Yenice’ye bağlı Karaaydın Köyü yakınlarında bulunan iki ayrı kurşun madeni nedeni ile yöre halkı tedirgin oluyor. Kurşun madenleri nedeni ile yöredeki derelerin bulanık aktığı ve tarımsal anlamda yöre halkının sıkıntılar yaşadığı ileri sürüldü.

Atık havuzlarının da birbirine yakın olduğu ifade edilen, biri bakır, diğeri kurşun ayrıştıran bu iki şirketin kimyasal atıkları ve ağır metallerinin Handere ve Döşemedere’ye aktığı iddia ediliyor. Bu iki maden şirketinin faaliyet alanında bulunan yöre halkı, çevre kirliliğinin üstünü örtebilmek için köyde ‘sosyal sorumluluk’ adı altında projelerine özel bir önem verdiklerini ifade ederken, şirketlerden birinin daha önce atık barajı sızıntı yaptığı için kapatıldığı da iddialar arasında

1257
Atık havuzlarının da birbirine yakın olduğu ifade edilen, biri bakır, diğeri kurşun ayrıştıran bu iki şirketin kimyasal atıkları ve ağır metallerinin Handere ve Döşemedere’ye aktığı iddia ediliyor. Bu iki maden şirketinin faaliyet alanında bulunan yöre halkı, çevre kirliliğinin üstünü örtebilmek için köyde ‘sosyal sorumluluk’ adı altında projelerine özel bir önem verdiklerini ifade ederken, şirketlerden birinin daha önce atık barajı sızıntı yaptığı için kapatıldığı da iddialar arasında. İlk zamanlarda köylüleri “gençlere iş vereceğiz” diye ikna eden şirketin, şimdi tesislerde çalışmak üzere Erzincan’dan işçi getirdiği ileri sürülüyor.
 
Derelerin suyunu da almışlar
Köylüler yaz aylarında bile suyu azalmayan Döşemedere’nin artık yazları kuruduğunu belirtiyorlar. Ağaçlar da kurumaya başlamış. Bir zamanlar berrak bir şekilde akan dere suyu şimdi boz bulanık bir renk almış. Madenlerin, önünü kesip göl haline getirdikleri dereden işletmeye su çektiklerini söyleyen köylüler, derelerin sularının bu şekilde şirketler tarafından kullanıldığını anlatıyorlar. Yörede suların bu madenci şirketlere tahsisi daha önce de gündeme gelmişti. 2012 yılında MTA tarafından Çan Bardakçılar kaplıcasında bulunan 96 lt/sn. debiye sahip önemli bir su kaynağı, yöredeki altın işletmesine satılmıştı. Yine aynı şekilde MTA’nın 2007 yılında Ağı Dağında altın şirketine ruhsat alanı içinde bulduğu, (yöre halkının Roma Kalesi olarak adlandırdığı ören yerine komşu) 25 ltsn. debiye sahip suyun ise akıbeti belli olmadığı öğrenildi.
 
Kestaneler kuruyor!
Tarım ve hayvancılıkla uğraşan yöre halkının en önemli geçim kaynakları arasında mantar ve kestane ormanlarındaki kestaneler bulunuyor. Son zamanlarda görülen kestane kanseri nedeniyle kestaneliklerde kurumalar başladığı öğrenildi. Sadece insan ve hayvan sağlığı değil aynı zamanda bitki çeşitliliği noktasında zararları olan madenciliğin, Kazdağları ve çevresinde inatla yapılabilir olması hem yöredeki vatandaşlar hem üniversitedeki akademisyenler hem de çevre konusuna duyarlı diğer tüm vatandaşlarca anlamlandırılamıyor.
 
Paylaş