havadurum

Yeni sisteme çocuk bezli gönderme

Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de büyük tepkilere neden olan 4+4+4 eğitim sistemi ilginç protestolara sahne oldu.

717
Yeni eğitim-öğretim yılında uygulanacak olan 4+4+4 eğitim sistemine karşı 4 koldan 15 Eylül tarihinde Ankara’ya yürümeye hazırlanan çeşitli sivil toplum örgütleri, düzenledikleri protesto eylemleriyle ilgi odağı oldu. Eğitim-İş Çanakkale Şubesi ile Çanakkale Halkevi, 4+4+4’e karşı imza toplamak için Cuma Pazarı’na stant açarak halka broşür dağıttı. Dağıttıkları broşürlerle 4+4+4’ün yeni eğitim-öğretim yılına getireceği olumsuzlukları anlatan Eğitim-İş Çanakkale Şubesi üyeleri, Cuma Pazarı’nda ilginç protesto eyle-mine imza atarken, Halkevi üyeleri de vatandaşlardan imza top-layıp 4+4+4’e karşı duyarlı olunmasını istedi. Her iki kampanyaya katılarak imza atan CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da ‘4+4+4’e hayır’ dedi.
 
 
Yeni eğitim sistemini protesto eden Eğitim-İş Çanakkale Şubesi’nin başlattığı imza kampanyasında ilginç görüntüler yaşandı. Cuma Pazarı girişine stant açarak halktan imza toplayan Eğitim-İş Çanakkale Şubesi üyeleri, üzerinde ‘okul taşıtı’ yazan bebek arabalarıyla 4+4+4’ü protesto ederken, kampanyaya katılarak imza atıp destek veren halka da çocuk bezi dağıttı. Halkın ilgi odağı olan kampanyaya CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da imza atarak, AKP hükümetinin uygulamaya koyduğu 4+4+4’e tepki gösterdiler. Basın mensuplarına ‘Okul Taşıtı’ yazan bebek arabalarıyla poz veren Soydan ile Gökhan, burada bir açıklama yaparak 4+4+4 eğitim sisteminin yanlış bir uygulama olduğunu ifade ettiler.
 
 
Halkevi de imza topladı
Çanakkale Halkevi üyeleri de Cuma Pazarı girişinde stant açarak 4+4+4’e karşı imza kampanyası başlattı. Yoğun ilgi gören kampanyaya CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da destek verdi. 4+4+4 eğitim sistemini protesto eden Halkevi üyeleri broşür dağıtarak vatandaşları, yeni eğitim sisteminin yaratacağı sorunlar ile ilgili bilgilendirdi. Topladıkları imzaları 15 Eylül tarihinde Ankara’ya götüreceklerini belirten Çanakkale Halkevi Başkanı Mehmet Öztürk, kesintili ve yarım gün eğitim süresinin yanlış bir model olduğuna dikkat çekti.
 
 
 
Yeni eğitim-öğretim yılında uygulanacak olan 4+4+4 eğitim sistemine karşı 4 koldan 15 Eylül tarihinde Ankara’ya yürümeye hazırlanan çeşitli sivil toplum örgütleri, düzenledikleri protesto eylemleriyle ilgi odağı oldu. Eğitim-İş Çanakkale Şubesi ile Çanakkale Halkevi, 4+4+4’e karşı imza toplamak için Cuma Pazarı’na stant açarak halka broşür dağıttı. Dağıttıkları broşürlerle 4+4+4’ün yeni eğitim-öğretim yılına getireceği olumsuzlukları anlatan Eğitim-İş Çanakkale Şubesi üyeleri, Cuma Pazarı’nda ilginç protesto eylemine imza atarken, Halkevi üyeleri de vatandaşlardan imza toplayıp 4+4+4’e karşı duyarlı olunmasını istedi. Her iki kampanyaya katılarak imza atan CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da ‘4+4+4’e hayır’ dedi.
 
Eğitim-İş’ten ilginç protesto... Halka bebek bezi dağıtıldı
Yeni eğitim sistemini protesto eden Eğitim-İş Çanakkale Şubesi’nin başlattığı imza kampanyasında ilginç görüntüler yaşandı. Cuma Pazarı girişine stant açarak halktan imza toplayan Eğitim-İş Çanakkale Şubesi üyeleri, üzerinde ‘okul taşıtı’ yazan bebek arabalarıyla 4+4+4’ü protesto ederken, kampanyaya katılarak imza atıp destek veren halka da çocuk bezi dağıttı. Halkın ilgi odağı olan kampanyaya CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da imza atarak, AKP hükümetinin uygulamaya koyduğu 4+4+4’e tepki gösterdiler. Basın mensuplarına ‘Okul Taşıtı’ yazan bebek arabalarıyla poz veren Soydan ile Gökhan, burada bir açıklama yaparak 4+4+4 eğitim sisteminin yanlış bir uygulama olduğunu ifade ettiler.
 
Soydan; “Dert+dert+dert”
Çanakkale’de tepkilere neden olan 4+4+4’ü dert+dert+dert olarak nitelendiren CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “4+4+4 oldu bize dert+dert+dert. Bir ülkede demokrasi ve özgürlükler var ise, bilin ki o ülkede iyi bir eğitim düzeyi vardır. Eğer, bir ülkede demokrasiyi ve özgürlükleri ortadan kaldıracaksanız ve ülkeyi daha geri bir konuma getirecekseniz, o ülkeden ilk yapacağınız şey eğitim düzeyini kendinize göre biçimlemektir. Bunun altında yatan tek neden budur. İktidar, eğitim düzeyini kendi düşüncesine göre planlamıştır. Biz buna itiraz ettik. Ama ne meclis başkanı ne de cumhurbaşkanı, bu usulsüzlüğü ve bu yasa tanımazlığı görmezden geldi” dedi.
 
“Bu sistem AKP’nin ayağına dolaşacaktır”
4+4+4 eğitim sisteminin AKP’nin ayağına dolaşacağını ifade eden Soydan; “Bu eğitim sistemiyle tamamen başbakanın dediği gibi dindar ve kindar bir gençlik yetiştirilmek isteniyor. Başbakan çocuğunu okula göndermeyen anne ve babalara hakaret ediyor. Milli Eğitim Bakanı da eğitim sistemini eleştirenleri PKK’lı olarak nitelendiriyor. Başbakan ve bakanın bu söylemleri bunların Türkiye’yi nereye götüreceğini gösteriyor. 5 yaşındaki çocuk henüz elleri kalem tutabiliyor mu? Ya da kendisi tuvaletini yapabiliyor mu? Buna bakmak lazım. Bütün okulları İmam Hatip Okulu haline getirecekler. Bu sistem AKP’nin ayağına dolaşacaktır. İnanıyorum ki halkımız tepki gösterecektir. Bu hakaretlerin de cevabını verecektir. Bu sistemin bir an önce değiştirilmesi gerekiyor. Çağdaş bir ülke de böyle bir sistem yok” diye konuştu.
 
Gökhan; “Laik eğitim düzenini sona erdirmeyeceğiz”
AKP hükümetinin 4+4+4 eğitim sistemiyle laik eğitim düzenini sona erdirmeye çalıştığını vurgulayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türk milletinin buna asla izin vermeyeceğini ifade ederek; “Hala daha okulların hangisinin ortaokul ve nerede ne olacağı konusunda kaos yaşanmaya devam ediyor. Çocukların bu sistemden zedelenmeden konu çözüme kavuşturulur. İyi bir hazırlık olmadığı için bu yıl eğitim öğretim yılında ciddi sıkıntıların yaşanacağını düşünüyorum. 4+4+4 eğitim sistemi tüm ülkemizdeki laik eğitim sisteminin dibine dinamik koymaktan başka bir şey değil. Nitekim artık camilerden okullara öğrenci toplanıyor ve teşvik ediliyor. Bunun için pankartlar asılıyor. Dolayısıyla hükümetin buradaki anlayışının ne olduğu ortadadır. Laik eğitim düzenini sona erdirmeyi düşünüyorlar. Ama bunda başarılı olabileceklerini sanmıyorum. Çünkü, Türk insanı yine Atatürk’ün ilkelerine sahip çıkacaktır. Halkımız, özellikle çocuklarının küçük yaşlarda büyüklerle beraber aynı ortamda perişan olmalarına fırsat vermeyecektir. Çocuklarını bu anlayıştan koruyacaklardır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
“Daha sağlıklı bir sistemin getirilmesini istiyoruz”
Eğitim-İş Çanakkale Şube Sekreteri Cengiz Ay, 4+4+4 eğitim sisteminden vazgeçilip, eğitimcilerinde görüşlerinin alındığı daha sağlık bir sistemin getirilmesinden yana olduklarını belirterek şu şekilde konuştu: “Eğitim öğretim yılı başlamak üzere. Önümüzdeki hafta birinci sınıflar okula başlayacaklar. Her yıl olduğu gibi sorunlu başlayan bir eğitim öğretim yılı diyemiyoruz. Çünkü, bu yıl her yıl olduğundan daha farklı. 4+4+4 sorunları da beraberinde getirdi. Bu sorunun başında 5 yaşındaki çocukların okula başlamasıdır. Hiçbir eğitimciye sorulmadan bu eğitim sistemi getirildi ve milletimize dayatıldı. Öncelikle bu dayatmaya karşıyız. Çünkü, çocuklar hepimizin çocuklarıdır. Kesintili eğitim ile beraber sadece İmam Hatiplilerin önü açılmıştır. Halbuki bu eğitim sistemi getirilirken, meslek okulların mağduriyeti ön plana çıkarılmıştır. Ancak esas olan kafalarındaki düşünce sadece İmam Hatiplilermiş. Sorunların çözümü için hala ümitliyiz. Herkesin desteğini bekliyoruz. Eğitim-İş ülke genelinde eylemlere devam edecektir. Cumartesi günü oturma eylemi yapacağız. Bu sistemden vazgeçilip daha sağlıklı bir sistemin getirilmesinden yanayız. Bu düşüncelerimizi her platformda dile getirmeye devam edeceğiz.”
 
 
Halkevi de imza topladı
Çanakkale Halkevi üyeleri de Cuma Pazarı girişinde stant açarak 4+4+4’e karşı imza kampanyası başlattı. Yoğun ilgi gören kampanyaya CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da destek verdi. 4+4+4 eğitim sistemini protesto eden Halkevi üyeleri broşür dağıtarak vatandaşları, yeni eğitim sisteminin yaratacağı sorunlar ile ilgili bilgilendirdi.
 
Topladıkları imzaları 15 Eylül tarihinde Ankara’ya götüreceklerini belirten Çanakkale Halkevi Başkanı Mehmet Öztürk, kesintili ve yarım gün eğitim süresinin yanlış bir model  olduğuna dikkat çekerek şu şekilde konuştu: “4+4+4 uygulanamaz, uygulatmayacağız. Şimdiden ortaya çıkan saçmalıklar bile bu yasanın iptal edilmesi için yeterlidir. AKP ideolojik hesaplarla inat ediyor. Yanlış hesap Bağdat’tan döner. Biz sesimizi yükseltirsek yasa uygulanamaz. 72 aydan küçük çocukların gideceği yer ilkokul değil anaokuludur. Çocuklarımızı ilkokula yollamıyoruz, anaokuluna yollayacağız. Seçmeli adı altında yeni zorunlu din dersleri insani değildir. Kimse bu derslere mecbur bırakılamaz. Okullarda çocuklarımızın bedensel ve kişilik gelişimlerini sağlayacak bilimsel, sanatsal ve sportif dersleri istiyoruz. Kesintili ve yarım gün eğitim süresi yanlış bir modeldir. Biz beslenme dahil olmak üzere bütün ihtiyaçların kamusal şekilde karşılandığı kesintisiz tam gün eğitim istiyoruz. Haklarımızı biliyoruz, eğitime ve geleceğimize sahip çıkıyoruz. Şimdi bu ülkede yaşayan bütün insanların görevi bu yasanın iptal edilmesi için bir şeyler yapmaktır. Bu akıl dışılığı ortadan kaldıralım. Eğitim hakkımıza sahip çıkalım. Veliler, öğretmenler aydınlık bir gelecek isteyen herkes 4+4+4’e karşı mücadele edelim.”
Paylaş