Yeni plan arsa fiyatlarını uçurdu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin`in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklaması ile tekrar gündeme gelen Boğaz Köprüsü`nün de içinde bulunduğu, 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı, bölgedeki arsa fiyatlarını deyim yerindeyse uçurdu! Köprü güzergahındaki arsalar, yüzde 200`lere varan fiyat artışları ile satılıyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Çanakkale Boğaz Köprüsü ile ilgili açıklamasında, Gelibolu-Lapseki güzergahında gerçekleştirilecek Çanakkale Boğaz Geçişi Köprüsü Projesi kapsamında yılın ortasında Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı için Kalkınma Bakanlığına başvuracaklarını söylemişti. Toplam 352 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyol Projesi`nin 2023 yılı hedefleri arasında yer aldığını ifade eden Bilgin, söz konusu projenin yap-işlet-devret çerçevesinde hayata geçirileceğini belirterek, "Gelibolu-Lapseki güzergahına yapılacak köprü, toplam 3 bin 623 metre uzunluğunda olacak. Çanakkale Boğaz Geçişi Köprüsü üzerinde 2x3 karayolu taşıt şeridine ilave olarak demiryolu geçişi de olacak şekilde projelendirildi" diye konuşmuştu.
Gözler bölgedeki arsalara çevrildi
1/100 binlik Çevre Düzeni Planı`nda yer alan Gelibolu-Lapseki arasında yapılacak ve Balıkesir`e otoyol ile bağlanacak Boğaz Geçişi Köprüsü ile gözler tekrar bölgedeki arsalara çevrildi. Daha önce de arsa spekülasyonlarının yoğun bir şekilde yaşandığı fiyat artışı söz konusu olduğu iddiaları tekrar gündeme gelirken, bölgedeki arsalara yönelik talebin artması, arsa sahiplerini de fiyatların yükselmesini fırsat bilerek elden çıkarmaya yöneltti. Bölgede arsası olan çok sayıda vatandaşın fahiş fiyatlardan satışa çıkardıkları arsalar, gelecekte bölgenin daha da değerleneceğini tahmin ederek yatırım amaçlı olarak satın alınıyor.
“Fiyatlar yüzde 200 arttı”
Çanakkale Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Dara, Gelibolu-Lapseki arasında yapılacak köprünün bulunduğu alan ile ilgili olarak “1/100.000`lik Çanakkale ve Balıkesir illerini kapsayan yeni Çevre Düzeni Planı`nın açıklanmasının ve bu planda köprünün de yer aldığının görülmesinin ardından bölgede arsa talepleri çok fazla artmaya başladı. Özellikle köprü güzergahındaki arsalarda yüzde 100`e hatta yüzde 200`e varan artışlar söz konusu. Yani dönümü 10 bin TL olan bir arsanın fiyatı şuanda 20 bin TL, 25 bin TL`ye kadar çıkıyor. Bölgede ciddi anlamda bir arsa spekülasyonu var” ifadelerini kullandı.
Arsa sahipleri için iyi, ya alıcılar için?
Söz konusu bölgedeki arsa fiyatlarının giderek artmasının yarar ve zararları üzerinden sorulan soruya ise Dara, “Bu durum tabi ki arsa sahipleri açısından iyi bir durum. Sonuçta arsalarını normal fiyatlarının çok çok üstüne satıyorlar. Onlar açısından iyi ancak arsaları alanlar açısından ne kadar iyi bir durumdur bunu şimdi söylemek doğru değil. Beklemek gerekiyor. Sonuçta yapılaşma olursa, tabi ki bir yatırım aracı olarak kullanılabilir. Ancak yapılaşma olmaz ise, kuru arazi de para etmez. Bu açıdan arsaları alanlar açısından ne derece iyi ya da kötü olur bunu zaman gösterecek” açıklamasında bulundu.