havadurum

Yeni nesil sanatçılar Troya'yı, 'Düşler Ülkesi' ile anlattı..

805

 Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20’inci yıldönümü 2018 yılının Kültür ve Turizm Bakanlığınca ‘Troya Yılı’ ilan edilmesi dolayısı ile Çanakkale ‘kültür, sanat, bilim ve spor’ etkinlikleri ile dünyanın buluştuğu bir merkez olmaya devam ediyor.  Troya’yı yeni nesil sanatçıların güncel bakış ve yorumlarının sahnesi haline getiren ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi Piri Reis Müzesi’nde kapılarını açtı. Etnik Popüler Sanatları Koruma ve Geliştirme Derneği (EPOS 7) ve yeni nesil sanatçı platformu BASE işbirliğinde, Kale Grubu’nun destekleriyle düzenlenen serginin açılışı, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Troya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Küratör Derya Yücel, EPOS 7 Derneği Başkanı Zafer Kozanoğlu, BASE Kurucuları İdil Bilge, Ali Kerem Bilge, Asli Boduroğlu, genç sanatçılar ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

 
“29 genç sanatçının katılımı ile oluşuyor”
27 Temmuz-27 Ağustos tarihlerinde ziyarette kalacak olan olacak sergi, Çanakkale’nin ardından 19 Eylül- 19 Ekim tarihleri arasında ise İstanbul’da, Arkeoloji Müzesi’ne bağlı Darphane-i Amire’de sanatseverlerle buluşacak. 29 genç sanatçının katılımıyla, Derya Yücel’in küratörlüğünde gerçekleşen sergi, baskı, cam, enstalasyon, fotoğraf, grafik tasarım, resim, seramik, video gibi farklı mecralarda yapıtları buluşturuyor. 8 ilde 10 farklı üniversiteden 29 yeni nesil sanatçının yer aldığı sergide, Türkiye’nin Güzel Sanatlar alanında yeni mezun sanatçı adaylarını aynı çatı altında toplayan BASE’in 2017 sanatçılarından ArekQadrra, Beste Kopuz, Burak Çolak, Burhan Üçkardeş, Can Özal, Canalp Sipahi, Damla Yalçın, Dilan Eroğlu, Elif Havuz, Fatih Temiz, Hasan Avni Koçak, İbrahim Erdoğan, Kübra Boy, Kübra Gürleşen, Murat Kahya, Ömer Sedat Yenidoğan, Seçil Büyükkan, Seda Boy, Selen Tokgöz, Uğur Demirci, Zafer Geyikçi bulunuyor. Sergide aynı zamanda Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde eğitimini sürdüren Erdi Özdemir,Ezgi Erkan, Halil İbrahim Kara, İlgim Camcı, Oğuzhan Karadal, Ozan Gürkan Peltek, Ömer AkifYeldan ve Samet Aygün’ün de eserleri yer alıyor.
 
“Sanatçılar kadim efsaneleri yeniden yorumluyor”
Serginin küratörü Derya Yücel, “Yüzyıllardır, nice arkeolog, bilim insanı, sanatçı, şair ve yazara kurduran efsane kent Troya’yı özgün kılan, savaş, güç, medeniyet destanı ile mücadele, hayal gücü ve ilham kültürünün bir bileşimi olmasıdır. Bu ilhama kulak veren yeni nesil sanatçılar, kadim efsaneleri güncel ve disiplinlerarası anlatım pratikleriyle yeniden yorumlayarak nesilleri birbirine bağlayacaklardedi.
 
‘Düşler Ülkesi Troya’ sergisini hayata geçirmekten büyük gurur duyuyoruz” 
Tarihi değerlerin ve kültür varlıklarının gelecek nesillere taşınmasına yönelik projeleriyle dikkat çeken EPOS 7 Derneği’nin Başkanı Başkanı Zafer Kozanoğlu, “Dernek olarak en önemli amacımız milli değerlerimize sahip çıkarak ülkemizi uluslararası çalışmalarla da temsil edebilmek. Bu senenin ‘Troya Yılı’ ilan edilmesiyle birlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da destekleriyle bu projeye adım attık. UNESCO’nun ülkemizdeki milli temsilcisi olarak, ‘Düşler ÜlkesiTroya’ sergisini hayata geçirmekten büyük gurur duyuyoruz. Bu sene ve önümüzdeki sene de kültür ve sanat bilincinin geliştirilmesine yönelik projelerimize ara vermeden devam edeceğiz” dedi.
 
“Doğduğumuz topraklarda ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşıyoruz” 
Çanakkale’de doğup büyüyen köklü bir sanayi kuruluşu olarak, ‘2018 Troya Yılı’nı sahiplendiklerini belirtenKale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, şöyle konuştu: “Kale Grubu olarak, bugüne kadar yalnızca üretimi, büyümeyi değil, ürettiğimiz değerleri toplumla paylaşarak gelişmeyi hedefledik. Dünyanın en eski seramiklerinin Anadolu’da doğduğu, çömlekçi çarklarının tarih sahnesinde ilk ortaya çıktığı yerin Troya olduğu biliniyor. Anadolu’daki prehistorik kazıların ilkinin gerçekleştiği, dünya kültürel mirasının önemli varlıkları arasında gösterilen Troya’yı merkeze alan ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisine, doğduğumuz topraklarda ev sahipliği yapmanın gururunu ve heyecanını yaşıyoruz. Aynı zamanda kültürel mirasımızı ve kadim değerlerimizi geleceğe genç taşıyan sanatçılarımızın, ilham veren eserleriyle kuşaklar arası buluşmalara vesile olması bizim için çok değerli” dedi.
 
“Bütün sanatçılarımıza şükranlarımı ifade etmek istiyorum”
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ise;  “Yaklaşık 100 tane fuarda Çanakkale Troya tanıtılmakta. Başta Kale Grubu olmak üzere meclis topluluğuna EPOS7, Tarihi Alan Başkanlığına ve özellikle de Troya Antik Kentinin Kazı Başkanı olan Prof. Dr. Rüstem Aslan’a ve Kale Grubunun, EPOS7 Derneğinin ve BASE Platformunun Troya’da güçlerini sanata, gerçeğe çeviren bütün sanatçılarımıza şükranlarımı ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu. 
Troya Antik kentinin UNESCO Dünya Kültür Miras listesine kabulünün 20’inci yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca ilan edilen 2018 Troya Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Belediyesi ile birlikte, bölgenin kültürel mirasına sahip çıkmayı amaçlayan Kale Grubu’nun katkılarıyla gerçekleşiyor.
(Şenol Güven)
Paylaş