havadurum

Yeni Hastaneye 'Organ Bağışı Ormanı'

1095

 3-9 Kasım arasında yapılan Organ Nakli Haftası etkinliklerle devam ediyor. Organ nakli konusunda farkındalık yaratmak ve vatandaşların organ nakline duyarlılığının arttırılması amacı ile yapılan etkinlikler, 5 Kasım Pazar günü Golf Aile Çay Bahçesi’nden İskele Meydanı’nda “Yaşatmak Senin Elinde”  sloganı ile düzenlenen yürüyüşle başladı. Organ Nakli İl Koordinatörü Uzman Dr. Azem Ülkü’nün öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan’da destek verdi. Etkinlikler, dün yeni hizmete giren Mehmet Akif Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilen  ‘Orman Nakli Ormanı’ fidan dikme etkinliği ile devam etti. Etkinliğe, Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve organ bağışçısı aileler katıldı. Yeni Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Yusuf İlker Çömez en başarılı oldukları alanlardan birinin organ nakli olduğunu belirterek hastane hakkında bilgilendirmede bulundu. Çömez;  “Öncelikle bu bizim hastanemiz için ilk toplantı. Bu hastanenin en başarılı olduğu bir alanda yapılan organ nakli toplantısını yapıyoruz. Yeni hastanemiz hakkında bilgi vermek istiyorum. Yaklaşık yüz bin metrekarelik bir alanda, 676 bin metrekare kapalı alana sahip. Yoğun bakımları 54’ten 83’e çıkmış bir Devlet Hastanesi’nde çalışmaya başladık. Yanık Ünitesi, İnme Birimi, Radyoterapi Ünitesi ve Onkoloji Birimi ile bölgenin çok büyük bir açığını kapatacak olan devasa sağlık yatırımlarının son bir örneğidir. Daha önce 750 metrekarelik bir Acil Servis’te hizmet verirken, artık 6 bin metrekare alan içerisinde hizmet veren bir Acil Servise sahip olduk. 400 yatak kapasitemiz mevcut. Bunların hepsi nitelikli ve kendi tuvalet ve banyosuna sahip odalar. 600 araçlık açık, 100 araçlık kapalı otoparka sahibiz. Tüm bu özeliklerle beraber, hastanemiz günde yaklaşık 10 bin insana hizmet edebilecek kapasiteye sahip. 200 uzman hekim olmak üzere, 2 bin personel hastanemizde hizmet vermekte. Yoğun bakım odalarımız modernize edilmiş ve tek kişilik yoğun bakım odalarına sahip” dedi.  Konuşmasına 1974 yılından yapılan organ naklinden itibaren Organ Nakli Haftası kutlanmakta olduğunu dile getirerek devam eden Çömez; “Organ nakline destek olan aileler ve halkın bilgilendirilmesi için bu gün çok özel bir yere sahip. Kendi hastanemizde bir projemiz var. Bu projede her organ nakli ailesine bir fidan diktirerek kendi hastanemi içerisinde orman nakli ormanı yapıyoruz” dedi.

 
“İnsanlara yaşam şansı vermek herkese nasip olmaz” 
Çömez’in ardından organ bağışçılarına plaket takdim eden Vali Yardımcısı Yılmaz; “Organ bağışı benim uzun süredir aklımda olan bir konuydu. Nasıl yapalım, şartları ve gerekleri var mı? Diye düşünürken, Başhekimin daveti sonucunda bugüne nasip oldu. Varlığında kıymetini bilmediğimiz ama yokluğunda uğruna her şeyi verebileceğimiz sağlığımız kaybolduğu zaman organ bağışının değerini anlıyoruz. O sağlığa ihtiyacı olan insanlara şans vermek herkese nasip olan bir şey değil. Burada önemli olan bağışçı sayısını olabildiğince arttırıp, ihtiyaç duyanların hayatta olabiliyor olma olasılığını arttırmak. Burada organ bağışçı sayısının artmasının önemi ve anlamı da bu” dedi.
    
“Organ bağışı kutsal bir mesele”
Vali Yılmaz’ın ardından Başkan Gökhan’da plaket takdiminin ardından organ bağışının kutsallığına değinerek; “Bir gün Cumhuriyet Meydanı’nda geçerken Sağlık Bakanlığı aracında kalabalık gördüm ve bağış aldıklarını gördüm. Kendileri organınızı bağışlar mısınız? dediler. Seve seve bağışlarım demiştim ve o zaman bağışlamıştım. Organ bağışlanması çok kutsal bir şey. Hep yanlış bir algı vardı. Ama artık toplum bunu benimsiyor. ‘Efendim işte organ başkasının organı olur mu?’ Alıcı ve vericinin de aileleri açısından da bu kutsal bir mesele. Organını vererek, elinden kurtararak olsun hepsi hayatın kurtarılması. Bu bakımdan ben organ bağışında rahmetli olmuş kişilerin değerli ailelerine böyle bir bağışta oldukları için kendilerini tek tek kutluyorum ve hepsine teşekkür ediyorum” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş