havadurum

Yeni Çanakkale Devlet Hastanesinde sürpriz gelişme

Yeni Çanakkale Devlet Hastanesinde sürpriz gelişme Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın Kolin Otelde gerçekleştirdiği toplantıda ortaya çıktı. Buraya Belediye Başkan Vekili olarak katılan Dr. Celal Karakaş’ın, ‘Sayın Bakan Hastanenin yeri yanlış’ demesiyle başlayan süreç hızla ilerledi.

2138
Karakaş: Çanakkale adına konuştum
Konuyla ilgili sürecin değişimine neden olan Belediye Meclis üyesi Dr. Celal Karakaş, gazetemize yaptığı açıklamada olayın ayrıntılarını da bizimle paylaştı. Geçtiğimiz günlerde de yeni hastane yerinin yanlış seçildiğini dile getiren Karakaş’ın uyarısını dikkate alan Bakan Akdağ ihale sürecini de askıya aldı. Karakaş, Çanakkale’nin en önemli projesi olan yeni hastane yerinin değişimin şöyle anlattı: “18 Mayıs 2012 Cuma günü Kolin otelde Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık bakanlığı üst düzey bürokratlar, şehrimizin bürokratları yöneticilerimiz ile birlikte gerçekleşen toplantıda Çanakkale’nin sağlık haritası çıkarıldı. Sorunlar ve çözümler görüşüldü. Belediye başkan vekili olarak katıldığım bu toplantıda Kepez ‘de yapılması planlanan yeni hastane inşaatı alanının doğru bir seçim olmadığını belirttim” dediğini söyledi.
 
Neden yanlış olduğunu da anlattı
Karakaş, yerin neden yanlış olduğunu da anlattığını belirterek: “Bu alanın şehrin uç noktasında olduğunu herkesin zorunlu olarak ancak otomobil, otobüs vs. ile ulaşabileceğini dolayısıyla ulaşımı zorlayacak hem de kentin trafik yükünü arttıracağını belirttim. Doğru seçimin Çanakkale eski şehir mezarlığından itibaren ÇAN-BURSA kavşağı (Sarıceli köyü dahil), havaalanı çevre yolu kenarındaki yüzlerce dönüm araziden biri olabileceğini söyledim. Bu alan şehrin her semtine eşit mesafede, otogara yakın, ilçelerden gelenler için ise çevre yolunda ulaşımı kolay bir alan. Kentin yenilenmesine gelişimine de katkı sağlayacaklardır” dedi.
 
Bakan Akdağ’dan olumlu yanıt
Konuşmasının ardından Sağlı Bakanı Recep Akdağ bu önerimi memnuniyetle karşıladığını belirten Dr. Karakaş; “Değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bundan dolayı dün yapımı planlanan inşaat ihalesi 1(bir) ay süre ile ertelendi yeni yer konusunda çalışmalara başlandı. Şu anda tek sorun yeni yer tespiti sebebi ile kaybedilecek zaman. Ancak makul bir sürede bu tespit yapılabilirse birkaç aylık gecikmenin uzun vadede doğru bir seçim yaptığımız için çok önemi olmayacaktır. Çanakkale halkının, bürokratlarının, siyasetçilerinin, kentin tüm aktörlerinin bu konuda ortak akıl oluşturma noktasında buluşması şehrimizin ve Çanakkale halkının geleceği için çok önemli” diye konuştu.
 
Vali Tuna da açıkladı
Konuyla ilgili konuşan Vali Tuna’da Bakanlığın ihaleyi durdurduğunu doğruladı. Düzenlediği basın toplantısında konuşan Vali Tuna, “Sarıcaeli köyünde uygun bir arazinin olduğunu” belirterek muhtarla görüştüklerini söyledi.
 
 
Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da dile getirildiği yeni hastane binasının nereye yapılacağı kentte merak konusu oldu. 500 yataklı yeni devlet hastanesi binası için yer konusunda bir öneri olduğunu belirten Vali Güngör Azim Tuna, önerilen yerin Sarıcaeli sınırları içerisinde kaldığını ifade etti.
 
Devlet hastanesi için önerilen alanın uygun olup olmadığının bir ay içerisinde netleşeceğini kaydeden Vali Tuna; “Çanakkale için önemli bir yatırım olan yeni devlet hastanesi binasının yapımı var. Devlet hastanesinin yeni binası için farklı bir yer önerilmiş. Bu yer de Sarıcaeli sınırları içerisinde kalan bir alan. Önümüzdeki 1 ay içerisinde bu öneri hakkında değerlendirme yapılabilir. Olur mu olmaz mı bunu bilemiyorum ama çünkü alternatif olarak önerilen yer, şu anda şahıs arazileri konumunda. En az 50-60 kişiye ait olan bir yer. Bu şahısların hepsinin razı olması gibi bir durum söz konusu olursa, belki önerilen arazi değerlendirilebilir. Ekstradan devlete bir külfet getirmeden o arazi üzerinde hastane binasının yapılması teorik olarak mümkün. Ama herkesin el birliği ile katkıda bulunması ve o arazinin sahiplerinin razı olması gereken bir durum. Gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini göreceğiz. 1 ay içerisinde bu konuda bir ışık olursa, değerlendirilir. Yoksa bunu tamamen gündemden çıkarıp mevcut yerine hastane projesi uygulanacak” dedi.
 
“Hastanelerin birlikte olması en güzeli”
Çanakkale Devlet Hastanesi ile ÇOMÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin aynı yer de hizmet vermesinin kent için daha anlamlı olacağını vurgulayan Vali Tuna, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da bu yapılanmaya önem verdiğini dile getirerek şu şekilde konuştu: “Üniversite Hastanesi ile Devlet Hastanesi’nin birlikte olması en güzeli. Ayrı ayrı yerlerde birbirine rekabet eder pozisyonda değil de, birbirini destekleyen bir yapılanma daha iyi olur diye düşünüyorum. Sayın Sağlık Bakanımız Recep Akdağ da bu birlikte çalışmaya önem veriyor. Bunun için en azından üniversitenin talebine ve beklentisine olumlu bir yaklaşımda bulunmamız gerekiyor. Bu öneriyi değerlendirmek gerekiyor.”
Paylaş