havadurum

Yeni bir fay hattımız mı olacak?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından önemli iddialarda bulundu. 6,2 lik deprem ve ardından gelişen artçılar üzerinden bir yorum yapan Perinçek; “güneybatıdaki bir fayın kuzeydoğuya doğru uzanan yeni bir faya dönüşmesi olarak yorumlayabiliriz. Eğer bu fayı kuzeydoğu yönünde uzatırsanız, Çanakkale Boğazı`nın içine girdiğini görürsünüz”dedi.

832
Yunanistan`ın Limnos Adası`nın güneydoğusunda meydana gelen Richter ölçeğine göre 6.2 büyüklüğündeki depremin, uzun vadede Türkiye yönünde yeni bir fay hattı yaratabileceğini ileri süren ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Ege Denizi içinde bulunan faylara dikkat çekti.
 
Yunanistan`ın Limnos Adası`nın güneybatısındaki fay üzerinde, 1968 tarihinde 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini anımsatan Perinçek; “Yunanistan`ın Limnos Adası`nın Güneydoğu`sunda oluşan 6.2 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan artçıların bu alandaki yeni bir fayla ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Konuyu araştırdığımız arkadaşım Dr. Akın Kürçer ile birlikte, bu fayın güneybatıya doğru devamında, Aghios Efstratios adasındaki fay ile bu yeni oluşan fayın da birbiriyle ilgili olduğunu ve Türkiye`ye doğru uzandığını düşünüyoruz. Bu durumu güneybatıdaki bir fayın kuzeydoğuya doğru uzanan yeni bir faya dönüşmesi olarak yorumlayabiliriz. Eğer bu fayı kuzeydoğu yönünde uzatırsanız, Çanakkale Boğazı`nın içine girdiğini görürsünüz. Saros Körfezi`ndeki Kuzey Anadolu Fayı`na paralel Çanakkale Boğazı`nda da şu an aktif olmayan bir takım faylar var. Eğer 6.2`lik depreme neden olan bu fay ilerlerse, Çanakkale Boğazı`ndaki faylar doğrultusunda gelişebilir. Bu durum bu alandaki fayları aktif hale gelebilir” dedi. Perinçek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kuzey Anadolu Fayı, Erzincan`dan Saros Körfezine kadar uzanan bir fay. Bunun üzerinde sürekli büyük depremler oluyor. Ege Bölgesinde karada ve özellikle Ege Denizi`nin Kuzey ve Orta kesiminde olan fayları daha küçük ve deprem açısından daha az tehlikeli faylar olarak yorumluyoruz. Böyle bir boşalma Kuzey Anadolu fayı üzerinde olsaydı belki deprem 6.2 değil de 7.9 şeklinde olabilirdi.”
Paylaş