"Yazık ettin ormancı 348 bin 815 ağaca"

6941

 Kanadalı altıncı Şirket Alamos Gold’un yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş. tarafından Atikhisar Su Havzası’nda yapılmak istenen siyanürlü altın madenine karşı başlatılan çadırlı nöbet direnişi 200 günü aşkın süredir devam ediyor. Her türlü baskıya karşı doğa mücadelesini sürdüren Kazdağları Direnişçilerini yıldırma politikaları artarak devam ediyor. Jandarma eşliğinde nöbet alanına gelen Orman İşletme Şefliği tarafından tutanak tutularak para cezası kesilmeye devam ediyor. Direnişçiler daha önce yaptıkları açıklamada, baskıların artarak neredeyse her gün para cezası kesildiğini belirterek; “Bizler, doğa ve yaşam mücadelemizde, 207’nci günü de geride bıraktık. 9 haftadır sürdürdüğümüz “El ele insan zinciri” de girerek artan bir ivmeyle Çanakkale halkının ilgisini çekiyor. Son günlerde ‘her gün’ gelmeye başlayan Jandarma, sivil görevliler ve orman işletme şefliğinden oluşan ekipler, alanda bulunanlara para cezaları kesip tutanak tutuyor, kimlik tespitleri yapılıyor. Son günlerde oldukça kalabalık ekipler halinde geliniyor, çadırlara bakılıyor. Bir korkutma, yıldırma politikaları ile psikolojik baskı altına alma süreçleri izleniyor. Yazın sıcağında başladığımız, sonbaharın yağmuru ve rüzgarıyla direncini artırdığımız, kışın karlar altında da sürdürdüğümüz direnişimiz, ilkbaharda da artarak devam edecektir” ifadelerini kullanmışlardı. 

 
Her gün tutanak tutuluyor
Direnişçilere kesilen cezalar,  dünde (20 Şubat Perşembe) devam etti. Jandarma ekipleri eşliğinde gelen Orman İşletme Şefliği ekipleri Kazdağları direnişçilerine kabahatler yasasından tutanak tutarak para cezası kestiler. Direnişçiler, kendilerine ceza kesmeye gelen ekipleri hazırladıkları şarkıyla karşıladılar. Ormancı türküsünü uyarlayan direnişçiler, uyardıkları türküyü; “Ormancı da gelir gelmez keser cezayı/ nasıl kıydın ormancı, biçtin 347.815 ağacı/ Aman Ormancı canım ormancı elimize tutturdun bir yazı” sözleriyle okudular.
 
“Bahar ayları yaklaştıkça baskılar artıyor”
Nöbetlerine 200 günü aşkın süredir devam eden direnişçiler, bahar aylarının yaklaşması ile baskıların arttığına dikkat çektiler.  Altıncı şirketin ertelenen işletme ruhsatının bahar ayı gelmesi ile çalışmalarını sürdürebileceğine dikkat çeken direnişçiler, aynı zamanda havaların ısınması ile direnişe desteğinde arttığı, direnişin önünü keserek altıncı şirkete yeniden ruhsat verilerek, siyanürlü altını işletmesinin önünün yeniden açılabileceğini ifade ettiler. Direnişçiler, ne pahasına olursa olsun doğa mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini belirttiler. 
(Eren Aşnaz - Seçkin Sağlam)
Paylaş