Yazar ve Sanatçı Evi sizleri bekliyor...

Çanakkale Belediyesi`nin kentin tarihi, kültürel mirası olan fakat zaman içerisinde metruk duruma gelmiş yapıları kent yaşamına yeniden kazandırmak amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında, Hasan Mevsuf Sokak`ta yer alan metruk yapı iyileştirilip Yazar ve Sanatçı Evi olarak işlevlendirilerek 2009 yıllında kentin kültür sanat hayatına kazandırıldı. Yazar ve Sanatçı Evi’nde Yeni Hat’tan fotoğrafçılığa, resimden ebru kurslarına kadar birçok sanat dalında eğitimler de veriliyor.....

1313
 
 
2009 yılında faaliyetlerine başlayan Çanakkale Belediyesi Yazar ve Sanatçı Evi kentin kültür sanat yaşamının önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Görsel ve Plastik Sanatlar, Geleneksel Türk El Sanatları alanlarında kentlilere hizmet veren Yazar ve Sanatçı Evi; sergi, konferans, söyleşi, atölye ve kurs çalışmaları ile yaygın eğitim olanağı sağlamayı, kent halkının kültürel gelişimine katkı vermeyi ve güzel sanatlara ilgisini artırmayı hedefliyor.
Yazar ve Sanatçı Evi ayrıca sanatsal çalışmalarını sürdüren usta ve amatör sanatçılara imkan sağlıyor ve her yaştan sanatseverin çeşitli sanat dallarında profesyonel eğitmenler eşliğinde teorik ve pratik eğitimleri bir arada alabilmelerine olanak yaratıyor.
Tüm bu faaliyetlerin yanı sıra sanatçılar Yazar ve Sanatçı Evi’nde bir araya gelerek performanslarını sergileyebiliyor ve eserlerini kentlilerle buluşturuyor.
Çanakkale Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde, İsmet paşa Mah. Hasan Mevsuf Sok. No: 39 adresinde hizmet veren Yazar ve Sanatçı Evi`nde; Yeni Hat, Resim, Fotoğrafçılık, Ebru ve Cam Füzyon kursları ve atölye çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
 
 
Yeni Hat;
Geleneksel Hat Sanatı, Osmanlı imparatorluğu döneminde arap alfabesi ile güzel yazım sanatı olarak gelişmiştir. Zaman içinde İslami bir ivme kazanmış bir anlamda “resmi yasaklayan” İslami yorumlara karşı harfleri esenleştirilerek tepki veren estetik bir yazım sanatına dönüşmüştür. Arap alfabesi ile uygulanan geleneksel hat sanatını, Cumhuriyet’in özgür ve özgün yazımları ile yaşatmak hedefleniyor. Yeni Hat Atölyesi çalışmaları Eğitmen İbrahim Nezih Yolcu tarafından gerçekleştirilmekte. Yeni hat sanatı icra edilirken fonda daima ud, ney, kanun gibi enstrümanlar dinlenir. İnsanların duyguları üzerinden eğitimin verildiği yeni hat atölyesinde, temelden başlanarak ileri seviyeye kadar eğitim verilmektedir.
 
 
Cam Füzyon;
İstanbul’un fethiyle birlikte camcılığın merkezi bu kent olmuştur ve Anadolu’da ilk kez cam, nazara olan inanç doğrultusunda göz boncuğu olarak üretilmiştir. Ortaya çıktığı ilk yıllarda büyük mimariler üzerinde görülen cam süsleme sanatı günümüze gelindiğinde küçük dekoratif eşyalar üzerinde de uygulanarak günlük hayatımızda yerini almıştır.
Eğitmen Metin Özerden tarafından gerçekleştirilen atölye boyunca katılımcılara “Füzyon” tekniği öğretiliyor. Soğuk olarak şekillendirilip, boyanan camların ısı yardımı ile birleştirilip, kalıp yardımı ile şekillenmesi anlamına gelen füzyon tekniği ile atölye katılanları, kendi tasarımlarını cam ile buluşturarak, görsel ürünler ortaya çıkarıyor.
 
 
Fotoğrafçılık;
Fotoğrafçılık; 10.yy’da güneş tutulmasını izlemek için yapılan karanlık kutu fotoğraf makinesinin temelini oluşturur. Teknolojiyle doğru orantıda gelişen fotoğrafçılık, mutlu anları ölümsüzleştirmenin yanı sıra günümüzde fotoğraf karesine anlatım tekniklerinin yüklenmesiyle birlikte, yaratıcılığı arttıran bir sanat dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitmen Vural Çelikoğlu tarafından gerçekleştirilen atölye programı İlk olarak fotoğraf makinesinin yapısı ve kullanımı ile başlayan dersler, kursiyerlerin kendi makineleri dışında tüm fotoğraf makinelerini kullanabilmelerine yönelik makine tanıma egzersizleri ile devam ediyor.
 
 
Ebru;
Kitreyle yoğunlaştırılmış su üstünde, özel hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenlerin kâğıt üzerine geçirilmesi yoluyla yapılan bir süsleme sanatıdır. Ebru sanatının ne zaman ve hangi ülkede ortaya çıktığı bilinmemekle beraber bu sanatın doğu ülkelerine özgü bir süsleme sanatı olduğu düşünülmektedir. Eğitmen Gamze Yüksel tarafından gerçekleştirilen ebru atölyesi, Çanakkale Belediyesi Yazar ve Sanatçı Evi’nde, Geleneksel yöntemlerle ebru yapım tekniklerinin öğrenileceği atölye kapsamında, kâğıttan farklı yüzeylere de denemeler yapılarak Geleneksel Türk El Sanatları’nınyaratıcılığı farklı yüzeylere yansıtılmaktadır.
 
 
Resim;
Resim sanatı, tarihin bilinen en eski sanat dallarından bir tanesidir. Bilinen ilk resimler mağara duvarlarına çizilmiş hayvan ve av resimleridir. Tarihin ilk sayfalarından günümüze kadar olan süreçte pek çok toplumsal olay ve akım doğrultusunda çeşitlilik gösteren ve gelişen resim sanatı, herhangi bir yüzey üzerine çizgi ve renkler aracılığı ile oluşturulan anlatım tekniğide görsel sanat ürünüdür. Atölye çalışması eğitmen Vahid Novruzov tarafından gerçekleştirilmektedir. Resim atölyesi (ileri seviye) programında; yağlı, pastel, sulu, akrilik gibi boya çeşitleri ile kompozisyon kurma, perspektif ve denge gibi resim sanatının temel kavramları üzerinden pratikler yapılıyor.
Yeni başlayanlar içinse Resim Başlangıç Atölyesi Eğitmen Muradiye Kaynar tarafından gerçekleştirilmektedir. Çanakkale Belediyesi Yazar ve Sanatçı Evi’nde atölye çalışmalarında ilk olarak obje, desen vs. çizim teknikleri üzerinden gidilerek ilerleyen zamanda, nesnelerin algılanması, ölçülendirilmesi, ışık ve gölgelerin ifade edilebilmesi üzerinden atölye devam etmektedir.
Çanakkale Belediyesi Yazar ve Sanatçı Evi’ne; 0 286 214 34 84 no’lu telefondan veya Çanakkale Belediyesi Çağrı Merkezi`nden (444 1717) ulaşabilirsiniz.
 
Paylaş