havadurum

Yaz Bilim Kampı bir kez daha desteklendi

746
TÜBİTAK 4004 kodlu Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı kapsamında ÇOMÜ Eğitim Fakültesi öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Arzu Bayındır`ın yazdığı ve proje yürütücülüğünü yaptığı "Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk" Yaz Bilim Kampı-2022 projesi kabul edildi. Proje TÜBİTAK 4004 kodlu Bilim Ve Toplum Projeleri Destekleme Programının 16`ncı yılında 11`nci kez desteklenerek sürdürülebilirliğini koruyan, yaygın etki bakımından en fazla öğrenci kitlesine ulaşan projelerden arasında yerini koruyor.
Ortaokul 6.sınıfa devam eden, haziran 2022 tarihi itibariyle 7. sınıfa geçmiş, akademik başarıları yüksek 12 yaş çocukların çalışma grubu olarak hedeflendiği Yaz Bilim Kampı projesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi girişimi, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Çanakkale Özel Koleji, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstanbul Darüşşafaka Eğitim Kurumu, işbirliğine dayalı olarak planlanıyor. Ayrıca Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Kale Grup, Doğanlar Yatırım Holding, Jeotermal Enerji Kaynaklarını Araştırma Vakfı, Doğan Jeotermal Grup ve 17 Zeytinyağı Fabrikası tarafından sunulan uzman desteği projeye işlevsellik ve popüler bilim farkındalığı katacak. 
Çocuklar, popüler bilimle tanışacak
2007 yılından bu yana TÜBİTAK destekli 11`nci kez, ÇOMÜ adına 13`üncüsü gerçekleşecek olan kamp programının içerikleri yenilenip, güncellenerek program hazırlıkları tamamlandı. Bilim Kampının amacı, 7. sınıfa geçmiş katılımcı öğrencilerin fen ve sosyal bilimler alanlarına yönelik; popüler bilimle tanışmalarını, yaşamla içi çeliğini tanımalarını, bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu gerçeği ile bilimsel farkındalıklarını sağlıyor. Bilimin yaşamımız üzerine etkilerini ve bilimin yaşamımızı nasıl doğru yönlendirdiğini aktarılması amaçlanıyor.
Öğrencilerde farkındalık yaratılacak
Kampa katılan öğrencilere; bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişimlerine uygun olarak farklı disiplin alanlarına yönelik hazırlanan etkinliklerle tanışmaları sağlanacak; bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu verilmeye çalışılacak. Kamp etkinlikleri ana merkezi Çanakkale Özel Kolej Yerleşkesi olup, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu, Dardanos ve Anafartalar Yerleşkeleri ile Çanakkale ilinin doğal ve kültürel kaynaklı eğitim ortamları, Troya Müzesi, Çanakkale Belediyesi Seramik Müzesi, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezi eğitsel amaçlı kullanılarak öğrencilerde farkındalık yaratılmaya çalışılacak. Bu anlamda derslik, işlik ve laboratuvarlar yanında, doğanın kendisi, müzeler, Astrofizik Araştırma Merkezi Ulupınar Gözlemevi, orman alanları, arkeolojik kazı alanları birer eğitim ortamı olacaktır. Gözleme, sorgulamaya ve yaparak yaşayarak öğrenmeye dayalı bir yaklaşım ön planda tutulacak. Kampa seçme kriterleri, başarılı Çanakkale`de yaşamını sürdüren çocuklar yanında, 2020 İzmir depreminde birinci derece etkilenen ve Darüşşafaka Eğitim Kurumu`nda öğrenim gören ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı şehit çocuklarının katılımı şeklinde planlandı. 01 - 14 Ağustos 2022 tarihleri arasında konaklamalı olarak 7`şer günlük programlarla iki dönem olarak Çanakkale`de gerçekleşecek.
(Damla Yeltekin)
Paylaş