Yayalardan uyarı: “Hakkımıza saygılı olun”

Çanakkale’de yaya geçitlerinde vatandaşlara geçiş hakkı tanınmaması tepkilere yol açıyor. Tartışmasız önceliğin yayaya verildiğinin bilinmesine rağmen yaya geçitlerinde bekleyen yayaları fark etmeyen ve yayaların hakkına saygı duymayan sürücülere tepki gösterildi.

461
Tartışmasız önceliğin yayaya verildiğinin bilinmesine rağmen yaya geçitlerinde bekleyen yayaları fark etmeyen ve yayaların hakkına saygı duymayan sürücülere tepki gösterildi. Belli başlı işlek caddeler üzerinde yayaların yolun karşısına geçmesi için özel olarak işaretlenmiş ve araç sürücüleri tarafından daha kolay fark edilmeleri için işaretlenmiş yollarda bekleyen sabırsız bekleyen yayalar, kimi zaman tartışmalara neden olan ve tartışmasız önceliğin yayaya verildiğinin bilinmesine rağmen araçlar tarafından uyulmayan kurallar ve yaya geçitleri kullanımı hakkında Çanakkale’deki yayalar şikayetçi. Konu ile ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaşan vatandaşlar, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de artık araç sürücülerinin, yaya geçitlerinde vatandaşlara geçiş hakkı için daha duyarlı olması gerektiğini ifade ettiler.
 
Çanakkalelilerin görüşleri şu şekilde:
 
 
Sibel Bozkurt: ”Araçlar durmuyor ve yayalara saygı duymuyorlar. Yayayı tanımıyorlar. Ben trafikte sürücü olduğum zaman yaya görünce özelikle duruyorum, hatta bazen arkamdaki araçların bana yol verdiğim için tepki gösterdiğini ve korna çaldığını görüyorum. Işıklardan bile dönerken bir dakika bile bekleyemiyorlar.”
 
 
Yaşar Basım: “Trafikte kesinlikle araçların yayalara saygılı olduğunu düşünmüyorum. Ben de motosiklet kullanıyorum, özellikle yayalara karşı çok hassasım. Araçlar yaya geçidinde bekleyen yayayı bile fark etmiyor. Herkes önceliğin kendine verilmesini istiyor. Oysa ki özellikle başta yaşlı, bayan, çocuklu kimselere saygı gösterilmek zorunda.”
 
 
Hüseyin İmre: “Ben yıllarca Almanya’da yaşadım. Saygı insanlarla insanlar arasında ve kurumlarla insanlar arasında üst düzeye ulaştığında o ülke gelişmiş demektir. Araçlar kadar yayaların da bilinçlenmesi gerekir. Kurallara uymayan araca da, yaya da ağır cezalar verilmelidir. Ben yaşlı bir insan olduğum için bana yaya geçidinde ve ara yollarda yürürken saygı gösteriliyor. Ama tek taraflı da bakmamak lazım. Zaman zaman yayaların da araçların önüne hızla atladıklarına ve Çanakkale’de özellikle trafik ışıklarına riayet edilmediğini görüyorum. Araçlar kadar yayalar da hata yapıyor. Yaya geçitlerinde öncelik elbette yayanındır, ama yayalar da trafikte nasıl davranmaları konusunda kendilerini eğitmeli, çünkü araç sahibi iyi, ya da kötü eğitilmiş kişi, ama yaya bazen yanlış ışıkta geçiyor.”
Paylaş