havadurum

Yatırımlar şehitlikleri tahrip ediyor iddiası

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içinde yapılan yeni şehitlik ve 2015 hazırlıklarının bölgeyi tahrip ettiği ileri sürülüyor. Geçtiğimiz aylarda tartışılan konu, önceki akşam Umur Birand`ın sunduğu 32. Gün programında da konuşuldu.

936
Çanakkale’de şehitliklere yapılan yeni yatırımlar, restorasyon çalışmaları ve 2015 hazırlıkları kapsamındaki çalışmaların tarihî ve doğal yapıya zarar verdiği, mevcut değerlere yeteri kadar özen gösterilmediği ileri sürülüyor. Bugüne kadar 100 milyon liranın üzerinde şehitlikler, temsili şehitlikler ve yollar gibi bir çok yatırım yapan AKP iktidarı, son on yılda yaptığı yatırımlarla Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`nı “İhya” ettiğini iddia ederken, son dönemde başlayan tartışmalar bu duruma farklı bir bakış açısı getirdi. Yollar, temsili şehitlikler, tanıtım merkezleri derken, son yıllarda Tarihi Yarımada`ya yapılan yatırımlar giderek artmış, bu da AKP`nin Çanakkale`deki seçim çalışmalarında en önemli propaganda aracı haline gelmişti. Ancak yapılan yatırımların, yarımadadaki doğal dokuya zarar verdiği iddiaları da zaman zaman tartışılır oldu. Önceki akşam ulusal ölçekte yayın yapan bir televizyon kanalında ekrana gelen Umur Birand`ın sunduğu 32. Gün isimli haber programında da bu konu işlendi. Gelibolu Yarımadası`ndaki bazı araştırmacılar başta olmak üzere çeşitli kesimlere görüşlere soruldu. Başta 1915 Panorama Müzesi`nin yapılacağı alan olmak üzere yatırımlar birbiri ardına tartışılmaya başlandı.
 
Yeni yatırımlar da yolda
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`nda son on yıl içindeki yatırımlar tartışılırken, Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılı olan 2015 için yapılan hazırlıklar da bir taraftan devam ediyor. İddiaya göre 2015 yılı için 20`nin üzerinde yatırımın 120 milyon liraya yakın bir bedelle yapılacağı öğrenildi. 32. Gün Programı`nda Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan da söz alanlar arasındaydı. Erdoğan, 2015 hazırlıkları kapsamında ciddi bir yatırım programı olduğunu, şehitlikler ve doğal yapı konusundaki hassasiyetlerinin ise yüksek olduğunu ifade etti. Tarihi yarımadada yapılan restorasyon ve çalışmalarda tarihi ve doğal yapının korunmasına özen gösterilmediği yönündeki iddialar ise iyiden iyiye yükselmeye başladı.
Paylaş