Yatırımlar gözden geçirildi

İl Koordinasyon Kurulu toplantısında 2012 yılı yatırımları masaya yatırıldı.

536
Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, yatırımcı kuruluşların bölge müdürleri, ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve meslek kuruluşlarının da temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ; “2015 yılı hazırlık çalışmaları ilimizde devam ediyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan önemli bir miktar ödenek Çanakkale’ye aktarıldı. Diğer kurumlardan da aynı hassasiyeti bekliyoruz” dedi.
 
İl Genel Meclisi Salonunda yapılan toplantıda Çanakkale için 316 projenin planlandığı belirtilirken, bu projelerin 34 yatırımcı kuruluş tarafından gerçekleştirilmeye çalışıldığı ifade edildi. Toplam tutarı 3 milyar 420 milyon 125 bin TL olan projelere, 550 milyon 515 bin TL yıl içi ödeneği ayrıldığı anımsatılan toplantıda, 316 projeden 154 projenin tamamlandığı, 117 projeye devam edildiği, 45 projeye ise fiziken başlanamadığı bildirildi. 3 milyar 420 milyon 125 bin lirayı bulan toplam proje bedelinin 2012 yılı ödeneğinin 550 milyon 515 bin lira olduğu ifade edilen toplantıda bu miktarın şu ana kadar 429 milyon 894 bin lirasının harcanmış durumda olduğu belirtildi. Nakdi gerçekleşme oranının yüzde 78 olduğu belirlenen yatırımlarda %49 oranında proje tamamlanırken, %37 oranında projenin devam ettiği, % 14’üne ise fiziken başlanamadığı bildirildi. Öte yandan 2013 yılı yatırım programından da bahsedilen toplantıda yıl başı itibariyle 44 proje belirlendiği ifade edildi. Bu projelerin toplam bedelinin 3 milyar 417 milyon TL olduğu bildirilirken, 2013 yılı ödeneğinin ise 196 milyon TL olduğu kaydedildi.
 
Bakanlıklara bağlı tüm yatırımcı kuruluşların temsilcileri, bölge müdürleri, şube müdürleri ve il müdürleri düzeyinde Çanakkale’deki yatırımlar ile ilgili bilgiler verdiler. Toplantıda söz alan Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus ise Atikhisar Barajı’na ilişkin yaşanan sıkıntıları, Devlet Su İşleri 25. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker’e aktardı. Ulus, barajın bakımının köylerdeki kooperatifler aracılığıyla giderilemediğini belirterek; “Köylerdeki kooperatiflerin bütçeleri bunun için yeterli değil. Bunun için kapalı sulama sisteminin devreye girmesi gerekiyor. Aldığımız duyuma göre Atikhisar Barajının % 60’ı mevcut sistemde kaçak olarak kullanılıyor” dedi.
Paylaş