ÇTSO tarafından yapımı düşünülen ve ÇED süreci başlayan Yat Limanı Projesi`nin Belediye Meclisi`ne gelmeden bakanlık tarafından çözülmek istenmesi ve belediye meclisinin devre dışı bırakılması tartışma yaratırken, kent aktörlerinin genel kanısı çoğulcu demokrasi gereği dosyanın halkın seçtiği kişilerden oluşan belediye meclisinin önüne getirilmesi ve kentle ilgili yapılacak yatırımlarla ilgili çoğunluğun sesine kulak verilmesi yönünde oldu. ÇTSO’nun Yat Limanı ile ilgili dosyayı son anda meclisten geri çekmesi Bakanlık kanalıyla işlemleri hızlandırmak istemesi, meclisten zaten ret oyu çıkacağı sinyalleri alması yüzünden manevra değişikliği olarak yorumlanırken, meclisin ise ÇTSO’nun önce Bakanlık görüşünü alması gerektiğini öne sürmesi ise üzerine sorumluluk almak istememesi şeklinde yorumlara sebep oldu.
“Belediye Meclisi’ne gelmemesi komisyon kararıdır”
Belediye Meclisi olarak ÇTSO’ya konuyu bakanlık kanalıyla çözmelerini önerdiklerini ifade eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Belediye Meclisi’ne gelmemesi komisyon kararıdır. Biz ÇTSO’ya konuyu bakanlık kanalıyla çözün dedik. Yat Limanı için birçok yerden izin alınması gerektiği için süreç uzar. Denizin içine plan yapamayız, biz kara ile ilgili planlama yapabiliriz. Belediye Meclisi’nin devre dışı kalması diye bir durum yok” dedi.
“Bazı kişiler Belediye meclisini by-pass ederek doğrudan yukardan çözmeye çalışmışlardır”
Çanakkale Çevre Platformu Başkanı Hicri Nalbant ise; “Yat Limanı kesinlikle belediye meclisinde görüşülmesi gereken bir karardır. Yat Limanı konusu hassas bir konudur. Konunun denizle olan kısmından çok, karaya ve limanı etkisi dikkate alınmalıdır. Belediye Meclisi’nin devre dışı kalması sorumluluğunu üzerinden atmasına yeterli olmaz. Belediye Meclisi Yat Limanı konusu sadece denizi ilgilendiren bir konu diyerek bahane edip sorumluluğu üstünden atamaz. Yat Limanının kara ayağı da çok önemlidir. Trafik de etkilenecektir, kordon da. Meclise gelmemesi kesinlikle demokratik değildir. Kararın belediye meclisinden geçemeyeceği anlaşılmıştır. Bazı kişiler Belediye meclisini by-pass ederek doğrudan yukardan çözmeye çalışmışlardır. Bundan sonra yargı ile ilgili işlemleri araştıracağız ve konuyu yargıya taşıyacağız. Konunun Kent Konseyi’nde görüşüldükten sonra 56 kurum içinden 53 kurum ret oyu vermiş ve yer yanlış demiştir. Bu da gösteriyor bazı rantçılar ve etkili isimler işlerini yukardan çözmek mantığı ile işi bu noktaya getirmiştir” diye konuştu.
“ÇTSO’nun aynı yerde olan ısrarı çoğulcu demokrasiye aykırıdır”
ÇTSO’nun Yat Limanı için aynı yerde olan ısrarının çoğulcu demokrasiye aykırı olduğuna dikkat çeken Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz; “Kent Konseyi’nin bu konuda almış olduğu karar bellidir. Kent Konseyi yat limanının yerinin doğru olmadığına karar vermiştir. Buna rağmen ÇTSO’nun aynı yerde olan ısrarı çoğulcu demokrasiye aykırıdır. Kent Konseyinin aldığı karar keyfi ya da formalite bir karar değildir. Konseyde bilim insanları ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile STK’lar bu kararı almıştır. Ama bu karar ÇTSO tarafından dikkate alınmamaktadır ve ÇTSO o yerde yapmak konusundaki tutumunu sürdürmektedir. Bu yaklaşım kentin birliktelik içinde yaşama ve çok sesliğe, ekolojiye ve çevrenin korunması konusuna duyarsız kalındığının ve hiçe sayıldığının bir göstergesidir. Salt iş yapma kültürü ile yaklaşılmaktadır. Bunun dışında kişisel olarak da düşüncem yat limanı projesi ile ilgili belediyeden istenen imar değişikliğinin olumsuz çıkacağı sinyalleri alınmıştır ve sonucun projeyi yaralayacağı düşüncesi ile olumsuz bir sonuçla bakanlığa gitmek yerine temiz bir dosya ile gidilmek istendiği için de dosya aynı gün meclisten çekilmiştir” dedi.
“Biz Bakanlık görüş bildirsin dedik”
“Bakanlık görüş bildirdikten sonra imar değişikliği ile ilgili belediye meclisine gelecektir” diyen CHP Meclis Grup Başkanvekili Muzaffer Özgen de şu şekilde konuştu: “Bakanlıktan çözün diye bir konu yok. Yat Limanı için kıyılarla ilgili belli izinlerin alınması gerekiyor. Biz Bakanlık görüş bildirsin dedik. Bakanlık görüş bildirdikten sonra imar değişikliği ile ilgili belediye meclisine gelecektir. Konu tüm Çanakkale’yi ilgilendiren bir konudur. Sadece Barabaros Mahallesi ile sınırlı gibi o bölgede anket yaptırmak, öğrencilere imza attırmak aceleciliktir. Bakanlığın görüşünü alın dedikten sonra dosyanın çekilmesi ÇTSO’nun kendi takdiridir. Sonuçta tekrar meclise gelmesi gerekiyor.”
“Yat Limanı’nın yeri doğru değilse, alternatif yer gösterilmeli”
Yat Limanı’nın yeri doğru değil ise, alternatif yer gösterilmesi gerektiğini kaydeden Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu; “Çoğunluk istiyorsa ret etmek doğru değil. Yat Limanı’nın yeri doğru değilse, alternatif yer gösterilmeli. Yat Limanı bir hizmettir ve bu hizmet engellenmemeli. Kent Konseyi kimlerden oluşuyor, kaç kişiyi temsil ediyor? Azınlık çoğunluk hakkında karar verebilir mi? Halkın daha çok görüşüne başvurulmalı ve çoğunluk ne istiyorsa o yönde karar alınmalı. Bodrum’da da yat limanı şehrin göbeğinde” şeklinde konuştu.
“Yat Limanı konusunda meclisin onayının alınması daha şık olur”
Yat Limanı konusunda belediye meclisinden onay alınmasının daha doğru olacağını savunan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen; “Belediye Meclisi halkın seçtiği kişilerden oluşuyor. Yat Limanı konusunda meclisin onayının alınması daha şık olur. Kente yapılacak olan yatırımlarla ilgili Çanakkale Belediyesi’nin karar vermesi en doğrudur. Ama Ticaret ve Sanayi Odası süreç ile ilgili kararlar uzadığı için süreci hızlandırmak adına böyle bir yola başvurdu. Çanakkale’ye yakışan ortak bir mutabakata varmaktır” dedi.