havadurum

Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelesi

950

 Çanakkale’de 1 Mayıs yürüyüşü, geçen yıllarda olduğu gibi yine eski Salı Pazarı’nda toplanma ile başladı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Birleşik Kamu-İş gibi sendika ve meslek örgütleri, CHP, Emek Partisi, Halkların Demokratik Partisi gibi siyasi partiler, Çanakkale Halkevi, Haziran Hareketi, İda Dayanışması, PSAKD, LGBTİ bireyler, Anarşistler gibi dernek ve platformlar 1 Mayıs’a katılarak güçlü bir topluluk oluşturdular. Çanakkale’deki 1 Mayıs yürüyüşüne, CHP Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, CHP Merkez Disiplin Kurulu üyesi Serdar Soydan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, CHP İl Başkanı Nejat Önder ve CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş ile bazı ilçe başkanları da katıldı. Eski Salı Pazarından kortejler halinde başlayan 1 Mayıs yürüyüş İnönü Caddesi üzerinden, Mehmetçik Bulvarı istikametinden Cumhuriyet Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüşün sonunda Cumhuriyet Meydanı’nda yoğun katılımlı miting gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca, sorun ve taleplerini dile getiren işçi ve emekçiler, AKP iktidarının iç ve dış politikaları, ülkenin içinde bulunan ekonomik sorun ve siyasi baskı ortamını sloganları ile protesto ettiler. 

 
“Yeni bir anayasa emekçiler ete kemiğe büründürecektir”
Meydanda düzenlenen mitingde konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çanakkale dönem sözcüsü Yakup Taş, “131 yıldır işçilerin, emekçilerin alevleriyle sokağa çıktığı birlikte, mücadele ve dayanışmaya ayırdığı bugün 1 Mayıs. Bayramımız kutlu olsun. Öncelikle yüz yıldır bu uğurda can veren dünya işçi sınıfının, tüm yoldaşlarımızın anıları önünde saygıyla eğiliyorum. İşçi sınıfın birlik mücadele günü olan 1 Mayıs’ı ülkemiz hayırcıları olarak yaşamımızı ve ülkemizin geleceğini belirleyen referandum ardından kutluyoruz. Tek parti diktatörlüğü OHAL ve KHK ile işçilerin, emekçilerin yaşamı zapt altına alınmaya çalışılmaktadır. Her türlü devlet imkanıyla yapılan devlet propagandasına rağmen genel başkanların içeriği atıldığı, sokaklara çıkanların linç edildiği, hayır diyen kesimin terörist edildiği bir süreçte sandıktan evet çıkaramayan AKP, yüksek seçim kurulu ile hayırlarımızı çalmıştır. 12 Eylül askeri faşist darbesinin ürünü olan anayasa değişmemiş, daha da gericileşerek orta yerde durmaktadır. Yeni bir anayasa ancak işçilerin, emekçilerin, kadınların, ezilen ve ötekileştirilen kesimin sokaklara çıkmasıyla talepleri etrafında örgütlenerek ete kemiğe bürünecektir. İşsizlik rakamları rekor üstüne rekor kırarken, işçiler, emekçiler, gençler, işsizliğin pençesinde açlığa yoksulluğa terk edilirken, emekçiler, emekliler ay sonunu getiremez duruma getirilmiştir. Tarım çökertilmiş, çiftçi üretemez duruma gelmiştir. Savaş sesleri her geçen gün daha fazla duyulmakta, ülkemiz gençleri her gün toprağa düşmektedir. Mülteciler ucuz iş gücü olarak patronların insafına bırakılmıştır. Patronlara, sermayeye yeni sanayi bölgesi olarak Güney Marmara gösterilerek havamızın, toprağımızın, suyumuzun kirletilmesini önü açılmıştır. Kazdağları altın madencilerine havale edilerek yok edilmek istenmektedir. Zafer direnen emekçinin olacaktır. Bizler ne ABD’nin ne de Rusya’nın ne Osmancılık adı altında düşmanlaştırılmaya müsaade etmemeliyiz. Hepimiz kardeşlik, eşitlik ve birlik demeye devam edeceğiz. Bizler yarına dair umutlarımızı farklı dillerle dillendirmekteyiz” dedi. 
 
“Grev yasakları son bulsun”
Konuşmasının devamında işçilerin taleplerini sıralayan Taş; “Taşeron çalışmanın yasaklanması, kiralık işçi başta olmak üzere esnek, kuralsız, sendikasız, sigortasız çalışmanın kaldırılmasını istiyoruz. Güvenceli kadrolu istihdam ve işten atılmaların son bulmasını istiyoruz. Grev ertelemelerin yasaklanmaların son bulmasını grev ve toplu sözleşme düzeninin anayasal güvenceye kavuşturulmasını istiyoruz. İşçiler, kadınlar emeğiyle dünyayı var eden bizler, baskının sömürün olmadığı, insanın insan gibi değer gördüğü yarınları el birliğiyle inşa edelim. Bunun için 1 Mayıs’ı dolduran bizler olarak umudumuz eksik olmasın” diye konuştu. 
 
“Umarım bu birliktelik önümüzdeki seçimlere yansır”
Çanakkale’de kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü`nü kutlayan ve önümüzdeki dönemlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; “Bugün 1 Mayıs, tüm emekçilerin bayramı kutlu olsun. Hep beraber Çanakkale’de emekçi kesimlere sahip çıkmak ve emekçilerin bayramını kutlamak için bugün buradayız. Tabi iş hayatının zorluklarını hepimiz biliyoruz, özellikle işçiler üzerinde yaşanan zorlukları ve maalesef emeğe uygun düşmeyen değerleri biliyoruz. Emekçilere karşı birçok yaptırım var. Taşeron işçiler kadrolu yapmadılar. Şimdi kıdem tazminatı ile ilgili çalışmalar olduğunu biliyoruz. Sendikalaşma giderek zayıflıyor. Tüm Türkiye de sadece yüzde 5 oranında sendikalı işçi var.  Çağdaş dünyanın çok gerisinde kalan rakamlar her geçen gün daha da gerisine düşüyor. Dolayısıyla bugün bunları hatırlatmak için meydanlardayız. Umuyorum özellikle referandum öncesinde sol kesimde sonuç alan birliktelik, önümüzdeki seçimlere yansır ve emeğe karşı yapılan haksızlıklara hep beraber karşı çıkarız” dedi. Miting alanında yapılan konuşmaların ardından 1 Mayıs kutlamaları, Dina Etnik Ensemble’nin birbirinden güzel şarkılarından oluşan konser ile devam etti. 
(Burhan Mert Balcı-Şenol Güven)
 
Paylaş