"Yaşam kaynaklarımızı yok edecek tahrifatların önüne geçmeliyiz"
Atikhisar’da devam eden Su ve Vicdan Nöbeti eylemine Türkiye’nin dört bir yanından milyonlarca destek gelmeye devam ediyor. Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri Kirazlı’da Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ve Mikrobiyolog Ünsal Önder katılımı ile forum düzenledi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 126 kulüp üyesinin katılımı ile gerçekleşen forumda siyanürlü altın madeni işletmeciliğinin doğaya ve doğal yaşama verdiği zararlar aktarıldı. Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Çanakkale Şubesi üyesi Aytekin Er, Atikhisar için yapılan çalışmalarla ilgili; “Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü olarak, Çanakkale ilimizde siyanürlü Metalik Madenciliği uğruna Tema Vakfı verilerine göre yaklaşık 195 bin ağacın katledilmesi, ormanlarımızda doğal yaşamın ev sahiplerini hayattan alma ve yuvalarını terk ettirme pahasına ülke menfaati olmayan yabancı işletmelere peşkeş çekilen yaşam alanlarımızı savunmak, bunun ile ilgili olarak ülke genelinde kamuoyu oluşturmak, bu konuyla ilgili Anayasa’mızda kalıcı kanun değişikliğinin yapılmasını sağlamak amacı ile 16 Ağustos akşamı Çanakkale Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü sporcuları olarak gerekli kurumlardan izin alarak Kirazlı Köyü eski Yatılı bölge ortaokulu bahçesinde 10 kişi yedi çadır kurarak, 17 Ağustos sabahı şehir dışından gelecek diğer şubelerimizi beklemeye başladık. Sabah gelen İzmir Genel Merkez 29 kişi, Tekirdağ 14 kişi, Söke 25 kişi, Aydın 10, Kuşadası 3 kişi, Bodrum 4 kişi, Turgutlu 10 kişi, Fethiye 11 kişi, Denizli 10 kişi olmak kaydıyla 126 üyemiz ve sporcularımız ile köy kahvehanesinde günün konusuna uygun bir forum gerçekleştirdik” dedi.
Er; “Konuya vakıf Çanakkale Belediyesi meclis üyesi ve aynı zamanda Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay’ı davet ederek bizlere gelişmeler hakkında bilgiler sundu ve sorulan sorulara cevap verdi. İrfan beyin ayrılmasıyla biz Genel Başkanımız ve şube başkanları olarak tüm üyelerimiz ile foruma devam ettik. Benim de çevre mücadelelerindeki aktif görevim icabı elde ettiğim bilgileri misafirlerimiz ile paylaştım, daha sonra şehrimizin önemli değerlerinden olan Mikrobiyolog Ünsal Önder beyin Milli Parklar ve doğa koruma şube müdürlüğündeki görevi süresince olumlu olumsuz gelişmeleri bizler ile paylaşıp zirve üyelerinin çevreye duyarlılığındaki hassasiyeti bir kat daha arttırmış oldu. Forum sonrası ortaya çıkan öngörü mücadele her ortamda devam ederken, diğer yandan ülke genelinde meclisimizin harekete geçirilip orman ve maden yasalarının kalıcı tahribatları önleyici yasa tekliflerinin hazırlanması ve sonuca gidinceye dek bu konudaki çalışmaların sürekli desteklenmesi gerekir, aksi takdirde devlet ile oluşan bu maden izinlerinin önüne geçmenin mümkün olamayacağıdır” dedi.
“Temel yaşam kaynaklarımızın bir hiç uğruna yok edilmesi ve ileriki yıllarda telafisi mümkün olmayacak tahrifatların önüne bir an önce geçmeliyiz” diyen Er; “Forum sonunda saat 12:00 da tüm üyelerimiz ile Kirazlı Köyünden başlamak koşuluyla 126 kişi ile birlikte önce mücadele çadırlarına uğrayıp bir bölüm bilgileri de alandaki görevli arkadaşlardan alarak esas hedefimiz olan maden sahasına yürüyüşe geçtik. Alana vardığımızda gelen misafirlerimizin oradaki tahrifatı gördüklerinde gözlerine inanamadılar ve çok üzüldüler, sonrasında kampa geri dönmek için 5 kilometrelik dönüş başladı ve kampa geri döndük. Kampımızın İkinci günü çevre adına mücadele sahasına sabah 11:00 da konser verecek olan değerli piyanistimiz Fazıl Say’ı dinlemek için çadırlarımızı toplayarak alana girip kendisini zevk ile sessiz huşu içinde kuş seslerinin eşlik ettiği muhteşem konseri dinleyip tüm katılımcılarımızı geldikleri şehirlerine yolcu ettik. Genel merkezimizin bu konudaki hassasiyetinden dolayı Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Çanakkale Şube olarak Genel merkezimize, tüm şube ve katılımcılarımıza basın yolu ile Çanakkale adına teşekkürlerimizi sunarım” dedi.
(Seçkin Sağlam)