Yasakçı ve cezacı zihniyet

SGK’nın sağlık harcamalarını düşürmek için atacağı adımlar şimdiden tartışılmaya başlarken, vatandaşlar yılda 10 defadan fazla hastaneye gidilmemesi kuralını yasakçı ve cezacı zihniyetin bir göstergesi olarak değerlendirdi.

741
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlık harcamalarını düşürmek için önümüzdeki süreçte uygulamaya geçireceği denetim programları çerçevesinde bir yılda 10’un üzerinde tedavi için hastaneye başvuran hastaları broşürle uyarması ve hastaların evlerine gitmek suretiyle niye sıklıkla doktora gidildiğinin mercek altına alınmasına vatandaşlar tepki gösterdi. Yıllık sağlık harcamalarının 50 milyar liraya dayanması üzerine düğmeye basan SGK’nın sağlık giderlerini düşürmek için hazırladığı üçayaklı denetim planı kapsamında günde 300 reçete yazan aile hekimleri, hastalara sürekli yüksek fiyatlı ilaçları satan eczaneler ve ‘hastalık hastası’ olarak nitelendirilen sık sık doktora giden vatandaşlar mercek altına alınacak. Uygulamaya tepki gösteren Çanakkalelilerin görüşleri şu şekilde:
 
 
Meryem Güçlüol
“Bir ülkede sağlık sisteminin düzgün işlemesi son derece önemli. Her ay kontrole gitmesi gereken hastalar var. Belirli bir sayı belirtmek çok mantıksız. Bence memlekette sağlık alanında çok daha ciddi sorunlar var. Mesele adım başı eczane dolu, ihtiyaçtan çok eczane ve adım başı avukat ofisi var. Bir ülkede bunlar çoksa o toplumda zaten bir sorun vardır. Öncelikle buna çözüm bulsunlar. Toplum zaten sağlıklı bir toplum olursa bu tür çözümler aramaya da gerek kalmaz. O zaman vatandaşların sağlıklı ve refah içinde yaşama kalitelerini artırsınlar ki, kimse hastane ve doktor peşinde koşmasın. Mutsuz bir toplumuz. Mutsuz toplumlarda da hem fiziksel, hem de ruhsal sorunların görülmesi son derece doğal. Bir insan zaten doktora gidiyorsa ve bunun için zaman ayırıyorsa hiçbir şeyi yoksa bile, endişesi var ki gidiyor. 10 kere, 20 kere diye sayı belirtmek yanlış. Bu da toplum üzerinde uygulanan bir baskıdır. Bir yasa tasarısı uygulamaya geçirilmeden önce toplum bilimcilerin, psikologların ve alanında uzman kişilerin görüşleri alınmalı. Yasakçı ve cezacı zihniyetle toplumlar idare edilemez.”
 
 
Nilgün Altan
“Çok saçma ve mantıksız. Hastaneler bir kere iyi girsen, atmosferi itibari ile çıktığında kendini kötü hissedeceğin yerler. Ben bu sabah 8:30’da doktora gittim, 11’e kadar sıra bekledim. Benim bir rahatsızlığım, bir sıkıntım olmasa keyiften beklemem oralarda. Keyif için kim gider? Kim çeker o işkenceyi? Hayatta en önemli konu insan sağlığıdır. Bu yasa tasarısı tek kelimeyle sözün bittiği yer. Bu konu bile hafife alınıyorsa söze gerek yoktur.”
 
 
Bahadır Bekdil
“10 kere gidilecek diye bir sayı belirlemek saçmalık. Bir insanın yılda 10 kereden fazla hasta olmayacağının garantisini kim verebilir ki? Sağlık ciddiye alınması gereken bir konu. Bugün çok iyi takip edilmesi, ihmal edilmemesi gereken hastalıklar var. Bu uygulama son derece anlamsız.”
Paylaş