Av yasağı 1 Eylül itibari ile sona ererken, balıkçılar dün gece itibari ile denize açıldılar. Av yasağının sona ermesi ile birlikte balık fiyatlarındaki düşüş de tezgahlara yansıdı. Geçtiğimiz haftalarda 80 TL`ye kadar çıkan sardalye 35 TL`ye kadar düşerken, balıkçı esnafı yeni sezondan beklentilerini gazetemiz Çanakkale OLAY`a aktardı. Hem müsilaj hem pandeminin geçtiğimiz yıllarda balık sektörünü olumsuz etkilediğini belirten balıkçı esnafı yeni dönemden ise umutlu. Önümüzdeki günlerde açılan sezonun tezgahlara daha ciddi yansıyacağını belirten esnaf, hem fiyatlarda düşüş beklerken balık çeşidinin de artacağını ifade etti.
Balıkçı esnafı, av sezonunun başlaması ile beklentilerini şu şekilde aktardı;
Yoldaş Kartal; "Balık avı yasağı kalktı ancak bugün tezgâhlar dolu değil, bu sene hiç verimli değil. En kötü sezon başlangıcı, beklediğimiz verimi alamıyoruz. Şu an sardalye çok gidiyor 40 TL ile 60 TL arasında değişiyor. Bollaşmasını bekliyoruz ama bu sezon biraz kıt başladı. Kışa doğru işlerin daha iyi olmasını ümit ediyoruz, işlerimiz kötü ilerledi. Av yasağı vardı zaten, müsilaj da tuzu biberi oldu işin. Pandemi de balık vücuda iyi gelen bir besin olduğu için insanlar satın alıyordu işlerimiz iyiydi. Hem av yasağı hem de müsilaj birleşince kötü oldu. Dükkânlar kapalıydı yeni açıldık, umuyoruz ki sezon hayırlı olur. Çanakkale halkından beklentimiz bol bol balık yesinler hem esnafı kalkındırsınlar hem de vücutlarını kalkındırsınlar" dedi.
"On gün sonra tezgâhlar bollaşır"
Melih Kayıkçı; "Av yasağı dün gece on iki de bitti fakat hemen bir bolluk olmaz. Kayıklar önce büyük şehirlere gönderiyorlar daha çok para kazanmak için. On gün sonra tezgâhlar bollaşınca çeşitlenmeye başlar. Dün gece itibari ile tutulan tüm balıklar İstanbul`a ve İzmir`e gitti. İki gün sonra bir fırtına geliyor onun da etkisi olacak işlerimize. Ayın 10`u gibi randımana girmiş olacak. Bol palamut, bol lüfer olması hepimizin beklentisi. Fiyatların uygun olması ve balığın bol olmasını bekliyor halk. Müsilajın balığa herhangi bir zararı yok korkmamasını bekliyoruz. Gelip alıp rahatlıkla yiyebilirler. Müsilaj başladığından beri balık tutuyoruz. Bu seneye mahsus olan bir şey de değil, her sene olan bir şey. Bu yıl sadece biraz daha uzun oldu. Sabah yedi de mezat vardı yani bir açık arttırma. Esnaf toplanır herkes bir fiyat söyler en son kimde kalırsa o alır. Bugün zayıftı, ilk günler de Çanakkale`ye pek balık düşmez daha doğrusu küçük yerlere pek balık düşmez. İlk önce büyük yerler dolacak daha sonra bizlere ulaşacak.
"İnsanların alım gücü de düştü"
Numan Mutay; "İlk gün olduğundan dolayı tezgâhlar boş inşallah yarından sonra tezgâhlarımız dolacak. Çeşitlerimiz olacak ondan sonra siz müşterilerimizi balık yemeye bekliyoruz. Dün gece bütün çeşitler geldi artık. Denizde ne kadar balık varsa çıkar gelir. Bu sabah ki açık arttırma da az balık olduğu için kötü geçti, çok balık olsaydı güzel geçerdi. Sardalye 70 TL ye kadar çıktı şu an 35 TL. Çanakkale halkı pek balık sevmez etçi oldukları için et yemeyi severler ancak Karadenizli müşterilerimiz balığa çok düşkün insanlar onlar daha tüketiyor. Mesela ben beş ay kapalı kaldım hiç tüketmedim balık. Genel de balık pahalı gidiyor ve insanların alım gücü de düştü. İnsanlar balık yiyemiyor sıkıntı orada. Maliyetler yükseliyor, mazot, işçi parası gibi. Bir kıyma 80 TL olduktan sonra balık 30 TL gayet normal."
"Mezatta fiyatlar uygundu, tezgahlarda da uygun"
Hasan Doğuş Tunç; "Av yasağının kalkması ile beraber balık çeşitlerin de yükseliş, fiyatlar da düşüş oldu. Yasak döneminde bir balığın fiyatı 60 liraysa yüzde ellilik bir düşüş oldu, yarı yarıya fiyatlar da değişim gözlemlendi. Bu sabah ki açık arttırma da satışa sunulan balıklar, yasak konunca aldığımız fiyatların altındaydı. Otomatik olarak da satışlarımız da aynı şekilde fiyatlar da bir uygunluk oldu. Alışa göre satışımız oluyor. Sabah ki mezatta fiyatlar uygundu biz de ki tezgahlar da fiyatlar uygun. İlk başta büyük şehirler var, İstanbul, Bursa, İzmir gibi tutulan balıklar buralara gidiyor. Bir hafta on gün gibi bir süre piyasa da boşluk olur. Daha sonra yavaş yavaş her tarafa balık ulaştığı için piyasa da dönmeye başlar. Çanakkale halkının talebi ucuz ve taze balığı daima yemek. Bizim beklentimiz sezon da bol bol balık tüketmeleri, en az hafta da iki defa"
(Gülperi Çalışkan)