havadurum

Yarın aşure günü

Muharrem ayının onuncu günü, İslam dünyasında büyük bir öneme sahip olan Aşure Günü, her yıl coşkuyla kutlanan bir gündür.

1101

Bu özel gün, Hz. Muhammed'in (SAV) tavsiyesi üzerine oruç tutulması ve aşure pişirilmesi geleneğine dayanır. Ayrıca İslam tarihinde birçok önemli olayın bu güne denk gelmesi, Aşure Günü'nü kutsal kılar. 16 Temmuz 2024 tarihinde kutlanacak olan Aşure Günü, Muharrem ayının 10. günü olarak bilinir.

Aşure Günü'nün tarihi

Muharrem ayının onuncu günü, İslam peygamberi Hz. Muhammed'in (SAV) önerisi üzerine oruç tutulan ve aşure pişirilen bir gündür. Bu geleneğin kökenleri, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan sonra karaya oturduğu ve aşure günü geleneğiyle ilgili pek çok farklı rivayete dayanır.

Dini ve kültürel önemi

Aşure Günü, sadece İslam dünyasında değil, aynı zamanda Yahudi ve Hristiyan topluluklarında da önemli bir yeri olan bir gün olarak kabul edilir. Bu gün, Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'in kurban edilmesinden vazgeçildiği gün olarak da bilinir ve birlikte pişirilen aşurenin, bereket ve paylaşımı simgelediğine inanılır.

Aşure Günü'nde evlere aşure dağıtılır

Aşure Günü'nde camilerde ve evlerde aşure pişirilir ve komşular, akrabalar arası paylaşılır. Ayrıca bu günde, yardım kuruluşları ve hayır işleri, ihtiyaç sahiplerine destek sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenler.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş