"Yargı tartışılıyor, hukuka güvensizlik artıyor"

395
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan, yönetim kurulu üyeleri ve Çanakkale Baro Başkanı Av. Hande Keskin`i ağırladı. Ziyarete Çanakkale Belediyesi Avukatları Av. Levent Gürbüz, Av. Şebnem Çıtak ve Av. Simge Kurulay Hascan da eşlik etti. Görüşmede, Türkiye gündemine oturan 6 yaşındaki çocuğun uğradığı istismar ve İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu`na verilen hapis ve siyasi yasak kararı hakkında konuların değerlendirilmesinde bulunuldu. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Bunların hepsi üst üste geldi. Nasıl düşünmemiz gerektiğini şaşırdık. Bizim şaşırmamız önemli değil, yurtdışındaki insanlar şaşırıyorlar. Yatırımcılar bu kararların sonucunda, yatırım yapmaktan vazgeçiyor. Bu ülke, enflasyonla boğuşuyor. Yolsuzluklarla ilgili hiçbir şey yapmıyor. Sizin buradaki toplantınız benim açımdan çok önemli. Oradaki görüşleriniz, toplantıdaki görüşleriniz son derece önemli. Bence yapılması gereken ilk iş, hukukun düzene sokulmasıdır. Hukukun rayına sokulmasıdır. Hukuk, gerçekten hukuk gibi olmalıdır. Hukuk düzeldiğinde, enflasyonda yoksulluk da düzelir. Sırtımızı hukuka dayarız, güvenlik altında yaşarız" ifadelerine yer verirken Barolar Birliği Başkanı Sağkan ise, "Türkiye`nin hukuk devletinden uzaklaşılmasında savunma olarak bir payımız olmasa da hatta bunun aksine, o çizgiye sokmak için çok büyük uğraş da veriyor olsak da, yargı sisteminin asli kurucu unsurlarından birisiyiz, savunma makamı olarak. Türkiye`de yargının bu kadar tartışılmasından, vatandaşın hukuka olan güvenin tamamen yok olmasından yana bizim duyduğumuz ayrı bir ıstırap var" dedi.
 
"Son günlerde hukuk ön plana çıktı"
Belediye Başkanı Gökhan, Türkiye Barolar Birliği Mali Genel Kurul`unun Çanakkale de yapılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Belediyemize ve Çanakkalemize hoş geldiniz. Kısa dönemde il seçimleri olması ve bunun üzerine Mali Genel Kurul`un Çanakkale`de olması güzel bir denk gelme. Son günlerde hukuk konularının ön plana çıktığı bir süreçte, genel kurulun olması anlamlı. Sizde genel kurulda bu süreçleri değerlendireceksinizdir diye düşünüyorum" diye belirtti.
 
"İmamoğlu için alınan karar dünyada ender bir karar"
Gökhan, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu`na verilen hapis ve siyasi yasak kararına ilişkin ise, "İmamoğlu`na karşı alınmış olan karşı karara ilişkin bir değerlendirme mitingi yapıldı. Hukukçu değilim. Ama bir aklım var, yorum yapabilme kabiliyetim var. Herhalde dünyada ender bir karar. Ahmak kelimesi ortalıkta dolaşıyor. Kararla ilgili sıfatla ilgili bir şey söylenebilir mi? Bilmiyorum. Olay bence şuradan kaynaklanıyor; bir zarfın içinden 4 pusuladan 3 geçerli 1`inin geçersiz sayılmasının mantığını, hala kuramadım. Bunun sonucunun nasıl ifade edeceğimi de bilmiyorum. Tam da o sıfata uygun bir davranış. Bir zarf; 3 pusula geçerli, 1`i seçimlerin yenilenmesi. Bunu izah edebilecek bir şey varsa, bunu rica ediyorum. Bir parti üyesinin daha sonra bir mahkemeye ya da savcılığa atanması mutlaka engellenmelidir. Parti üyesi olmuşsanız, o haklarınızı kaybetmişsinizdir. Kanaatinizi açığa çıkartıyorsunuz. Ben Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkanının karşısında Ak Parti ilçe başkanlığı yapmış hakim ya da savcı olduğunu düşünün. Nasıl güveneyim?" sözlerine yer verdi.
 
"Yapılması gereken ilk iş, hukukun düzene sokulmasıdır"
Geçtiğimiz günlerde Türkiye gündemine oturan 6 yaşındaki çocuk istismarı skandalına tepki gösteren Gökhan, "İnsanları yaralayan çocuk istismar konusu var. Bunların hepsi üst üste geldi. Mahkemenin emirle duruşma tarihini duruşma tarihi geri alması gibi şeylere artık şaşırdık. Nasıl düşünmemiz gerektiğini şaşırdık. Bizim şaşırmamız önemli değil, yurtdışındaki insanlar şaşırıyorlar. Yatırımcılar bu kararların sonucunda, yatırım yapmaktan vazgeçiyor. Bu ülke, enflasyonla boğuşuyor. Yolsuzluklarla ilgili hiçbir şey yapmıyor. Sizin buradaki toplantınız benim açımdan çok önemli. Oradaki görüşleriniz, toplantıdaki görüşleriniz son derece önemli. Bence yapılması gereken ilk iş, hukukun düzene sokulmasıdır. Hukukun rayına sokulmasıdır. Hukuk, gerçekten hukuk gibi olmalıdır. Hukuk düzeldiğinde, enflasyonda yoksulluk da düzelir. Sırtımızı hukuka dayarız, güvenlik altında yaşarız" diye belirtti.
 
Sağkan "Türkiye hukuk devletinden uzaklaşıyor"
Barolar Birliği Başkanı Sağkan ise Türkiye`deki yargı ve hukuk sistemini değerlendirerek, "Türkiye`nin hukuk devletinden uzaklaşılmasında savunma olarak bir payımız olmasa da hatta bunun aksine, o çizgiye sokmak için çok büyük uğraş da veriyor olsak da, yargı sisteminin asli kurucu unsurlarından birisiyiz, savunma makamı olarak. Türkiye`de yargının bu kadar tartışılmasından, vatandaşın hukuka olan güvenin tamamen yok olmasından yana bizim duyduğumuz ayrı bir ıstırap var. Sistemin bileşeniyiz çünkü. Yargıya olan güvenen azalması, avukatların ve savunma makamının da itibarıyla doğrudan ilintili. Artık yargılamalarda, özellikle bu tür siyasi yargılamalarda; avukata ihtiyacın olup olmadığının sorgulanacağı bir duruma kadar evriliyor" diye konuştu.
 
"Her gün Türkiye`de yargı üzerinden bir tartışmanın yaşandığını görüyoruz"
Sağkan, İBB Başkanı İmamoğlu ve 6 yaşındaki çocuğun istismara uğramasına ilişkin ise, "Bizim açımızdan ayrı bir önemi var. Her sabah kalktığımızda Türkiye`de yargı üzerinden bir tartışmanın yaşandığını görüyoruz. Bu o iki örnek tamamen yargı kararlarıyla ilgili. 6 yaşındaki çocuğun istismarı konusu, o çocuğun 13 yaşındayken savcılık soruşturma dosyasının hukuka uygun yürütülmemesiyle konuşuluyor. Konuşulması gerek. 21 yaşındaki birinin raporu alınarak dosyanın kapatılması, 13 yaşından 24 yaşına kadar bu istismarın devam ettiği anlamına geliyor. Yargı buna maalesef sebebiyet veren konuma dönüşüyor" diye belirtti.
 
Sağkan, İmamoğlu kararını değerlendirdi
İmamoğlu`nun duruşmasına katıldığını belirten Av. Sağkan, "Çarşamba günü gerçekleşen duruşmayı da takip ettim. Gerçekten adil yargılanma hakkının tamamen ihlal edildiği, savunma makamının son derece objektif ve olması gereken taleplerine bütün kapıların kapatıldığını ve hızla bir karar verme sürecine gittiğini gördük. Hatta Sayın İmamoğlu`nun avukatları önemli bir noktaya dikkat çektiler; `Siz ısrarla dosyayı bitirmek istiyorsunuz ama biz davayı uzatmak istese, şuan da davadan çekildiğimize ilişkin beyanda bulunuruz; ertelemeye mecbur kalırsınız. Sanık için avukat ataması yapmak zorunda kalırsınız. En azından kendisine tebligat yapmak zorundasınız. Amacımız uzatmak olsa, elimizde bunun için yöntemler var. Bizim derdimiz uzatmak değil, adil bir kararın ortaya çıkması, maddi gerçeğe ulaşılması.` Ancak gördüğümüz son derece ceza vermeye odaklanmış, doğrudan orada olan 2 tanık dinledi. Hiçbir şekilde esas hakkında ki mütalaaya ne de karara o tanıkların beyanlarına ilişkin bir değerlendirmede yansımadı. Yanlı bir karar olduğu görüntüsü çok yüksek. Muhakkak ki bu bizim Mali Genel Kurulumuzun ana gündemlerinden biri yargı sisteminin içinde bulunduğu durum olacak" sözlerine yer verdi. 
 
Türkiye Barolar Birliği`nden Valiliğe ziyaret
Vali İlhami Aktaş`a; Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez, Genel Sekreter Av. Veli Küçük, Sayman Av. Gökhan Bozkurt, yönetim kurulu üyeleri Av. Nizam Dilek, Av. Ali Bayram ve Av. Ramazan Erhan Toprak, nezaket ziyaretinde bulundu. Çanakkale Baro Başkanı Av. Hande Keskin`in de bulunduğu ziyarette Vali İlhami Aktaş, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan ve yönetim kurulu üyeleri ile bir süre görüşerek sohbet etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Aktaş, ziyaretin anısına Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan`a Minyatür Şehitler Abidesi hediye etti.
(Damla Yeltekin)
Paylaş