havadurum

Yangınlar ÇTB’nin de gündemindeydi

Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Haziran Ayı Meclis Toplantısında hububat alım fiyatları, orman yangınları ve vergi sistemindeki değişiklikler konuşuldu.

419

ÇTB Haziran Ayı Meclis Toplantısı, 26 Haziran Çarşamba günü saat:17.00’de ÇTB Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

2024 Haziran Ayı Meclis Toplantısı, 2024 Mayıs Ayı Meclis Kararı, Mayıs Ayı Mizanı, Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı ve Haziran Ayı Faaliyetleri, gündemiyle Meclis Başkanı Birol Çetin Başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ve Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Haziran Ayı Meclisinin ana konu başlıkları; Hububat alım fiyatları, Ülkemizde meydana gelen orman yangınları, vergi sistemi ve vergi mevzuatındaki değişiklikler oldu.

ÇTB Meclis Başkanı Birol Çetin toplantıdaki konuşmasına Ülkemizin ve İslam aleminin geçmiş Kurban Bayramı'nı kutlayarak başladı. Birol Çetin "Bayramlar birlik ve beraberliğin, yardımlaşma ve sosyal dayanışmanın pekiştiği özel günlerdir. Sevgi ve kardeşlik dolu, huzurlu nice bayramlar diliyorum.

İstanbul Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023 Araştırması'nın sonuçları dün yayımlandı. Listede yer alan firmalarımız bizlere ve şehrimize büyük bir gurur yaşattı. Ülkemiz için her koşulda büyük özveriyle çalışıp üreten sanayicilerimize, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyor, firmalarımızın elde ettiği başarıların artarak devam etmesini diliyorum" dedi.

Yeni vergi yasası taslağına ilişkin çalışmalar hakkında da konuşan Meclis Başkanı Birol Çetin şunları aktardı: “Adil bir vergi sistemi hepimizin beklentisidir. Yeni vergi paketi, işletmelerimizin yükünü ağırlaştırmamalı.” dedi. Başkan Çetin şöyle devam etti: “Yeni vergi düzenlemeleri zaten büyük zorluklarla mücadele eden işletmelerimizin yükünü daha da ağırlaştırmamalıdır. İşletmelerimiz, ekonomimizin can damarıdır ve onların ayakta kalması, ülkemizin ekonomik istikrarı için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle, yeni vergi politikalarında, üretimin, istihdamın ve ihracatın aktörleri olan reel sektörümüzün rekabet gücünün ve sürdürülebilirliğinin de gözetilerek uygulanması en önemli beklentimizdir.” dedi.

Toplantıda söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ise konuşmasında “Dün gece Manisa Soma merkezli 4.8 şiddetinde deprem meydana geldi ve Çanakkale’mizde de hissedildi. Öncelikle herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum”dedi.

Konuşmasında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcakların ciddi manada olumsuz etki yaptığını belirten Başkan Abdullah Deniz “Ülkemizde aşırı sıcaklar ürün hasatlarını öne çekti. Verim kayıpları yaşandığını gözlemliyoruz” dedi.

Orman yangınlarına da değinen Başkan Abdullah Deniz “Rekor sıcaklıklar ile ilimizde peş peşe yangın haberleri gelmeye devam ediyor. Bu akşam Ayvacık ilçemize bağlı Assos Antik Kenti'nin yer aldığı Behram köyündeki makilik alanda yangın çıktığını üzülerek öğrendik. Yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. İlimiz genelinde hava sıcaklıklarının yükselmesi orman yangınları açısından büyük risk oluşturmaktadır. Son zamanlarda meydana gelen orman yangınlarının birçoğu da maalesef beşeri hatalardan kaynaklanmıştır. Vatandaşlarımızın, bütün arazilerde ve özel mülkiyete tabi bahçelerde kesinlikle ateşten uzak durması, ayrıca bahçe ve tarla temizliği amacıyla ateş yakılması, anız yakılması ve piknik esnasında ateş yakılması gibi yangına sebebiyet verebilecek hususlarda dikkatli olması ve hassasiyet göstermesi çok büyük önem arz etmektedir. Rabbim her türlü afet ve felaketten ilimizi ve ülkemizi muhafaza eylesin.” dedi.

Borsanın Haziran ayı faaliyetleri ile ilgili de Meclisi bilgilendiren Başkan Abdullah Deniz, İl Özel İdaresi, Ayvacık Belediyesi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Ticaret Borsası ortaklığında 13 Temmuz 2023'te tüzel kişilik kazanan Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB hakkında da şunları söyledi. “Çanakkale'de, Ayvacık ilçemizde jeotermal kaynaklı ihtisas OSB’de resmi olarak talep toplama aşamasındayız. 2 bin 500'den fazla insana iş imkanı sağlayacak kıymetli bir proje. Her alanda önemli bir yatırım olacak. Çok kısa sürelerde yatırım maliyetlerinin geri dönüşü hasebiyle yatırımcı için çok cazip olacak bölgemiz. Hem körfezin güzel manzarasıyla hem Avrupa'ya ve İstanbul pazarlarına yakınlığıyla yatırımcı için ciddi cazibe merkezi. Talepleri de yoğun olarak almaktayız." dedi.

Konuşmasının son bölümünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan TİM 1000 İhracatçı Firması-2023 araştırmasında 31. Sırada yer alan İÇDAŞ’ı, 211.sırada yer alan Akçansa’yı ve 544.sırada yer alan Kaleseramik’i tebrik ederek, sayıların artmasını temennisinde bulundu.

Ayrıca İSO 500 listesine girme başarısı gösteren 18.Sırada yer alan İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş., 37. sırada yer alan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., 58. sırada yer alan İçdaş Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş., 84. sırada yer alan Akçansa Çimento San. ve Tic. A.Ş., 144. sırada Yer alan Abalıoğlu Yem Sanayi A.Ş., 211. sırada yer alan Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş., 277.sırada yer alan Doğanlar Mobilya Grubu İmalat San. ve Tic. A.Ş., 381.sırada yer alan Borsamızın Üyesi olduğu Dardanel Önentaş Gıda Sanayi A.Ş. ile 470. Sırada yer alan Kalekim Kimyevi Maddeler San. ve Tic. A.Ş. firmalarımızı yürekten tebrik ediyorum. Çalışıp üreterek, katma değer oluşturarak, istihdam sağlayarak Çanakkale’mize ve Ülkemize katkı sağlayan tüm firmalarımıza teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.

ÇTB Haziran Ayı Meclis Toplantısı, meclis üyelerinin görüş ve önerilerini dile getirmelerinin ardından sona erdi.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş