havadurum

Yangınla mücadele hız kesmiyor!

Çanakkale'de yangınla mücadele ikinci gününde de sürdü. Önceki gece, "Gece görüş" özellikli hava araçlarının de desteği ile dün sabah saatlerine kadar aralıksız süren yangın söndürme çalışmaları, dün de devam etti. Alevlerin büyük ölçüde kontrol altına alındığı, yangının söndürülme aşamasına geldiği alanda, artan rüzgarın etkisiyle ormanlar yanmaya devam etti. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı çalışmaları bilfiil takip etti.

259
Çanakkale'de önceki gün Kayadere Köyü Damyeri Mevkii'nde çıkan yangın, kısa sürede Atikhisar Barajını geçerek, Sarıcaeli Köyü sırtlarından Radar Tepesi'ne ulaştı. Radar Tepesi'nin ardından Ulupınar, Yağcılar, Kalabaklı, Aşağıokçular köylerini ve çevresini tehdit eden alevler, Devlet Hastanesi ve ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi'ni de tabiri yerindeyse teğet geçti. Dün de Ulupınar, Yağcılar, Kalabaklı, Aşağıokçular köylerinin arka sırtlarında devam eden yangına, binlerce insan, yüzlerce arazöz ve iş makinesi, onlarca helikopter ve uçakla müdahale ediliyor.

"Telafi konusunda devletimiz üzerine düşeni yapıcaktır"

Ak Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile sabah saatlerine kadar, bir yandan yangın bölgesinde icra edilen yangınla mücadele çalışmalarını incelerken bir yandan da yangında zarar gören vatandaşlarla görüştüklerini dile getirdi. Gider, "En ücra noktada dahi arazözlerimizle yangına müdahale ediliyor. Öncelikli olarak yerleşim birimleri, köyler ve hastane bölgesinin güvenliğini sağlamak için devletimiz tüm gücüyle sahadaydı. Çok şükür can kaybımız yok. Toplamda 7 ev yangında hasar gördü ve bunların telafisi konusunda devletimiz üzerine düşeni yapacaktır. Gece boyunca, gece görüşlü helikopterlerimiz görev yaptı ve ihalarımız vasıtasıyla tüm bölge takip edildi. Havanın aydınlanmasıyla beraber tüm uçak ve helikopterlerimiz, yangına müdahale edecekler. Sahada Çanakkale'deki ve çevre illerden gelen itfaiye ekipleri çok büyük bir emek sarf ediyor. Bu süreçte lütfen yetkililerin ikazlarına kulak verelim. Devletimiz güçlü olduğu kadar, halkımız da yüce gönüllü. Her bir ferdimiz yangınla mücadeleye destek vermek istiyor, bunu biliyoruz" dedi.

Bakan Yumaklı'dan "Yangının etrafı çevrelendi" açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada, Çanakkale'deki orman yangınının henüz kontrol altına alınamadığını belirterek, "Arkadaşlarım 1500 hektarlık bir alanda, geniş bir alanda parça parça çıkan her dumana müdahale ediyorlar. Amacımız bunların büyümemesini sağlamak. Yangının etrafı tamamen çevrilmiş vaziyette, herhangi bir şekilde yangının ilerleme alanının önü artık kesilmiş durumda." dedi.

Yumaklı ayrıca, "Köylerden ilk etapta kronik hastalığı olan, yaşlı olan vatandaşlarımız tedbiren ki bunların sayısı 83 kişi, bu vatandaşlarımız hastanelere sevk edildi. Bunlardan sadece 8'i müşahede altında. O da kronik hastalığı bulunan ve belli bir yaş üzerinde olan vatandaşlarımız. Herhangi bir hayati tehlikesi olan bir vatandaşımız yok. Çanakkale Boğazı tek taraflı deniz trafiğine kapalıydı. Halihazırda Çanakkale Boğazı çift taraflı olarak gemi trafiğine kapatılmış vaziyette. Çünkü hava araçları yoğun şekilde su alma faaliyetlerine devam ediyor. Çanakkale-Çan yolu da tedbiren kapalı" ifadelerine yer verdi. (Atilla Akın-(Gökhan Özkurnaz)-(Duygu Yılmaz)-(AA))

Paylaş