Yangın sonrası dikilen fidanlar RES'e kurban edildi..

919

 İntepe’de yapılmak istenen RES projesi için mahkeme süreci devam etmesine rağmen RES konulacak yerlerde çok sayıda ağaç firma tarafından katledildi. Ağaçların kesilmesine vatandaşlar büyük tepki gösterirken, Prof. Dr. Doğan Perinçek konuyla ilgili açıklama yapmış, Perinçek açıklamasında; “Biz, sadece İntepe’nin en güzel yerlerinin İntepe’ye bırakılması istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı. RES’lerin daha geri planda hayata geçirilebileceğini belirten Perinçek, firma tarafından İntepe’nin en güzel manzaralı alanında yapılmak konusunda ısrar edildiğini açıklamıştı. Perinçek, konuyla ilgili detaylı açıklamada bulundu.  RES’lerin konulduğu alanda çıkan yangın sonrası yeniden dikilen 9-10 yaşlarında 1,5- 2 metre boylarında çam ağaçların bulunduğunu ifade eden Perinçek, projenin ilk etapta yabancı bir firma tarafından hayata geçirildiğini, ancak gelen tepkiler nedeniyle projeyi kağıt üzerinde yerli bir firmanın devraldığını söyledi.

 
Çocuklarımızın geleceği yok ediliyor”
Perinçek, konuyla ilgili; “Canım ülkemin güzelliklerini yasadışı eylemlerle çiğneyenlerden çiğnedikleri yasalar ışığında hesabını soracağız. Erenköy sırtlarında keyfi davranarak mahkemenin sonuçlanmasını beklemeden ağaç katliamı yapanların yarattığı manzarayla yüzleştik ve kahrolduk. Tıraşlanmış bu alan daha önce fotoğraflarda geri planda görüldüğü gibi boyları 1,5 - 2,5 metreyi geçkin 9 yaşında çam ağaçları ile kaplıydı. Doğa ve ülke düşmanı, para gözlü birileri geldi bu güzelliği yok etti. Üstelik söz konusu alanın konu ile ilgili mahkeme devam ederken, kullanım hakkı henüz bu şirkete verilmemişken. Mahkemeden henüz karar çıkmamışken. Nasıl bir ülkede yaşıyoruz, o ülkenin bir avuç vurdumduymazı yasaları, doğayı ve burada yaşayan insanları yok sayıyor. Çağ dışı firma kazandığını sanıyor, ülke, ülkenin insanı, çocuklarımızın geleceği yok ediliyor. Yetkiler seyrediyor. Yiyin efendiler yiyin yok edene kadar yiyin” dedi.
 
“Alanı yok etmeyi başlatan firma , yüzde 99.4 yabancı sermayeli bir şirketti”
Projenin öncelikle yabancı bir firma tarafından hayata geçirilmek istendiğini belirten Perinçek; “Bu alanı insanlara rağmen yok etmeyi başlatan firma yüzde 99.4 yabancı sermayeli bir şirketti. Tepkiler sonrası bu firmayı kağıt üzerinde bir yerli firma devir aldı. Geri planda yabancı firma bunların oyunlarını seyretmeye ve dolara dolar diye avuçlarını oluşturmaya devam ediyor. Çantacı firma sağa sola para saçıyor, işleri yürütüyor” dedi. 
 
Ne olmuştu;
İntepe halkı projeye 3 yıl önce köyün gelişim alanında, eko turizm amacıyla kullanılması istenen eşsiz manzarası ve tarihi alana çok yakın olması sebebiyle karşı çıkmıştı. Assos, Truva kadar değerli, yaklaşık 5 bin yıllık tarihi olan Ofrenion Antik Kenti`nin ve Hector Tümülüsü`nün bulunduğu, 1’inci ve 3’üncü derece sit alanı olan yere yapılmak istenmesi kentlilerin de tepkisini çekmişti. Alanın, imar planı değişikliğinin ardından yabancı şirkete satılması tehlikesine karşı toplanan imzalar ile İl Genel Meclisi kararı iptal edilmiş ve iptal kararı da dönemin şirketi tarafından mahkemeye taşınmıştı. Tarihi alan olması sebebiyle ret kararı verilen proje, İl Genel Meclisi’nde yeniden gündeme gelmiş. Mecliste yapılan oylamada RES için önerilen imar planı değişikliği CHP ve İyi Partili üyelerinde kabul etmesiyle oy çokluğu ile kabul edilmişti. Proje için 10 bin dönümlük alan kamulaştırılırken, RES’lerin konulacağı bin 500 dönümlük alanda mahkeme süreci devam etmesine rağmen ağaçlar kesildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş