Çanakkale il genelini 13 Kasım Pazartesi günü etkisi altına alan sağanak sonucunda 24 saatte Merkez ilçesinde metrekarede 71.7 milim yağış kaydedildi. Ani bastıran yağışın akabinde gözler, kuraklık riski taşıyan Atikhisar Barajı’na çevrildi. Barajın şehrin tek içme ve kullanma suyunu karşılayan unsur olması sebebiyle; Çanakkale Belediye Encümeni, su krizi yaşanmaması için geçtiğimiz aylarda bazı kararlar alarak, kısıtlamalara gitmişti. Suyu korumak adına alınan tedbir kararları, kuraklık riskinin devam etmesi nedeniyle de 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılmıştı.
Meteoroloji İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Pazartesi günü sabah saatlerinde başlayan yağmur ile Çanakkale’nin Merkez ilçesinde metrekareye 71.7 milim yağış kaydedildi. İlçelere göre yağış dağılım miktarı ise şu şekilde oldu: Eceabat 62.8, Biga 34.4, Lapseki 29.7, Gökçeada 29.2, Gelibolu 23.2, Çan 22.4, Bayramiç 21.7, Yenice 18.6, Ezine 18.0 ve Bozcaada’da 12.6.
Yağışların, tahminler doğrultusunda ilerlediği ve öğle saatlerinde yağışlı hava kütlesinin şehir merkezini terk ettiği ifade edildi.
Ayrıca 15 Kasım’ı Çarşamba’yı perşembe gününe bağlayan gece Çanakkale’nin yeniden yağışlı hava kütlesinin etkisi altına gireceği kaydedilmişti. Etkili ve sürekli yağış beklenmediği öğrenilirken, hava durumunun mevsim normallerinde seyrettiği aktarıldı. Yine de yağışların devam edecek olması, Çanakkaleliler için can suyu oldu.
Atikhisar Barajının özellikle kuraklık riskine karşı korunması ve suyun tasarruflu kullanımına yönelik farkındalık ve bilinç yaratılmasına ilişkin kararlar ise şu şekilde sıralanmıştı:
· Konut ve işyeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanmasının yasaklanması,
· Yüksek su tüketimi olan Sanayi tesislerinde suyun tasarruflu kullanılabilmesi için mevcut kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesi,
· Halı ve Kilim yıkamalarının yasaklanması,
· Şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanmasının yasaklanması,
· Oto kuaför-yıkama işletmelerinde su tüketiminin max. 20 m3/Ay olarak uygulanmasına, Oto kuaför-yıkama, halı yıkama hamam, WC vb. gibi su tüketimi yüksek olan işyerlerinde ön ödemeli elektronik sayaç takılmasına, yeraltı suyu kullanımı varsa mekanik sayaç takma mecburiyetinin getirilmesine böylece yeraltı su kullanımının tespitinin yapılmasına,
· Bahçe sulamalarının sabah ve akşam, mümkünse kuyu suyu ile ve yağmurlama/damlama sistemleri kullanılarak yapılması,
· Park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamaların kısıtlandırılması, acil sulama ihtiyacı olan yerlerin yağmurlama, damlama sulama ile su kullanımının minimuma indirilmesine oy birliği ile karar verildi.
(Sevi Gözay Uğurlu)