Yağışlar, Atikhisar'a can suyu oldu
Yaşanan kuraklık nedeni ile Çanakkale`nin tek içme ve sulama kaynağı Atikhisar Barajı`nın su doluluk oranı 11 Milyon 500 Bin metreküpe kadar düşmüş, beklenen yağışların gelmemesi durumunda kentin en fazla 9 aylık su ihtiyacının karşılanabileceği açıklanmıştı. Çanakkale Belediyesi tarafından tasarruf önlemleri alınırken yine alternatif su kaynakları arayışı başlamıştı. Beklenen yağışların gelmesi Atikhisar Barajı`na can suyu oldu. Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, devam eden yağışlarla birlikte Atikhisar Barajı su doluluk oranını gazetemiz Çanakkale OLAY`la paylaştı. Dün itibari ile Atikisar Barajı`nın 19 Milyon metreküple yüzde 38 su doluluk oranına ulaştığını belirten Mutluay, kar yağışı ve bahar yağışları ile birlikte su seviyesindeki artışın sürebileceğini söyledi. Kuraklık periyotlarındaki artış nedeni ile su tasarrufunun devam etmesi gerektiğini belirten Mutluay, alternatif su kaynakları için sondaj ihalesi gerçekleştiğini ve çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
"Kuraklık periyotları arttı"
Dün itibari ile Atikhisar Barajı su doluluk oranını paylaşan Mutluay; "19 Milyon 465 Bin metreküp depolamamız var. Yüzde 38 seviyesindeyiz. Kış döneminde yağacak kar ve bahar döneminde gerçekleşecek yağışlarla birlikte su seviyesinin artmasını bekliyoruz. Ancak iklim krizine bağlı olarak kuraklık periyotlarını çok sık yaşamaya başladık. Dolayısı ile bu rehaveti düşürmemeli ve suyu tasarruflu kullanmaya devam etmeliyiz. Bundan sonra bunu bir alışkanlık haline dönüşmesi lazım" dedi.
"Kentsel ve tarımsal su tasarrufu zorunlu"
Atikhisar Barajı suyunun aynı zamanda tarımsal amaçlı kullanıldığını belirten Mutluay; "Atikhisar Barajı aynı zamanda tarımsal sulamada kullanılan bir baraj olduğu için bu barajın bizim için bir ekonomik değeri var. Tarım kesiminin su ihtiyacını karşılayamazsak bu defa da bir ekonomik kayba uğrayacağız. Buda göz önüne alınmalı. Dolayısı ile hem kentsel ihtiyaçlarda hem de tarımda su tasarrufu zorunlu" dedi.
"Alternatif su kaynağı arayışı devam ediyor"
Alternatif su kaynağı arayışının devam ettiğini belirten Mutluay; "Aralık ayı içerisinde bir ihalemiz oldu. Jeofizik etütlerle yeraltı suyuna yönelik araştırmalar yapıyoruz. Bunu ihalesini yaptık. Joefizik etütlerde uygun görülen noktalarda sondaj çalışmaları yapılacak. Sondajlar sonun istenilen debide ve kalitede su elde edilmesi halinde buralara kuyular açılarak, kentin su ihtiyacını karşılamak amacı ile alternatif kaynak olarak kullanılacak" dedi.
(Eren Aşnaz)