Yağcılar Köyü tedirgin!

Yağcılar Köyü üzerinde, Radar Yolu olarak da bilinen ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi yolu üzerinde bulunan ormanlık alanın yetkililer tarafından işaretlenmesi köylüleri tedirgin etti. “Bu ağaçlar bizim can damarımız” diyen köylüler ağaçların kesilmesini istemezken, Çanakkale Orman İşletme Müdürü Metin Uygun, “Burada yapılan amenajman planları çerçevesindeki rutin bir çalışmadır” dedi.

1404
 
Çanakkale`de merkeze bağlı, Radar Tepesi olarak bilinen alandaki ağaçların büyük bir bölümünün kesileceği iddiaları üzerine, Çanakkale Orman İşletme Şefliği yetkililerinin ağaçları damgalaması işlemi eklenince yöre halkı tedirgin olmaya başladı. Yağcılar Köyü sakinleri, yıllardır gözleri gibi baktıkları ormanın yok olacağı endişesine kapılırken, kesim yapılmaması için ise çeşitli girişimlere başladılar.
 
 
“Ormanlarımızı kesmeyin”
Geçtiğimiz yıllarda Çınarlı Köyü civarındaki ormanlık alanların yandığını hatırlatan Yağcılar Köyü sakinleri, “Bu ormanlar hep bizim hem de Çanakkale`nin can damarı. Zaten Çınarlı köyü tarafındaki 2008 yangınında ciğerlerimiz yandı, şimdi de ağaçlarımızı kesmeyin” diyerek tepki gösteriyor. Ormanlarına her gün yok olacağı endişesi ile yaşadıklarını ifade eden köylüler, “Biz para pul istemiyoruz, yeter ki cennetimizi yok etmeyin” dediler.
 
 
Köylü direnmeye hazır
Yağcılar Köyü sakinleri ormanını kestirmemekte kararlı. Demokratik tüm haklarını kullanmakta kararlı olduklarını söyleyen köy halkı, “imza toplayarak tepkimizi dile getirmeye çalışacağız. Ormanlarımızın yok olmasına izin vermeyeceğiz. Sesimizi duyurmak için elimizden geleni yapacağız” dediler.
 
 
“2014 içinde 180 dönümlük alan kesilecek”
Çanakkale Orman İşletme Müdürü Metin Uygun, iddialar ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında “Bu alanda, 20 yıllık amenajman planları gereği, gençleştirme çalışmaları yapılıyor. Bu amenajman planları gereği, peyderpey programımızı uyguluyoruz. Bu yıl toplam 154 hektarlık programımız var. bu yıl oradaki bölüme denk geldi. Kemel`de var, Bodurlar`da var, İntepe`de var. 2014 programında 180 dönümlük alan kesilecek. Yani birden bire boşaltma değil de peyderpey yıl yıl kesimler olacak. Kesilen ağaçların yerine ise fıstık çamı, badem ve ceviz gibi köylüye ekonomik getirisi olan ağaçlar dikilecek.
 
Paylaş