Viyadükte tehlike yokmuş!

AFAD`dan dün yapılan açıklamada Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü`nün Çanakkale Viyadüğü`nde incelemelerde bulunduğu ve bölgede depremden kaynaklı bir deformasyonun meydana gelmediğini açıkladı. Daha önce gündeme gelen iddiaların sahibi Prof. Dr. Doğan Perinçek ise, “Biz bu ülkede yaşayan bilim insanları olarak tehlike ve risk oranını yüzde 1-5 bile görsek uyarı yapmayı sorumluluk alanı içinde kabul ederiz. O viyadükte bir can kaybı olursa bunun da hesabını ilgililerden sorarız” dedi...

690
Çanakkale Valiliği İl Afed ve Acil Durum Müdürlüğü`nden dün yapılan açıklamada, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü`nün Çanakkale Viyadüğü`nde incelemelerde bulunduğunu ifade etti. Söz konusu incelemede ana kaya üzerinde, depremden kaynaklı herhangi bir çatlamanın olmadığı, söz konusu çatlamaların dolgu alanı üzerinde yüzey ve yamaçtan süzülen sulardan meydana geldiğinin tespit edildiği belirtildi. AFAD`dan yapılan açıklamada “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü`nden alınan ilgi yazıda 24 Mayıs 2014 tarihinde Gökçeada ilçemizde meydana gelen depremin Çanakkale-İzmir karayolunun 18. kilometresinde bulunan İntepe viyadüğüne etkisi olup olmadığını belirlenmesine yönelik olarak viyadük üzerinde inceleme ve ölçümler yapılarak depremin viyadük çevresinde bir hareketliliğe yol açıp açmadığının tespitine gidildiği anlaşılmaktadır. İlgi yazıda viyadüğün alt tarafında meydana gelen ve basında konu alan çatlakların eski yol dolgusu ve tahkim edilip düzenlenen eski heyelan döküntüsü üzerinde yüzey ve yamaçları süzülen suların etkisiyle oluştuğu, gevşek malzemeler üzerinde su etkisiyle meydana gelen çatlakların depremle ilgisinin bulunmadığı ana kaya üzerinde bir deformasyonun meydana gelmediği belirtilmiştir” denildi.
 
 
“Uyarmak bizim görevimiz”
2013 yılında Çanakkale Viyadüğü`nde meydana gelen heyelanın ardından yapılan çalışmalara rağmen, viyadükteki hareketliliğin devam ettiği ve viyadüğün tehlikede olduğu iddialarının sahibi ÇOMÜ`lü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek ise bir bilim adamı olarak gördüğü tehlikeli bir durumun uyarısını yapmasının, kendisinin sorumluluğu olduğunu söyledi. “Geçen sene benim uyarılarımdan sonra dönemin valisi tarafından yapılan `tehlike yoktur` duyurusunu bulup okumanızı öneririm. Dönemin valisi söz konusu açıklamayı yaptırdı ve ben de ardından `İntepe (Erenköy) viyadüğünde tehlike devam etmektedir` uyarımı tekrarladım. Devamında ne olduğunu yine herkes hatırlıyordur, bu uyarımdan sonra sorunlar devam etti ve viyadük etkilenmeye devam etti. Biz bu ülkede yaşayan bilim insanları olarak tehlike ve risk oranını yüzde 1-5 bile görsek uyarı yapmayı sorumluluk alanı içinde kabul ederiz, etmek zorundayız. O viyadükte bir can kaybı olursa bunun da hesabını ilgililerden sorarız. Ayrıca oluşan maddi zararın da ilgililerden, sorumlulardan karşılanması için de gerekeni yaparız” ifadelerini kullandı.
 
“Gerçeğin farkında değiller”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, açıklamasında yetkililerin viyadüğe, depremin ardından değil, yağışların ardından gittiklerini ifade etti. “Açıklamada bir cümle var su etkisinden bahsediliyor” diyen Perinçek, “Biz çatlakları saptadığımız ve basın yoluyla halkımızı bilgilendirdiğimiz zaman orada yağmur da yoktu su da yoktu. Çatlaklar yağmurdan önce oluştu. Fakat yetkililer, yağmurdan sonra o bölgeye gittikleri için gerçeğin farkında değiller. Buradan hareketle açıklama da kendi içinde çelişkilidir. Bunu da normal karşılıyorum. Konuyu bir memur zihniyetiyle algılayanlar ile sorumluluk hissederek bakanlar arasında bu kadar fark olacak” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Perinçek, açıklamasında ayrıca, “Ben bu açıklamayı yaptıranlara soruyorum. Siz bu kentin sorumluları olarak oraya gidip baktınız mı? Bakmanız gerekmez miydi? Ben ve basın orada saatlerini harcarken siz bir saatinizi Erenköy viyadüğüne ayırma zahmeti gösterdiniz mi Herhalde siz bu işe ayıracak zamanınız yok yada sizin zamanınız çok kıymetli” ifadelerini kullandı.
Paylaş