"Virüsü biz mi bulaştırıyoruz?"

3150
Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu, 5 Nisan tarihinde bir dizi korona virüsü ile mücadele tedbirleri kapsamında bir dizi karar almıştı. Bu kararlardan bir kaçı ise Pazar esnafını ilgilendiriyordu. Kararda, sebze-meyve reyonları ile giyim-konfeksiyon-züccaciye reyonlarının ayrı günlerde hizmet vermesi konusundaydı. İl Hıfzıssıhha Kurulu, "Salı ve Cuma günleri Cuma pazarı yerinde kurulan; giyim, oyuncak, züccaciye, nalburiye vb. ihtiyaç malzemelerinin satışını yapan tezgâhların sadece Çarşamba günleri kurulmasına, sebze/meyve vb. satış tezgahlarının Salı ve Cuma günü kurulmasına, giyim, oyuncak, züccaciye, nalburiye vb. ihtiyaç malzemeleri ile sebze/meyve vb. satışlarının aynı gün yapılmamasına, Pazar yerinde anılan malzemelerin satışını yapacak pazarcı esnafının her bir satış tezgâh/sergi arasında en az 3 metre mesafe olmasına, Pazar yerlerinde giysi denemelerinin yapılmamasına, giysi deneme kabinlerinin kaldırılmasına" karar vermişti. 
Esnaf tepkili 
Sebze ve meyve reyonlarının olmadığı pazaryerine kimsenin giyim-konfeksiyon-züccaciye için gelmeyeceğini ifade eden pazarcı esnafı, "Bu virüsü yayan biz miyiz? Daha önceki tedbirler alınabilirdi. İlçelerden kent merkezine Pazar için girişler kısıtlanabilirdi. Zaten sadece Çanakkale esnafı olsa, aramızda üçer metre ile pazaryerine sığıyoruz ve emniyet görevlileri ve zabıtaların da destekleri ile Pazar alışverişi maske-mesafe kuralları çerçevesinde gerçekleşiyordu. Ancak bu alınan karar bizim olumsuz etkiledi. Zarar edeceğimizi, kazanamayacağımız tezgahlarımızı açmayı düşünmüyoruz" dediler.
"Sebze-meyvenin olmadığı yerde biz iş yapamayız"
Pazarcı Esnafları Dernek Başkanı Harun Aydoğdu ise gazetemiz Çanakkale OLAY`a yaptığı açıklamasında; "Konfeksiyon bölümünü Çarşamba gününe aldılar. Sebzenin olmadığı yerde konfeksiyon zaten iş yapamaz. Bize bugün tezgahlarımızı kurmamız söylendi, Salı ve Cuma günleri ise sebze ve meyve esnafı kuracak. Biz buna tepki gösteriyoruz. Biz daha önceki düzene dönmek istiyoruz. Pandemi sürecinde, kısıtlamalar kapsamında ilçelerden kimse gelmiyordu, sadece Çanakkale esnafı tezgah açıyordu. Öyle olunca pazaryerine rahatça ve mesafe kuralına uyularak sığılıyordu. O zaman zaten yoğunluk olmuyor. Biz bunu pandeme bitinceye kadar istiyoruz, ondan sonra yine ilçelerden de gelenler olabilir. Burada biz iş yapamayız. Yer parası ödeyeceğiz, akşama kadar çayımız, yemeğimiz, yanımızda çalıştırdığımız insanlar olacak. Biz burada bırakın kazanmayı ya da masraflarımızı çıkarmayı, her tezgah kurulması bize zarar yazar. Sabahtan beri kimse gelmedi buraya. Sebzenin olmadığı yerde biz iş yapamayız. Biz Birlik Başkanımız, odamız aracılığıyla girişimlerimizi yaptık, sonuçlarını bekliyoruz. Herkesin borcu derdi var. Dün (Salı) bir pazarımız gitti. Karar bu şekilde devam ettiği sürece Çarşamba günleri tezgahlarımızı açmayacağız" dedi.
(Seçkin Sağlam)

Paylaş