Ver Allah’ım ver!
Çanakkale Kent Konseyi, 5 Haziran Cuma günü (yarın) saat 19.00’da Morabbin Parkı`nda bulunan Çağlar Kaynak Basketbol sahasında Genel Kurul toplantısı yapıyor. Ancak bu genel kurul, bundan önceki `tüm` genel kurullardan farklı. Çevre konusunda bir süredir bölgedeki kent konseyleri ile toplantılar yapan Çanakkale Kent Konseyi, bu toplantılarda ortaya çıkan görüşleri, bir raporda topladı. İşte o raporda; “Çanakkale bir değil dört köprü istiyor, nükleere de talip oluyor!..” sonucu çıktı. Çanakkale, belki de tarihin en ilginç Kent Konseyi toplantılarından birine tanık olacak. Tabiki Çanakkale Halkı da davetli!...
Çanakkale Kent Konseyi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü`nde (yarın) gerçekleştireceği olağan genel kurulunda oldukça ilginç bir etkinliğe imza atacak. Bir süredir körfezi de içinde barındıran Çanakkale-Balıkesir Kent Konseyleri`nin ortaklaşa düzenlediği çeşitli toplantılarda, bölgedeki çevre sorunları masaya yatırıldı. Bu toplantılar silsilesinde konuşulan konular ise bir raporda ortaya kondu. İşte o rapor; 5 Haziran Dünya Çevre Günü`nde, yani yarın kent halkı ile paylaşılacak. Konuyla ilgili olarak Çanakkale Kent Konseyi`nden yapılan açıklamada; “Ülkenin her yanında olduğu gibi Çanakkale’de de çevre felaketine yol açan, termik santraller, Kazdağı’nda metalik maden aramacılığı, Boğaz Köprüsü kararları ile bölgeyi kirli sanayi ve atık cenneti olarak düzenleyen 1/100.000 Çevre Düzeni Plânı kentin üzerine çullanmış durumda. Bunlarla ilgili mahkemelerden alınan ‘durdurma kararları’na rağmen, termik santral ve maden arama faaliyetleri devam ettirilmekte ve duruma müdahale edecek bir makam ortada görünmemektedir. Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi’nin bölgede bahsi geçen girişim ve uygulamalarla durum tespitini içeren ve önerileri de kapsayan “Çevre Raporu”, 5 Haziran Cuma günü saat 19.00 da açıkhavada (Kordon-Morabbin Parkı’nda) gerçekleştirilecek genel kurulda görüşülecek” dendi.
“Boğazımıza kadar köprü istiyoruz”
Miting havasında gerçekleşecek bu genel kurulda Çevre Meclisi’nin hazırladığı çevreyle ilgili rapor görüşülecek ve karar alınacak. Bugüne kadar benzeri görülmemiş bir uygulamayla, ironik bir eylem eşliğinde alınacak bu karar, felaketlere yol açan uygulamalara dikkat çekmesi açısından büyük önem taşıyor. Sorumluluk göstermesi gereken makamların duyarsızlığı sebebiyle Çanakkale Kent Konseyi bu kez de bir başka yolla konuyu tartıştıracak. “Ne kadar termik santral, altın-maden aramacılığı varsa hepsine talibiz…” denilen genel kurul adından sıkça söz ettireceğe benziyor. Çanakkale Kent Konseyi Genel Kurul toplantısında; önce konuyla ilgili gerçek bilgiler açıklanacak. Daha sonra; ülkemizde (hatta sadece Türkiye değil dünya ülkelerinde) ne kadar termik santral, altın-maden aramacılığı, nükleer santral faaliyeti, girişimi ve projesi varsa hepsine talip olunacak ve; “Musluklarımız da HES’e bağlansın”, “Cumhuriyet Meydanı’nda zengin altın yatakları var. Burayı da kazın”, “Evimizin bahçesi ikiz yatak bir termik santral için çok müsait”, “Lütfen Kazdağı’nı yerle bir edin ufkumuz açılsın”, “Yaşasın, ölmeden önce `istihdam` olacağız”, “Ölmeden önce bir yudum siyanür ve nükleeri bize lâyık görmeyenler utansın”, “Çanakkale neden bir Çernobil bir Fukuşima olmasın?”, “Tarım arazileri imara açılsın! Çocuklar beton da yiyebilsinler!”, “Canımız ciğerimiz termik, her köşe başına isterik”, “Boğazımıza kadar köprü istiyoruz!”, dendikten sonra, hep beraber “roman havalarıyla” göbek atıp oynayarak, toplantı bitirilecek. (Seçkin Sağlam)