havadurum

Veliler serbest kıyafete karşı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın önümüzdeki yıl ülke genelinde tüm okullarda uygulamaya geçirmeyi düşündüğü serbest kıyafet yönetmeliği ile ilgili İsmail Kaymak ve Çanakkale Koleji gibi okullar anket yoluyla velilerden görüş aldı.

1101
Çanakkale Koleji Müdürü Mustafa Yetişti velilerin serbest kıyafet uygulamasına sıcak bakmadığını belirtirken, İsmail Kaymak Koleji Müdürü Hasan Karakaş ise veliler arasında yapılan anket sonucunda yüzde 84`ünün formaya devam etmek istediğini belirtti. Serbest kıyafet uygulamasına en başından beri tepki gösteren eğitim sendikaları pedogojik altyapısı olmayan uygulamanın çocuklarda eşit olma duygusunu etkileyeceğini ve markaya özendireceğini belirtirken, İl Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş da serbest kıyafet uygulmasının bakanlık tarafından tekrar gözden geçireceğini söyledi.
 
 
“Bakanlık tekrar gözden geçirecek”
İl Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş, serbest kıyafet uygulamasının bakanlık tarafından tekrar gözden geçirileceğini belirterek, kesinleşince kamuoyu ile paylaşılacağını kaydetti. Özel okullarda velilerin çoğunluğunun isteğine göre okul yönetiminin uygulama yapacağını belirten Karataş, uygulamanın gözlem evresinde olduğunu söyledi. Devlet okullarında da önceden beri kıyafetinden ötürü çocuğu cezalandırma anlayışının artık değiştiğini belirten Karataş; “Temel amacımız çocukları okulda tutmak” dedi.
 
“Veliler sıcak bakmıyor”
Çanakkale Koleji Müdürü Mustafa Yetişti serbest kıyafet uygulaması ile ilgili ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde veli görüşüne başvurulduğunu belirterek, velilerin genel anlamda eşitlik düşüncesinden hareketle uygulamaya sıcak bakmadıklarını söyledi. Yetişti: “Özel okullarda velilerin görüşü dikkate alınıyor. Yüzde 60 çoğunluk sağlanırsa serbest kıyafet uygulamasına geçilebiliyor. Şu aşamada okul yönetimi olarak velilerimizden görüş alıyoruz. Sonuçlar kesinleşmese de veliler öğrencilerin resmi kıyafetle devam etmesi yönünde görüş bildiriyor” dedi.
 
 
“Velilerin %84’ü formaya devam dedi”
İsmail Kaymak Koleji Müdürü Hasan Karakaş ise; “Serbest kıyafet uygulaması ile ilgili velilerimizin görüşünü aldık. Yüzde 84`ü forma ile devam edilmesi yönünde görüş bildirdi. Özel okullarda yüzde 60 veli görüşü dikkate alınıyor. Biz çıkan sonuca göre önümüzdeki dönemde de forma ile devam edeceğiz. Forma bir kimliktir, aitlik duygusu yaratır” diye konuştu.
 
 
“Çocuklar eşit koşullarda eğitim görmeli”
Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir ise; “Kılık kıyafet yönetmeliği değişikliğinin pedogojik bir dayanağı yok. Bu uygulama ile hedeflenen türbanı ana sınıfından başlayarak tüm kurumlara kadar sokmaktır. Resmi kıyafet çocuğa bir grubun içinde olma sorumluluğu verir. Gelir dağılımı eşit olmayan bir ülkede çocuklar arasında marka yarışı yaratmak bir risktir. Çocukların eşit koşullarda eğitim görmesinden yanayız. Çocuk okula giderken “Ne giyeceğim?” diye düşünmemeli. Uygulamaya yeni eğitim ve öğretim yılında geçileceğinin açıklanmasına rağmen ülke çapında bazı ilerde pilot uygulamaya başlanması da işgüzarlıktır. Pilot uygulama bizim sendika olarak haklılığımızı bir kez daha göstermiştir. Biz karar alınmadan önce belli illerde ve okullarda pilot uygulama yapılsın demiştik. AKP her zamanki gibi kamuoyunun tepkisini ölçüyor, tepki oluşursa geri adım atıyor. Eski Milli Eğitim Bakanı zamanında özel okullara kıyafet belirleme şansı verilmişti. Yeni bakanla bu uygulama tekrar incelemeye alındı. Eğer velilerin çoğunluğunun kararına göre hareket edilecekse de, bunun da yönetmelik de açıkça belirtilmesi gerekir” şeklinde konuştu.
 
 
“Uygulama özgürlük getirmiyor, aksine dayatmacı”
Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç da şu ifadeleri kullandı: “Biz Eğitim-Sen olarak her uygulama öncesinde işin felsefesi ve mantığı ile ilgili tartışılması gerektiğini savunuyoruz. Serbest kıyafet uygulaması ile ilgili de ben yaptım oldu yaklaşımı sıkıntılar doğuracaktır. O yüzden hükümet tam anlamıyla bu uygulamanın arkasında duramıyor. Konu ile ilgili uygulamaya 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında geçileceği şeklinde genelge yayınlandı. Sıkıntı şu: Serbest kıyafet uygulamasında kısa kol, tayt gibi giysilere sınırlamalar getiriliyor. Bu uygulama belli bir inancın üniformasının dayatılmasıdır. Belli bir inançtan dolayı kadını kapatmaya yöneliktir. Bizler kişilerin özgürlüklerin sınırsız yaşamasını savunu-yoruz, ama bu özgürlük eğitim durumu, yaş grubuna dikkate alınarak, kişinin kendi katılımcışığı ve tercihi ile olmalı. MEB yasaların sağından, solundan dolanarak aslında serbest kıyafeti değil, örtünmeyi getiriyor. Özgürlük gibi algılansa da, aksine özellikle kadına yönelik bir giyim tarzı dayatılmaya çalışıyor. Özgürlükleri genişletmeyi değil, baskı altına almaya çalışıyor. Bu ve buna benzer uygulamalar meslek odalarının, uzmanların ve öğrencilerin görüşü alınmadan yapılmamalı. Eski bakan zamanında başlayan bu uygulamaya karşı çıktık, eski bakan görevden alındı. Yeni bakan da “Oluşan tepkiler yüzünden değerlendireceğiz.” diyor.
Paylaş