...Ve sonuç: Birbiri ardına üretime geçecekler...

Çan, Bayramiç, Lapseki ve merkez ilçeyi de kapsayan alanda yıllardır sondaj çalışması yapan ve artık gelinen noktada üretim için ÇED raporları da onaylanan firmalar üretime geçmek için gün sayar hale geldi.

838
Köy halklarının karşı çıkmasına rağmen, ÇED süreçlerinin bu denli, hızlı ve yoğun olarak devreye girmesi önümüzdeki günlerde Kazdağlarında altın üretimi çalışmalarının başlaması ve buna bağlı olarak yaşanacak çevre felaketleri noktasında bölge halkını kaygılandırıyor. Çanakkale ve çevresinde sırasıyla, Lapseki Kocabaşlar köyü, Merkeze bağlı Kirazlı köyü, Çan Kızılelma köyü, Çan ilçesi Söğütalan köyü sınırlarında yapılacak olan maden arama çalışmaları ile ilgili ÇED süreçleri tamamlandığı öğrenildi. Üç ÇED raporu bakanlıkça onaylanırken, bir ÇED raporu halkın görüşüne açıldı.
 
Sondaj aşamasında bile yıllardır bölgeyi talan eden; suları kirleten çalışmalarının ardından üretim aşamasına geçen firmalara tepkiler de çığ gibi büyüyor. CHP Milletvekilleri Sarıbaş ve Soydan tarafından bir kez daha TBMM’ye taşınacak olan altıncılar, buna rağmen hızlı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
 
Bu amaçla TEMA Çanakkale Temsilciliği, önemli bir etkinliğe evsahipliği yapacak. Halkbahçesi’nde ‘Kazdağlarının sesi-su kaynak değil doğal varlıktır’ temasının işleneceği görsel bir etkinlik gerçekleştirilecek. Yine Pazar günü Kazdağları’nı koruma bilincinin yükseltilmesi için bölge kadınlarının da katılacağı bir piknik düzenleniyor. Külcüler kaplıcalarının bulunduğu bölgede düzenlenecek etkinlikte; kadınlarımız altıncı filolara dur diyecekler.
 
Bölgedeki ÇED halkı bilgilendirme toplantıları halk tarafından yaptırılmamasına rağmen ÇED uygunlukları onayları bir biri ardına kaz dağları bir bütün olarak etkileyecek şekilde kabul ediliyor. ÇED süreçlerinin bu denli, hızlı ve yoğun olarak devreye girmesi önümüzdeki günlerde kaz dağlarında altın üretimi çalışmalarının başlaması ve buna bağlı olarak yaşanacak çevre felaketleri noktasında bölge halkını kaygılandırıyor. Çanakkale ve çevresinde sırasıyla, Lapseki kocabaşlar köyü, Merkeze bağlı kirazlı köyü, Çan Kızılelma köyü, Çan ilçesi söğütalan köyü sınırlarında yapılacak olan maden arama çalışmaları ile ilgili ÇED süreçleri tamamlandığı öğrenildi. Üç ÇED raporu bakanlıkça onaylanırken, bir ÇED raporu halkın görüşüne açıldı.
 
Altın`cı filonun saldırıları
Lapseki’ye bağlı Kocabaşlar Köyü sınırları içerisinde Chesser Arama ve Madencilik Ltd Şti tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “ IV. Grup Maden ( Altın) Ocağı “Projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından ÇED Yönetmeliğinin 12. Maddesi gereğince kabul edilirken İnceleme Değerlendirme Komisyonunca nihai edilen ÇED Raporu, halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çanakkale Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne) 10 (On) işgünü görüşe açıldı. Merkez İlçe Kirazlı Köyü sınırları civarında, Doğu Biga Madencilik A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Kirazlı Altın-Gümüş Madeni Ocağı” projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporunun, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından ÇED Yönetmeliğinin 12. maddesi gereğince incelenip değerlendirildiği, “Kirazlı Altın-Gümüş Madeni Ocağı” projesi hakkında, ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Bakanlığın “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verdiği bildirildi. Ayrıca, Çan’a bağlı Kızılelma Köyü sınırları civarında, Kuzey Biga Madencilik A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Çamyurt Altın Madeni Ocağı” projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporunun, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından ÇED Yönetmeliğinin 12. maddesi gereğince incelenip değerlendirildiği, “Çamyurt Altın Madeni Ocağı” projesi hakkında, ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Bakanlıkça “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verildiği öğrenildi.
 
Çan’a bağlı Söğütalan Köyü sınırları civarında, Kuzey Biga Madencilik A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Ağıdağı Altın Madeni Ocağı” projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından ÇED Yönetmeliğinin 12. maddesi gereğince incelenip, değerlendirildiği “Ağıdağı Altın Madeni Ocağı” projesi hakkında, ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Bakanlıkça “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verildiği bildirildi.
 
 
 
Kazdağları’nı kadınlar koruyacak...
Kazdağları’nı koruma bilinci her geçen gün gelişirken kadınlar da bu süreçte daha aktif rol almaya hazırlanıyorlar. Pazar günü gerçekleştirilecek külcüler pikniği kaz dağlarının korunması sürecine yeni bir boyut kazandıracak...
Kazdağlarının kadınları yaşamsal öneme sahip bölgenin altıncı filodan korunması için daha aktif bir görev almaya hazırlanıyor. Etili’li köylü kadınlarının kurdukları Altına Hayır Konseyleri ile Çanakkale Çevre Platformu 15 Haziran Pazar günü ortak bir etkinlik düzenliyor. Hayatı yaratan kadınların hayatın ve çevrenin korunmasına yönelik olarak daha aktif rol alma isteği ile gerçekleştirilecek olan etkinlik bölgedeki koruma bilincini daha da arttıracak. 15 Temmuz Külcüler pikniği ile başlangıç yapacak olan kaz dağlarının kadınları sürecin önemli aktörleri olma yolunda emin adımlarla ilerleyecek. Çanakkale Çevre platformu, Kadın Platformu ve Etili’li kadınların oluşturduğu Altına Hayır Konseyi Kızılelma köylüleri ile dayanışmayı arttırmak son gelişmelere dikkat çekmek için etkinlik düzenliyor. Etkinliğe katılacakların 212 93 45 - 212 05 60 no’lu telefonlardan ya da canakkalecep@gmail.com posta adresinden iletişime geçilmesi istendi.
 
 
TEMA Kazdağları’na dikkat çekecek
TEMA Çanakkale Temsilciliği, önemli bir etkinliğe evsahipliği yapacak.
16 Temmuz tarihinde saat 08.00-20.00 arasında Halkbahçesi’nde ‘Kazdağlarının sesi-su kaynak değil doğal varlıktır’ temasının işleneceği görsel bir etkinlik gerçekleştirilecek.
 
Etkinlik ile ilgili bilgiler veren TEMA Çanakkale Temsilcisi Erdem Alagök; “Etkinlikten amaç; Kazdağlarının sesini ve tema vakfı tarafından hazırlanan ‘su kanunu tasarısını’ gün boyunca parkı kullanan vatandaşlarımıza duyurabilmek, farkındalık yaratarak bilgilendirmektir. Etkinlik ile ilgili ayrıntılı bilgilendirme 16 temmuz günü saat:11.00`de tema evinde yapılacaktır. Halkın katılımı bekliyoruz” dedi.
Paylaş