Vatandaş vergide adalet diyor...

Vergi haftası kutlanırken, Olay konuyu mercek altına aldı ve muhataplarına söz verdi...

574
Türkiye’de uygulanan vergi sistemi kapsamında alınan dolaylı vergiler, hem esnafın hem de vatandaşların belini büküyor. Çanakkale’de kutlanmaya başlanan Vergi Haftası ile birlikte görüşlerini aldığımız esnaf ve vatandaşlar, çok ciddi oranda toplanan dolaylı vergiler nedeniyle zor anlar yaşadıklarını ifade ettiler. Adaletli bir vergi sisteminin olmadığını da düşünen Çanakkaleliler, bir an önce vergi sisteminde değişiklikler yapılmasını istedi.
 
 
“Sistem kayıt altına alınmalı”
Türkiye’de adaletli bir vergi sistemini olmadığını belirten TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, ülkemizde akaryakıt ve temel tüketim ürünlerine uygulanan yüksek vergi oranları nedeniyle tüketicilerin mağdur olduğunu söyledi. Vergi sisteminin kayıt altına alınması gerektiğini ifade eden Berkit; “Türkiye’de kesinlikle bir adaletli vergi sistemi yoktur. Bunu istatistiklerde kanıtlıyor. Toplumun geniş kesiminden çok ciddi vergiler toplanmaktadır. Verginin çok kazanandan çok, az kazanandan az alınması lazım. Ancak ülkemizde akaryakıt ve temel tüketim ürünlerinde vergi oranı yüksekliği tüketicileri ciddi şekilde mağdur etmektedir. Bu anlamda da kayıt dışılığında arttığını biliyoruz. Vergisiz bir sürü olumsuzluklar mevcuttur. Önce sistemin tamamen kayıt altına alınması lazım. Arkasından da çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalı. ÖTV ve geçmişte yapılan deprem vergilerinin acilen kaldırılması gerekiyor. Örneğin Kıbrıs’ta bile ÖTV ve benzeri dolaylı vergi yok” dedi.
 
“Vergi sisteminde adalet yok”
Çok ciddi oranda toplanan dolaylı vergiler nedeniyle mağdur olduklarını belirten vatandaşlar, adaletli bir vergi sisteminin oluşturulması gerektiğini dile getirdiler. Uygulanan vergi sistemine tepki gösteren vatandaşlar şu şekilde konuştu:
 
 
Abdurrahman Gülen
“Ülkemizdeki vergi sisteminin adaletsiz olduğunu düşünüyorum. Az kazanandan az, çok kazanandan ise çok vergi alınsın. Dolaylı alınan vergiler yüzünden mağdur oluyoruz. Çok ciddi oranda dolaylı vergi alınıyor. Esnaflar olarak mağduruz.”
 
 
Hasan Meriç
“Vergi sisteminde adalet olmadığını düşünüyorum. Zenginden daha fazla vergi, dar gelirlilerden de az vergi alınması gerekiyor. Ancak bizim ülkemizde fakirden daha çok alınıyor. Bence bu vergi sistemine eşitlik getirilmeli. Eşit bir şekilde vergi alınmalı. Bunun yanı sıra her şeyden vergi alınıyor. Bu sadece bizim ülkemizde böyle. Diğer ülkelerde böyle bir şey yok. Vergi sisteminin değiştirilmesini istiyoruz.”
 
 
Aykut Aydın
“Türkiye’de vergi sisteminin adaletli bir şekilde olduğu söylenemez. Çünkü vergi dağılımında bir eşitlik yok. Az kazanandan az çok kazanandan çok alınması gerekiyor. Çok ciddi oranda dolaylı vergiler alınıyor. Bu nedenle mağduruz.”
Paylaş