havadurum

Vatandaş sigara ve alkol zammına tepkili

Sigara ve alkollü içkilerde ÖTV, UFE`ye bağlı olarak yüzde 2,46 artırılması çalışmaları vatandaşların tepkisini çekiyor. Vatandaşlar ve esnaf, aşırı zamları doğru bulmadıklarını dile getirdi.

935
ÖTV`nin (Özel Tüketim Vergisi) bağlandığı ÜFE`deki hareketlilik (Üretici Fiyat Endeksi) sigara ve alkollü içkilere de yansıdı. Rakıdan alınan ÖTV, 79 TL`den 81 TL`ye; şaraptan alının ÖTV 3,53 TL`den 3,61 TL`ye, biradan alınan ÖTV 0,63 kuruştan 0,64 kuruşa yükseldi. Yüksek enflasyon rakamlarına bağlı olarak tahmin edilen ÖTV artışının dün itibariyle fiyatlara yansıdığı görüldü. Geçen yıl yapılan yasal düzenlemeyle içki ve sigara üzerinden alınan ÖTV’nin 6 ayda bir ÜFE oranında artırılması hükme bağlanmıştı. Bunun ardından ilk kez Ocak ayında hem alkollü içeceklerde, hem de sigarada zamlar gelmişti. Sigaraya da 1-1,75 lira arası ÖTV zammı yansıtılmıştı. Bugünden itibaren 2 litreyi geçmeyen şişelerdeki rakıdan alınan ÖTV 79 TL’den 81 TL’ye, şaraptan alınan ÖTV 3,53 TL’den 3,61 TL’ye, biradan alınan ÖTV 0,63 kuruştan 0,64 kuruşa yükseldi. Alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 22’den fazla olanlar içinse artış 104,87 TL’den 107,44 TL
 
Vatandaş tepkili
 
Abdullah Gülen (Esnaf): “Sigara ve alkollü içkilere yönelik yeni bir zammı doğru bulmuyorum. Zaten insanların alım gücü belli, bir de bireysel özgürlükleri ile kullandıkları maddelere yönelik zammın doğru olmadığını düşünüyorum. Bana bu durum, pek de uygulanabilir gibi gelmiyor.”
 
Faik Durgut: “Bu uygulama çok da geçerli gibi durmuyor. Dolayısıyla insanlar ne kadar zam gelirse gelsin sigara içmeye alkol tüketmeye devam edeceklerdir. Ben insanların kullanımını etkileyeceğini düşünmüyorum.”
 
Nail Albayrak: “Ekonomik durum ortada, insanların alım gücü belli, bir de üstü üstlük bu tar zamların gelmesi herkesi olumsuz yönde etkiliyor. Tüketim noktasında bu zamların bir engel olacağını düşünmüyorum.”
Paylaş