Vatandaş sesleniyor: “Valilik olaya el atmalı”

Halkın çok tükettiği damacana sularında İstanbul’da yapılan kontrollerde bazı markaların insan sağlığına zarar verecek şekilde kirli olması vatandaşları tedirgin ediyor. Konu ile ilgili vatandaşlar tepki gösterirken, yetkililer ise yayınlarımız üzerine harekete geçti. Gözler Çanakkale’de satışı yapılan damacana sularına çevrilirken, Çanakkale Valiliği’nin bu duruma bir el atmasını isteyen vatandaşlar, Çanakkale’de satılan ve insan sağlığı açısından önemli olan damacana sularının da kontrol edilmesini istediler.

629
Damacanalarda satılan bazı markalardaki suların temiz olmadığının ortaya çıkmasının ardından büyük bir tedirginlik yaşamaya başlayan vatandaşlar, tahlil sonuçlarında kirli çıkan suların hangi firmalara ait olduğunu öğrenmek istediklerini belirttiler. Yaşanan bu gelişmenin ardından tepki gösteren vatandaşlar, son günlerde damacana sular ile ilgili kamuoyunda yer alan haberlerin ardından damacana suların yerine çeşme sularını tercih ettiklerini dile getirmesi ise dikkat çekti.
 
Halkın yaşadığı tedirginliğin sona ermesi için Çanakkale Valiliği’nin kentte satılan damacana suların temiz olup olmadığı konusunda bir kontrol yapmasını talep eden vatandaşlar; “Çanakkale Valiliği’ne iş düşüyor. Kentimizdeki suların temizliği ile ilgili Çanakkale Valiliği’nin bir araştırma yapması gerekiyor. İlgililer bu duruma el atsın ve halk rahatla suyunu içsin” dediler.
 
Halk Sağlığı Müdürlüğü harekete geçti
Öte yandan Halk Sağlığı Müdürlüğü, kontrol için damacana sularından örnekler alındığını bildirdi. Çanakkale’de satışı yapılan damacana suların, denetim izlemesi ve kontrol amacıyla analizleri yapılmak üzere ilgili laboratuara gönderildiği ve analiz sonuçlarının beklendiği kamuoyuna duyuruldu. Yapılan açıklamada; “Analiz sonuçları Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığına iletilerek, talimatlar doğrultusunda gereği yapılacaktır” dendi.
 
Gözler Çanakkale’de satışı yapılan damacana sularına çevrilirken, Çanakkale Valiliği’nin bu duruma bir el atmasını isteyen vatandaşlar, Çanakkale’de satılan ve insan sağlığı açısından önemli olan damacana sularının da araştırılmasını istediler. Damacanalarda satılan bazı markalardaki suların temiz olmadığının ortaya çıkmasının ardından büyük bir tedirginlik yaşamaya başlayan vatandaşlar, tahlil sonuçlarında kirli çıkan suların hangi firmalara ait olduğunu öğrenmek istediklerini belirttiler. 19 litrelik damacana sularının laboratuarda yapılan incelemeleri sonrasında 55 tanınmış firmanın sularından sadece 14`ü temiz çıkarken, 41 suda başta `koliform` (dışkı yoluyla bulaşan) bakteriler olmak üzere insan sağlığına zararlı maddeler bulunmuştu.
 
Yaşanan bu gelişmenin ardından tepki gösteren vatandaşlar, son günlerde damacana sular ile ilgili kamuoyunda yer alan haberlerin ardından damacana suların yerine çeşme sularını tercih ettiklerini dile getirdiler. Halkın yaşadığı tedirginliğin sona ermesi için Çanakkale Valiliği’nin kentte satılan damacana suların temiz olup olmadığı konusunda bir araştırma yapmasını talep eden vatandaşlar; “Çanakkale Valiliği’ne iş düşüyor. Kentimizdeki suların temizliği ile ilgili Çanakkale Valiliği’nin bir araştırma yapması gerekiyor. İlgililer bu duruma el atsın ve halk rahatla suyunu içsin” dediler.
 
Çanakkale halkının damacana sular ile ilgili düşünceleri şu şekilde:
 
 
Saniye Engin
“Damacana su kullanmıyorum. Tatlı su çeşmesinden aldığımız suyu kullanıyorum. Ancak, damacana sularında çıkan kirlilik nedeniyle herkes tedirgin. Hangi firmaların sularında kirlilik çıktıysa o firmanın deşifre edilmesi gerekir. Çünkü bu çok önemli bir konu. Televizyonlardan damacana suların iyi olmadığını duyuyoruz. Suları nereden doldurdukları belli değil. Çanakkale’de satılan sularında temizliği ile ilgili bilgi sahibi olmak isteriz. Bu konuda Çanakkale Valiliği’ne iş düşüyor. Kentimizdeki suların temizliği ile ilgili Çanakkale Valiliği’nin bir araştırma yapması gerekiyor. İlgililer bu duruma el atsın ve halk rahatla suyunu içsin.”
 
 
Neriman Urgancı
“Basında okuduğumuza göre damacana sularında bir sıkıntı olduğunu duyduk. Fakat herhangi bir analiz yaptırmadık. Çeşme sularını içsek daha iyi olacak diye düşünüyorum. Damacana sularının lezzet bakımından bir ayrıcalığı olmadığını düşünüyorum. Analiz bakımından tahlil yaptırmadığımız için karar veremem. Çanakkale Valiliğinin, kentte satılan damacana sularını analiz yaptırmasının sağlık açısından çok faydalı olacaktır. Bu sağlık açısından son derece önemli bir konu. Bizde vatandaşlar olarak içtiğimiz suyu rahat içeriz. Tahlil sonucunu bilmek gerekiyor. Hatta kirli çıkan suları üreten firmalarında isimlerinin kamuoyuna açıklanmasından yanayım.”
 
 
Hasan Hüseyin Karbak
“Tahlil sonuçlarında kirli ya da sorun çıkan suları üreten firmaların isimleri kamuoyuna açıklansın. Böyle bir şey yapıyorlarsa tabii ki, teşir edilsin ve herkes bilsin. Ona göre de herkes duyarlı olur. Çanakkale’deki yetkililer damacana sularıyla ilgili bir çalışma yapmalı. Kesinlikle bu yapılmalı. Halkın da bu konuda bilgilendirilmesini istiyoruz.”
 
 
Mehmet Şen
“Tüketiciler olarak damacana sularının tahlil sonuçlarıyla ilgili bilgilendirilmek istiyoruz. Damacana sularının sağlıklı ve temiz olmasını isteriz. Damacana sularında sorun çıkan firmaların da isimlerini öğrenmek isteriz ki, ona göre önlem alırız. Herkes de buna göre önlem alır diye düşünüyorum. Çünkü, sağlımız her şeyden daha önemlidir.”
 
 
Hüseyin Önder
“Damacana suları temiz ve sağlıklı olmalı. Sağlık açısından olumsuz çıkan damacana sularını üreten firmalar kamuoyuna açıklansın. Çünkü, bu konuyu son derece önemsiyoruz. Çanakkale’de yaşayan vatandaşlar olarak, satılan damacana sularının araştırılmasını istiyoruz. Tahlil sonuçları açıklanırsa daha iyi olur. Çanakkale Valiliği’nin de bu yönde girişimlerde bulunması gerekiyor.”
 
Ambalajlı sular laboratuarda inceleniyor
Halk Sağlığı Müdürlüğü, örnek alınan damacana suların analiz yapıldığını bildirdi.
 
Çanakkale’de satışı yapılan damacana suların, denetim izlemesi ve kontrol amacıyla analizleri yapılmak üzere ilgili laboratuara gönderildiğini ve analiz sonuçlarının beklendiğini kamuoyuna duyuran Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri; “Ambalajlı sular, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği çerçevesinde dolumu yapıldığı İlin Halk Sağlığı Müdürlüklerince izlenmektedir. Piyasa gözetimi ve denetimi çerçevesinde ise bu suların satışının yapıldığı tüm illerde görülecek lüzum üzerine (şikayet,risk değerlendirilmesi vb.) gerekli izleme ve değerlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığının talimatları gereği; ilimizde satışı yapılmakta olan damacana sulardan, denetim izlemesi ve kontrol amacıyla analizleri yapılmak üzere ilgili laboratuara gönderilmiş olup; analiz sonuçları beklenmektedir. Analiz sonuçları Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığına iletilerek, talimatlar doğrultusunda gereği yapılacaktır” dediler.
Paylaş