Vali Yardımcısı Yılmaz, Maydos'u ziyaret etti

663

 Vali Yardımcısı ve Eceabat Kaymakamı Turan Yılmaz ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Eceabat ilçesinde bulunan Maydos Kilisetepe Höyüğü kazılarını incelediler. İncelemeye, Vali Yardımcısı ve Eceabat Kaymakamı Turan Yılmaz ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’in yanı sıra Eceabat Belediye Başkan Yardımcısı Recep Tutucu’da yer aldı. ÇOMÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göksel Sazcı’nın kazı başkanlığında 25 kişilik ekip tarafından  yapılan, Maydos Kilisetepe Höyüğü’ndeki çalışmalar incelendi. Kazı Başkanı Sazcı, çalışmaların bu yıl 9’uncu sezonunu gerçekleştirdiklerini belirtti. 2010 yılında başlanan çalışmalarda bu yıl, savunma sistemiyle ilgili bulguların ortaya çıktığını söyleyen Sazcı; “Bu savunma duvarının ilginç özelliği dışa bakan kısmının testere dişi şeklinde olması. Onun dışında höyükte merkeze doğru çalışmalar yaptık. Buradaki atık toprağı attık. Arkaik Geometrik döneme ait kalıntılar, yapılar ortaya çıkardık” dedi. 

 
“Savunma sisteminde Troya’yla çağdaş olan bir yerleşimin savunma duvarını bulduk”
Ünlü ozan Homeros’un dönemi öncesine ait 4 bin yıllık savunma duvarı kalıntılarına rastladıklarını belirten Sazcı; “2010 yılında kazı çalışmalarına başladık. Bu yılın önemli neticeleri, savunma sistemiyle ilgili olanlar. Savunma sisteminde Troya’yla çağdaş olan bir yerleşimin savunma duvarını bulduk. Bu savunma duvarının ilginç özelliği dışa bakan kısmının testere dişi şeklinde olması. Onun dışında höyükte merkeze doğru çalışmalar yaptık. Buradaki atık toprağı attık. Arkaik Geometrik döneme ait kalıntılar, yapılar ortaya çıkardık. Onun dışında Bizans dönemine ait saklama küpleri ve yakın döneme ait mezarlar ortaya çıkardık. Çalışmalarda Tunç Çağı’na ait eserler ile Homeros’un anlattığı döneme ait 3 bin 500 yıllık savunma duvarı ile Homeros dönemi öncesine ait 4 bin yıllık savunma duvarı kalıntıları bulduk. Bulunan savunma duvarı kalıntılar, şehrin o dönemde savunma sistemi ihtiyacına sahip olan önemli bir yerleşim yeri olduğunu ortaya çıkardı” dedi. 
 
“Hiçbir dönemde boğazı tek taraftan kontrol edebilmeniz mümkün değil”
Boğazı kontrol edebilmenin stratejik, askeri ve ticari açıdan önemli olduğunu söyleyen Sazcı; “Biliyorsunuz boğazı kontrol edebilmek stratejik, askeri ve ticari açıdan önem arz ediyor. Hiçbir dönemde boğazı tek taraftan kontrol edebilmeniz mümkün değil. Nasıl yakın dönemde tabyalar karşılıklı inşa edilmişse ya da biraz daha eskiye gidecek olursak, Osmanlı Dönemi’nde kaleler karşılıklı inşa edilmişse, antik dönemlerde de bu şekilde düşünmek lazım” dedi. 
(Haber Merkezi)
Paylaş