havadurum

Vali Tuna Parion’u ziyaret etti

Vali Güngör Azim Tuna beraberinde Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan ve birim amirleriyle birlikte, İçdaş sponsorluğunda 8. Sezon çalışmaları gerçekleştirilen Parion antik kenti arkeolojik kazılarını ziyaret ederek, Kazı Başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran ve ekibinden kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı. Parion kenti Odeon’un akustik özelliği Vali Tuna’ türkü dinlettirilerek gösterildi.

323
 
Parion 2012 yılı kazılarında sona gelindi. Vali Güngör Azim Tuna ziyaretinde;Artemis ve Sentor heykelleriyle yakından ilgilenirken,kendisine Parion antik tiyatrosunda mevsimlerin oluşumunu anlatan figürler hakkında Kazı Başkanı Prof.Dr. Cevat Başaran tarafından bilgilendirme yapıldı. Kazı ekibiyle birlikte Roma Hamamı, Antik Tiyatro ve Odeon yapılarını dolaşan Tuna’ya, Odeon’un akustik tasarımı burada seslendirilen türkü dinletisiyle sunuldu.
 
Kazı Başkanı Başaran’dan çalışmaların daha uzun süre yapılmasını isteyen Tuna, “Çanakkale Parion kazılarıyla önemli bir turistik destinasyon daha kazanmış oluyor. Bu kazılara emeği geçen ve destek veren herkese içtenlikle teşekkür ediyorum. Kazıların gelişimi için her konuda sizlere yardımcı olacağız. Çanakkale bu çalışmalarla kültürel varlıklarını daha da zenginleştiriyor” dedi. Her yıl önemli buluntularla, kalıntıların ortaya çıkarıldığı ve özellikle Roma Çağı kent dokusunun daha fazla gün yüzüne yansıdığı, Çanakkale’nin Biga ilçesi, Kemer Köyü’nde yer alan Parion kenti arkeolojik kazıları, İçdaş sponsorluğunda T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Atatürk Üniversitesi adına yürütülüyor. Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Cevat Başaran’ın kazı başkanlığında, 15 kişilik teknik ekip tarafından yürütülen ve ülkemizin çeşitli üniversitelerinden arkeolog adayı 80 öğrenci ile kazının ana sponsoru tarafından sağlanan 10 işçinin çalıştığı bu seneki çalışmalar, 10 Ağustos 2012 tarihinde sona eriyor.
Paylaş