havadurum

Vali Aktaş'tan coronavirüs tedbirleri denetimi

751

Corona virüsü ile mücadele kapsamında 1 Haziran tarihinde başlayan “yeni normal” döneme girilmiş, ancak corona virüsüne karşı tedbirlerin de aksama olmadan devam etmesine karar verilmişti. Yaz mevsimi ile başlayan turizm sezonu ve vatandaşların tatil ihtiyacının birleşmesi, şehirlerarası hareketliliği artırırken, Kurban Bayramı ile birlikte bu hareketlilik üst seviyede gerçekleşti. Türkiye’nin birçok ünlü plajı, turizm merkezleri dolup taşarken ortaya çıkan görüntüler covid-19 virüsü tedirginliğini de yine üst düzeye çıkardı. Ramazan Bayramı’nda uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması, Kurban Bayramı’nda uygulanmayınca, geçen süre zarfında yaşanan yeni vaka artışlarının da azalmasının vatandaşlarda rehavet, son iki günde (4 ve 5 Haziran) yeni vaka sayısının 1000 barajını aşmasına neden oldu… Çanakkale’nin de aralarında olduğu bazı illerde vaka sayılarının hızla arttığı açıklamaları, Türkiye genelinde yaşanan bulaşı sayılarının artması hükümetin ilgili kurumlarının daha sıkı tedbirler almasını gerektirir hale geldi. Önceki gün, İçişleri Bakanlığı’ndan yayınlanan genelge 81 il valiliğine gönderildi.

“Tedbirlerin denetimi artırılsın”

İçişleri Bakanlığından yayınlanan genelgede, içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminde corona virüs salgınıyla mücadelenin etkin olarak sürdürülebilmesi için tedbirlere riayet edilmesinin çok önemli olduğu ifade edildi. Genelgede, “Kontrollü sosyal hayat sürecine uygun olarak salgınla mücadelenin temel prensipleri olan temizlik, maske ve fiziki mesafe kuralları doğrultusunda valilikler/kaymakamlıklarca; hastalığın ağır seyrettiği vakalar hariç olmak üzere; hastalık belirtisi gösteren kişiler ile temaslı oldukları kişilerin numunelerinin evlerinde alınmasına, izolasyon süreçlerinin evlerinde izlenmesine, tedavilerinin evlerinde yapılmasına, sağlık birimlerine ihtiyaç duyulan araç ve personel desteğinin ivedilikle verilmesine yönelik tedbir alınacak” denildi.

İzolasyondaki vatandaşlar denetlenecek

Genelgede, “Evlerinde izolasyona tabi tutulan kişi bilgilerinin İl Sağlık Müdürlüklerinden temin edilerek özellikle ilk 7 günlük süre içerisinde izolasyon şartlarına uyulup uyulmadığının vali/kaymakam ve kolluk birimlerince birebir takip edilecek ve bu kişiler sıklıkla denetlenecek. İllerde vali yardımcısı ve ilçelerde kaymakamlar başkanlığında ‘Filyasyon Çalışmaları Takip Kurulları’ oluşturulacak. Bu kurularca hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyondaki kişi sayısındaki değişimin bire bir takip edilerek her gün saat 16:00’da sağlık, kolluk ve uygun görülen diğer birim temsilcileriyle bir araya gelinecek” denildi

Temizlik, maske ve mesafe denetimleri sıklaştırılacak

İçişleri Bakanlığının 81 İl Valiliği’ne gönderdiği genelgede, “Basın açıklamalarında, konuşmalarda ve diğer iletişim platformlarındaki paylaşımlarda temizlik, maske ve mesafe vurgusu yapılacak. Maske kullanımı ile fiziki mesafeye uyulmasının hastalığın yayılım hızını azalttığı göz önünde bulundurularak denetimde bulunan personelin örnek olmasına yönelik gerekli uyarılar yapılacak.  Düğün, nişan, sünnet vb. organizasyonlarda; maske kullanımı ile fiziki mesafeye uyulması kurallarına aykırı durumlara kesinlikle müsaade edilmeyecek. Uyulması zorunlu kurallara ilişkin sektör temsilcileri/işletmeciler/organizatörler ve esnaf odaları temsilcileri ile toplantılar düzenlenecek. İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararlarının ilgililere tebliğ edilecek, tedbirlere riayet etmeleri hususunda uyarılacak. Uyarıcı ve uzman denetim ekipleri marifetiyle denetimler gerçekleştirilecek. Birinci ihlalde uyarı, ikinci ihlalde idari para cezası, üçüncü ihlalde 1 gün süreyle faaliyet durdurma, dördüncü ihlalde 3 gün süreyle faaliyet durdurma cezaları uygulanacak. Uyarıcı ve uzman denetim ekipleri dışında ayrıca, tedbirlere riayet edilip edilmediğini tespit etmek üzere sivil personel veya resmi görevliler (sivil kıyafetli) marifetiyle denetim yapılacak. Denetimlerin uyarıcı, rehberlik edici ve caydırıcı bir anlayışla, nezaketle yapılacak” dendi

Vali Aktaş, tedbirleri yerinde denetledi

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, coronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirleri yerinde denetledi. Aktaş, İçişleri Bakanlığının ‘Covid- 19 Tedbirleri Kapsamında Denetimler’ konulu genelgesi kapsamında kontrollü sosyal hayat döneminde, salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için alınması gereken tedbirleri denetledi. Vali Aktaş’ın koronavirüs tedbirlerini denetleme gezisinde İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman ve İl Sağlık Müdürlüğü personelleri de bulundu. Çanakkale kordon boyunda bulunan iş yerlerini ziyaret eden Vali İlhami Aktaş, esnaf ve vatandaşlarla sohbet ederek iş yerleri içerisindeki sosyal mesafe ve hijyen gibi konulara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Alınan tedbirlerin büyük bir titizlik ve hassasiyet içerisinde uygulandığından duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Aktaş, “Esnafımızın, getirilen kurallara uymaları, uygulanan tedbirlerin kendi sağlıkları için gerekli olduğunu ve bu tedbirlerin hayati önemde olduğunun farkında olarak hareket etmeleri çok önemli. Bu süreçte bizlere destek oldukları için esnafımızın her birine teşekkür ediyorum. Çanakkaleli vatandaşlarımızın sağlığı için koronavirüs salgını ile mücadeleye yönelik denetimleri kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi. Aktaş, “Millet olarak topyekün bir mücadele yürütüyoruz. Alınan tedbirlere uyarak çalışmalarda bizlere destek veren bütün Çanakkaleli vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum” diye belirtti.

 

(Seçkin SAĞLAM)

Paylaş