Uzmanlardan 4+4+4 uyarısı

Uzman Klinik Psikolog Nurşen Albayrak ve Çocuk Hastalıkları Uz. Dr. Hilal Çetin 4+4+4 sistemini ve 66 aylık çocukların uyum sürecini değerlendirdi. 4+4+4 eğitim sistemi her geçen gün tepki toplamaya devam ediyor. Eğitim-öğretim yılına başlayan bazı minik öğrenciler okula alışamazken, veliler ise okul önlerinde nöbet tutmak zorunda kalıyor.

576
4+4+4 sisteminin son derece yanlış bir sistem olduğunu belirten Psikolog Nurşen Albayrak çok erken saatte okula giden, bütün gün zihni açılmadığı için sınıflarda uyuklayan ve her gün ağlayarak okula gitmemek için direten çocukların aileleri tarafından iyi takip edilmesi gerektiğinin altını çizerek: “Durum uzun sürece yayılırsa çocuğunuz depresyona girmiş olabilir” derken, Çanakkale Anadolu Hastanesi Uz. Dr. Hilal Çetin ise 66 aylık çocukların kendilerinden büyük yaş gruplarının yanında eğitim alması sırasında sık enfeksiyon yaşayabileceğini ailelerin ve okul yönetiminin hijyen ve beslenmeye dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
 
 
Psikolog Nurşen Albayrak 5 yaş çocuğun zihinsel, fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak ilkokula henüz hazır olmadığının altını çizen 60-71 aylık çocukların öz bakım becerilerinin yeterince gelişmediği için tuvalet ve lavabo kullanımında zorlanacaklarını belirtti. 72 ay öncesi çocukların kalem tutma ve kullanma için gerekli motor becerilere ulaşmadıklarını belirten Albayrak bu çocukların önemli bir bölümünün okuma yazma konusunda da sorun yaşayacağını ifade etti. Düşük sosyo-kültürel ortamdan gelen ve daha önce anaokuluna gitmemiş çocukların bilişsel ve dil gelişimlerinde daha da fazla sorun yaşayacaklarını belirterek bu sistemde anaokuluna gitmiş çocukla, gitmemiş olan çocukların ve yaş ve ay farkı bulunan çocukların aynı gruplarda eşitlenmesinin sakıncalı olduğunu belirtti.
 
“66 aylık oyun çağındaki çocuğun yeri anaokuludur”
Psikolog Nurşen Albayrak yeni sistemde özellikle 66 aylık çocukların oyun çağındaki çocukların yerinin ana okul iken ilkokula başlamalarının sakıncaları olduğunu belirterek: “Çocuklar derslerde uyukluyor, tuvalet alışkanlığını yerine getiremiyor, akşamüstü huzursuzluk yaşıyor. Bu olumsuz şartlar altında çocukların ruhsal sorun yaşamaları gayet normal” dedi. Uzmanların ikili eğitimi hiçbir şekilde onaylamadığının altını çizen Psikolog Albayrak son yıllarda hiperaktivitenin de yaygın olduğunu belirterek bir çocuk o yaşta en fazla 4-5 dakika konsantre olabilir, sonra dikkati dağılır” dedi. Erken saatte okula başlayan çocukların zihin açıklığı yaşamadığı için bu konsantrasyon süresinin daha da zorlaştığını ifade eden Albayrak bir de bunun üzerine teneffüs sürelerinin kısa olmasının tuz, biber olduğunu ekledi.
 
“4+4+4 sisteminde ancak erken yaşta olgunlaşan çocukları sorun yaşamaz”
Yıllar sonra aynı yaşta olmayanlar ile sınava tabi tutulacak olan çocukları da ileride problemler beklediğini bekleyen Psikolog Nurşen Albayrak : “4+4+4 sisteminde ancak erken yaşta olgunlaşan çocukların sorun yaşamayacağını belirterek, normal çocuklar ve gelişme geriliği yaşayan çocuklar ciddi sorunlar yaşar. O yüzden genel anlamda çocukların normal olduğu düşüncesinden olaya yaklaşırsak sıkıntı yaşanır” dedi. “Yaş farkını bırakın, ay farkı bile çok önemlidir” diyen Albayrak; “ Çocukların sınıfta uyukladıklarını görmek son derece üzücü” dedi.
 
Bu durumda ailelere büyük görev düştüğünü söyleyen Albayrak: “Çocuğunuzu yakından takip edin. Bu sıkıntılı süreci kısa vadede atlatırsa sorun yok, her sabah ağlıyorsa, okula gitmek istemiyorsa çocuğunuz depresyona girmiştir. Mutlaka bir uzmana gidin ve terapi alın. Bu durumda özellikle annenin eğitilmesi gerekebilir” dedi.
 
Çanakkale Anadolu Hastanesi Uz. Dr. Hilal Çetin ise 66 aylık çocukların kendilerinden büyük yaş gruplarının yanında eğitim alması sırasında sık enfeksiyon yaşayabileceğini belirterek, bu yaşta çocukların bağışıklık sisteminin yeteri kadar gelişmemiş olduğunu belirtti. Aileleri ve okul yönetimlerini uyaran Çetin; “Aileler çocukların beslenmesine dikkat etmeli. Başta B vitamini olmak üzere vitamin takviyesi yapmalı. Tuvalet alışkanlığı sırasında ve hijyen ortamının sağlanmadığı sınıflarda çeşitli enfeksiyonlar yaşanır” dedi.
Paylaş